Skip to main content

Öğrenciler karne heyecanı yaşadılar

Muş Haber Fotoğrafı

121 bin 530 öğrenci karne heyecanı yaşadı. Muş merkez ve ilçeler dahil olmak üzere 555 Kurum, 121 bin 530 öğrenci ve 4 bin 159 öğretmen üç aylık yaz tatiline girdi. İl geneli 121 bin 530 öğrenci, 555 Kurum ve 4 bin 159 öğretmen üç aylık yaz tatiline girdi. 2009-2010 eğitim ve öğretim dönemi dün sona erdi. 3,5 aylık yaz tatiline başlayan öğrenciler eğitim-öğretim yılının sona ermesiyle karnelerini aldılar.  2009-2010 eğitim-öğretim döneminin sona ermesi ile birlikte öğrencilere karneleri dağıtıldı. Merkez İlyas Sami İlköğretim Okulunda gerçekleştirilen karne dağıtım töreninde karnelerini alan öğrenciler tatile merhaba dediler. İlyas Sami İlköğretim Okulunda düzenlenen karne dağıtma törenine Vali Vekili Mustafa Karaca, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Mehmet Cüneyt Öner, Okul Müdürü Mahmut Baskın, Okul Aile Birliği, öğrenci velileri ve öğrenciler katıldı. Okul bahçesinde düzenlenen karne töreni açılış konuşmasını İl Milli Eğitim Müdür Vekili Mehmet Cüneyt Öner yaptı. Açılış konuşmasında öğrencilerin 2009-2010 eğitim öğretim yılının tamamlandığını belirterek yaz tatilinin en verimli şekilde geçirilmesi gerektiğini bu konuda anne-baba olarak çocukların kişilik ve akademik başarılarını desteklemeleri gerektiğini söyledi.

Öner, konuşmasında “İlköğretimde 7 bin 731 ve orta öğretimde 2 bin 423 öğrencimiz yaz tatiline girmiştir. Çağımızda hızla gelişen bilim ve teknoloji, eğitimin her alanını etkilemekte ve özellikle eğitim yaklaşımlarında olsun, bilgi üretiminde ve depolanmasında olsun köklü değişimi zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda son yıllarda ilköğretim programlarının yenilenmesi çalışmalarıyla derslerde öğrencilerimize objektif bilgi sahibi olmaları yanında beceri, tutum değer ve iletişim kurma kavramları çerçevesinde öğrenci merkezli yaklaşımlarla bir arada yaşamanın gereği olarak birlikte öğrenme, birlikte araştırma, birlikte sorgulama bilincine ulaşmaları hedeflenmiştir. Birlikte araştırma anlayışı öğrenci velilerini de işin içine katarak öğrencilerin okul ve sınıf ortamında kazanımlara yönelik yapacağı etkinliklerin hazırlığı aşamasında velilerin aktif katılımı ile öğrencilerimiz bu etkinlikleri birlikte araştırma, hazırlama ve öğrenme fırsatı yakalamıştır. Böylelikle okul çevre, ev üçgeni içerisinde öğrencilerimiz toplumumuzun kültürel değerleriyle bilimsel bilgilerle donatılması sağlanmıştır. Bu değişimle birlikte eğitim sistemimizin öğrencilerimizi ölçme ve değerlendirme biçimi de değişerek performans odaklı süreci ölçen bir anlayış geliştirilmiş dolaylı olarak siz velilerinde öğrencilerinizin aldığı karnedeki notlarda etkisi olduğu sonucu çıkmaktadır.

Öğrencilerimizin karnelerindeki bu notları onların kişiliğine verilmiş notlar olmayıp sizlerin süreçte ne kadar öğrencilerinize yardımcı olduğunuzun da göstergesi olan öğrencilerimizin performansına verilen bir derecelendirmedir. Öğrencilerimizin derslerinde yazılı olan bu notlar onların biricik olduğunu kendine özgü yetenekleri olan saygın bir fert olduğunu göz ardı edemeyeceğinden insana saygı çerçevesinde değerlendirilmelidir. İnsana saygı, onun yaptıklarını tanıma, anlamlandırma, onun düşüncelerine ve iç âlemine nüfuz etme çabasını da bünyesinde taşır. Çocuklarımız sürekli bir gelişim ve değişim süreci içindedir. Korkuları, sevgileri, heyecanları nefret ve istekleri, inançları, değer yargıları ve tutumları ile çocuklarımız her gün yeniden keşfedilir. Bu bağlamda geçirdikleri yoğun duygular içerisinde veliler olarak onlara ne kadar yakınız ne kadar yardımcı oluyoruz? Karneleri elimize aldığımızda bunu da göz ardı etmeden kendimizi sorgulayalım. Eğitimin teknolojiyi geliştirmedeki rolü yanında teknolojinin de eğitimde uygulanmasının bir sonucu olarak internet temelli e-okul uygulaması çerçevesinde tüm öğrencilerimizin derste olsun, davranış boyutunda olsun edindiği kazanımlar, performansları not veya nitelik olarak ölçülüp internet ortamında kayıt altına alınarak bilgileri depolanmıştır. Bu uygulama ile öğrencilerimizin eğitim-öğretim süreci içerisinde “Süreç temelli eğitim ve süreç temelli ölçme” anlayışı ile gösterdiği performanslar not ve benzeri değerlendirme yöntemi ile değerlendirilip sürekli olarak internet ortamında “e-okul” modülüne işlenip yıl boyunca yapılan değerlendirmeler “öğrenci karnesi” olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sonuç Eylül ayı ile başlayan eğitim-öğretim etkinliklerini, öğrencilerimizin süreçte gösterdiği performanslarının, bu performansta velilerimizin katkısının sonucu olarak. Bu karne sadece öğrencilere değil velinin de öğrencinin performansına katkısının bir göstergesidir. Baskının çocuğu başarısızlığa iteceğini,  karneye çok fazla anlam yüklenilmemesi ve kırık notların altında yatan asıl sebebi ortaya çıkarılması gerektiğini, Anne babanın bu işe, kendi çocukluklarından da başlayıp daha geniş bir çerçeveden bakmamasını.

Çocuklarına yüklenmemesi, onlarla ilgilenerek, sorunlarına yönelerek, düşük notları olduğu için yanlış yollara sapmamasını engellenebileceğini,  zayıf notla karşınıza gelen çocuğunuzun sizden daha fazla üzüldüğünü unutmayın. Onu sevdiğinizi hissettirin, üzüntüsünü paylaşın. Her çocuk farklı becerilere sahip bir bireydir. Bir başkasıyla kıyaslamaya sakın kalkışmayın. Başarısızlığının nedenini birlikte konuşun. Yapılabilecekleri belirleyin. Eksik olduğu konuları, bunları nasıl gidereceğine birlikte karar verin. Gelecek dönem için başarısız olduğu derslerle ilgili neler yapılabileceğini planlayın. 18 Haziran 2010 Cuma günü milyonlarca öğrenci yaklaşık 3 ay tatile çıktığı, bu süreçte çocuğunuzu her haliyle sevdiğinizi, problemleri birlikte aşacağınızı ve ona güven duyduğunuzu hissettirin. Bir sonraki başarısını artırabileceği konusunda ona güvenin ve onu yüreklendirin. Çocuğunuzun özelliklerini iyi tanıyın, özel yeteneklerini keşfedin. Çocuğunuzu kendi gelişim özellikleri içerisinde değerlendirin. Öğretmenleri ile iletişime geçin. Onlardan yardım ve işbirliği isteyin. Çocuğunuzun düzenli, planlı ve verimli ders çalışma alışkanlığı kazanması, dinlenmenin gerektiği bilincine varması çok önemlidir. Bu disiplini ona öğretip, kazandırmak için Rehberlik servislerinden yararlanın. En önemlisi de çocuğunuzla her gün baş başa oturup, onunla bir arkadaş gibi konuşun, günün değerlendirmesini yapın.  İlimizde Okul Öncesinde 11 Bin İlköğretimde 97 bin 600, Orta Öğretimde 14 bin 600 öğrenci olmak üzere Açık Lise ile beraber toplam125.500 öğrenci öğrenim görmektedir. Tatilin en verimli şekilde geçirilmesi gerektiği öncelikle bu konuda anne baba olarak çocuklarımızın kişilik ve akademik başarılarını destekleyecek etkinlik ve görevlerin verilmesinde fayda olduğu ama tatilin çocukların sürekli çalışması gereken bir zaman dilimi olmadığı onların çocuk olarak çocukluklarını yaşamaya dair bir takım gereksinimleri olduğu gerçeğinin anne baba olarak göz ardı edilmemesi gerektiğini unutmayalım tüm öğretmen ve öğrencilere başarı ve mutluluk diliyorum” dedi.
 
DEĞERLİ ANNE BABALAR
Anne ve babalar için yapılan açıklamada ise “Çocuklarımız bizim en değerli varlıklarımızdır, onlarla ilişkilerimizi ve iletişimimizi en iyi düzeyde tutmalı, onlara hak ettikleri sevgi, saygı ve değeri göstermeliyiz. Öğrencinin okul başarısızlığı çok iyi tahlil edilmeli, karne kötü olsa bile yaklaşım doğru olmalıdır. Hiçbir anne-baba şunu unutmamalıdır ki “kötü karne düzeltilebilir; fakat çocuğun kişiliğine verilen zarar telafi edilemeyebilir. Çocuğunuzu başkaları ile kıyaslamanız hem rencide olmasına hem de kıyaslandığı kişilere karşı kin ve nefret duymasına neden olur. Çocuğu yalnızca kendisi ile kıyaslayın. Başarılı olduğu işleri örnek göstererek isterse bunu da başarabileceğini söyleyerek yaklaşın. Kişiliğini olumsuz etkileyecek özyeterliliğini ve kendine güvenini sarsacak söz ve davranışlardan kaçının. Karne başarıları farklı da olsa çocuklarımıza eşit ilgi göstermeliyiz, dersleri zayıf olsa bile ailesi olarak her zaman yanında olduğumuzu, zayıf karneye rağmen sevgimizde bir azalma olmadığını hissettirmeliyiz. Ancak bu durum “zayıf karne önemli değil” tarzında olmamalı, Başarısızlığın sebepleri üzerinde durulmalı, yapılan hatalar değerlendirilmeli; ama bu durum çocuğun ailesiyle olan ilişkisini zedelememelidir.  Karnesindeki zayıfları çocuğa sürekli hatırlatmamalı, herkesin yanında küçük düşürerek tatilini zehir etmemeli, karnesi zayıf diye her etkinlikten mahrum bırakmamalıyız. Başarısız olduğu derslerle ilgili yoğun ve yorucu olmayan bir telafi programı öğrenci ile birlikte yapılabilir. Her şeyden önce öğrencinin bu konuda istekli olması sağlanmalı, yoğun bir program hazırlanmamalı ve zorla ders çalıştırılmamalıdır. Yoksa önümüzdeki eğitim öğretim yılına isteksiz başlayabilir. Okula karşı olumsuz tutum geliştirebilir. Düzenli ve seviyesine uygun kitaplar okuyabilir. Çocuğunuzdan kapasitesi oranında başarı bekleyin, Kapasitesinin üzerinde başarı beklentisi içerisine girersek, bu durum çocuğun kendisine olan güvenini yitirmesine ve başarısız olmasına yol açabilir. Unutmayalım tatil dönemi çocuklarımızla ilişkilerimizi ve iletişimimizi geliştirmek, bazı aksaklıkları telafi etmek için iyi bir fırsat dönemidir” denildi.
 
 
 Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı 37 bin 886 olarak açıklandı.

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı Mart ayı sonu itibarıyla 37 bin 886 oldu.…

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

Eğitim Haberleri

Liseler arası bilgi yarışmasında birincisi EML öğrencileri

Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 9. sınıf öğrencileri Fatih Kandemir ve Muhammed…

Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden 2.lik

Muş Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin yetenekli öğrencisi İlayda ÇAMTOSUN, Erzurum’da düzenlenen Genç…

Üniversite öğrencileri fosil incelemesi yaptı

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Okulöncesi öğretmenliği 3. Sınıf öğrencilerinin “Erken Çocukluk Dönemi Çevre…

Kültür Sanat Haberleri

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri