Skip to main content
  • Ana Sayfa
  • Eğitim
  • Muş, geçen yıl kız çocukların mezun sayısında sınıfta kaldı

Muş, geçen yıl kız çocukların mezun sayısında sınıfta kaldı

Muş Haber Fotoğrafı

Hükümetin 2009 yılı programında, eğitim alanında mevcut durum anlatılarak, hedeflere yer verilirken, kız çocuklarının okullaşması konusunda belirlenen istatistikler açıklandı. Hazırlanan program da Muş, 2006-2007 eğitim ve öğretim yılında ilköğretim mezunları arasındaki kız çocuklarının sayısında yüzde 32.1 oranı ile en son sırada yer aldı.

Hükümetin 2009 yılı programında 2006 yılı verileri baz alınarak yapılan değerlendirmeye göre, Türkiye’de 25-64 yaş arası kadın-erkek nüfusunda ortaöğretimi bitiremeyenlerin oranı 71 iken, OECD ve AB ülkelerinin ortalaması yüzde 31 düzeyinde. Türkiye’de ortaöğretim düzeyinde eğitim alanların oranı yüzde 18, yükseköğretim düzeyinde eğitim alanların oranı yüzde 10 iken; OECD ülkelerinde ortaöğretim görenlerin oranı yüzde 42, AB ülkelerinde yüzde 45, yükseköğretim görenlerin oranı OECD ülkelerinde yüzde 27, AB ülkelerinde ise yüzde 24 olarak belirlendi.

2006-2007 eğitim-öğretim dönemi sonundaki verilere göre, ilköğretimden mezunların içinde kızların oranının Türkiye genelinde yüzde 46.4 düzeyinde olduğu saptandı. Bu oranın en düşük gerçekleştiği il ise yüzde 32.1 ile Muş olarak tespit edildi.

OECD ve AB ülkelerinde eğitimde cinsiyetler arasında düzgün bir dağılım görülürken, Türkiye’de kadınlar aleyhine bir durum söz konusudur denilen programda, cinsiyetlere göre istatistiklere yer verildi. Buna göre Türkiye’de 25-64 yaş arası kadınların yüzde 77’sinin eğitim seviyesi ilköğretim ve altında. Bu konuda OECD ve AB ortalaması yüzde 32. Türkiye’de söz konusu yaş grubunda kadınların yüzde 15’inin eğitim seviyesi ortaöğretim, yüzde 8’inin eğitim seviyesi yükseköğretim düzeyinde. OECD ülkelerinde ortaöğretim mezunu kadınların oranı ortalama yüzde 41, AB ülkelerinde ise yüzde 44 düzeyinde gerçekleşiyor. Türkiye’deki erkeklerin yüzde 67’sinin eğitim seviyesi ilköğretim ve altında. Türkiye’de erkeklerin yüzde 21’i ortaöğretim, yüzde 12’si yükseköğretim mezunu.

Aynı yaş grubunda AB ülkelerinde kadınların yükseköğretime gitme oranının erkeklerden yüksek, OECD ülkelerinde ise eşit düzeyde olduğu tespit edildi. Eğitim düzeyi ”yükseköğretim” seviyesinde olan kadınların oranı OECD ülkelerinde yüzde 27, AB ülkelerinde yüzde 25. AB ülkelerinde erkeklerin yüzde 23’ü yükseköğretim mezunu.

2006 yılı ”Eğitimde Kalma Beklentisi” istatistiklerine göre, Türkiye’de ”eğitimde kalma beklentisi” süresi genel nüfusta 12.3 yıl. Ancak bu oran kadın nüfusunda 11.5 yıla düşerken, erkeklerde 13.1 yıla çıkıyor. ”Eğitimde kalma beklentisi” süresi OECD ülkelerinde genel olarak 17.5 yıl iken bu rakam kadınlarda 17.9’a yükseliyor, erkeklerde ise 17.1 yıla düşüyor. AB ülkelerinde de ”eğitimde kalma beklentisi” süresi genel olarak 17.6 iken, kadınlarda bu süre yüzde 18.1’e çıkıyor. AB ülkelerinde erkeklerin ”eğitimde kalma” beklentisi 17.2 yıl.

Programda, ”OECD ve AB-19 ülkelerinde eğitimde cinsiyetler arası düzgün bir dağılım görülürken Türkiye’de kadınlar aleyhine bir durum söz konusudur. Eğitimde kalma beklentisi Türkiye’de, OECD ve AB-19 ülke ortalamalarına kıyasla daha düşüktür. Ayrıca söz konusu ülkelerde kadınlar erkeklere kıyasla daha fazla eğitimde kalmalarına rağmen Türkiye’de bu durum tam tersidir” denildi.

157 Bin Kız Çocuk Okula Gitmiyor

Programda, ilköğretim çağında olup okula gitmeyen çocuklara ilişkin istatistiklere de yer verildi. ”İlköğretime geç kayıtlar, bitirmeden ayrılanlar ve başta kızlar olmak üzere kırsal kesimdeki çocukların eğitime erişimindeki sorunlar” okullaşma oranının istenilen düzeyde artmasını engelleyen başlıca faktörler arasında gösterildi. 2006-2007 eğitim-öğretim dönemi sonundaki verilere göre, ilköğretimden mezunların içinde kızların oranının Türkiye genelinde yüzde 46.4 düzeyinde olduğu saptandı. Bu oranın en düşük gerçekleştiği il ise yüzde 32.1 ile Muş olarak tespit edildi. 2007-2008 eğitim-öğretim yılı verilerine göre ilköğretim çağında olup da eğitim dışında kalan 190 bin çocuktan 157 bini kız, 33 bini erkek. Buna göre zorunlu temel eğitime dahil olmayan her 5 çocuktan 4’ü kız.

Okul Terkleri Azaltılacak

2009 Yılı Programı’nın ”Temel Hedef ve Amaçlar” başlıklı bölümünde konuya ilişkin şöyle denildi: ”İlköğretimde ve ortaöğretimde okul terklerinin azaltılması için kırsal kesimde yaşayan öğrencilerin ve ülke genelinde kız çocukların aleyhine olan durumun değiştirilmesine yönelik tedbirler alınacak, ortaöğretime geçiş oranları yükseltilecektir. Ortaöğretim, program türünü esas alan, yatay ve dikey geçişlere imkan veren, etkin bir rehberlik ve yönlendirme hizmetini içeren esnek bir yapıya kavuşturulacaktır.”

 Topkan Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

En Düşük Emekli Maaşı 16 Bin 880 TL’ye Yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Haziran 2025 enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte SSK ve Bağ-Kur…

Muş’ta Yol-İş’ten Hükümete Zam Tepkisi

Türk-İş’e bağlı Yol-İş Sendikası, kamu işçilerine önerilen yüzde 16’lık zam teklifine karşı Muş’ta…

18 Yaşındaki Muşlu Lise Öğrencisinden Yerli SİHA Projesi

Muş Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencisi Sedat Subaşı,…

Eğitim Haberleri

18 Yaşındaki Muşlu Lise Öğrencisinden Yerli SİHA Projesi

Muş Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencisi Sedat Subaşı,…

Muş, Okul Öncesi Eğitimde Türkiye’nin En Yoğun İli Oldu

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) en güncel verilerine göre, Muş, okul öncesi eğitim kurumlarında…

Muş’ta Engellilere Yönelik “Bilgisayar Ağ Sistemleri ve Yönlendirme” Kursu Devam Ediyor

Muş Zihinsel ve Fiziksel Engelliler Derneği tarafından hayata geçirilen “Bilgisayar Ağ Sistemleri ve…

Kültür Sanat Haberleri

Yunus Teke’den Memleket Türküsü: “Arınç Yolu” Yayınlandı

Muşlu hemşehrimiz Yunus Teke’nin “Arınç Yolu” adlı şarkısı müzik platformlarında yayınlandı. Memleketi Muş’un…

MUFSAD, Uluslararası Fotoğraf Yarışmalarından 125 Ödülle Döndü

Muş Fotoğraf ve Sanat Derneği (MUFSAD), son bir ay içerisinde katıldığı uluslararası fotoğraf…

Yedi Bölgeden Anadolu Esintileri Gençlik Konseri Coşkuyla Gerçekleşti

15-21 Mayıs Gençlik Haftası ve 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri