Skip to main content

Kurslara 80 kişi katıldı

Muş Haber Fotoğrafı

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Türkiye Yeşilay Cemiyeti tarafından Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) kapsamında başlatılan Bağımlılıkla Mücadele Eğitimleri´ başladı.

Halk Eğitim Merkezi İl Müdürlüğü´nde açılan dört kursa toplam 80 kişi katıldı. İMKB Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni Ejder Karakuş tarafından verilmeye başlanan eğitimleri Halk Eğitim Merkezi Müdür Vedat Beyazduman, Müdür Yardımcısı Mustafa Taş ve İMKB Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Serdar Koç ziyaret etti. Burada eğitimlere ilişkin bir açıklamada bulunan Beyazduman, yılsonuna kadar 150 ila 200 arası kurs açmayı planladıklarını belirtti. İlimizde madde bağımlılığının azaltılması ve zararlarına ilişkin öğrencilerin bilgilendirilmesi adına düzenlenen eğitimlerin önemine değinen Beyazduman: Daha önce sigara kullanan Halk Eğitim Müdürümüz vardı.

Bu eğitimden sonra sigarayı bıraktı. Sigara içen arkadaşlarımız da bıraktı. Önemli olan önlem alabilmek. Bu bağımlılık oluştuktan sonra bağımlılık ile mücadelede verilen zaman miktarı bağımlılıktan sonra on sekiz kat daha fazla. İnşallah sizlere verilen bu eğitimlerin faydası olur.

Amacımız bütün öğrencilere ulaşmaktır. Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü arasındaki işbirliği protokolü çerçevesinde hayata geçirilen Türkiye Bağımlılıkla Mücadele (TBM) Eğitim Programı kapsamında açtığımız kursların birinci etabında şuan 4 kurs açıldı ve bu kurslara 80 kişi katılıyor. 2015-2016 eğitim öğretim yılının sonuna kadar 150 ila 200 arası kurs açmayı hedefliyoruz. Yılsonuna kadar Muş merkez, köy, mezra ve belde okullarında okuyan öğrencilere bağımlılıkla mücadele konusunda bilgiler vermeyi hedefliyoruz. Öncellikle hedefimiz 4. sınıf, 8. sınıf ve lise 12. sınıflarda eğitim gören öğrencilere ulaşmak ve madde bağımlılıklarının zararlarını anlatmak olacaktır ifadelerini kullandı.  

Sağlıklı Yaşam ve Bilinçlenme Hedefleniyor Genç neslin daha sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için madde kullanımından uzak durulması gerektiğine dikkat çeken İMKB Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Serdar Koç, bunun için öğrencilerin bilinç düzeylerini artırmak gerektiğini belirtti. Koç yaptığı konuşmada: Okulumuz Muş İMKB Anadolu Lisesi ortamında son yıllarda artan bağımlılık, kullanım oranı ve çeşitlilik ile her yaştan öğrencimizi ve öğrencinin çevresindeki kişileri tehdit etmektedir. Genç neslin önleyici ve koruyucu hizmetlerle desteklenerek tütün, alkol, uyuşturucu madde, teknoloji ve diğer tüm bağımlılıklarla mücadele kapsamındaki çalışmaları kapsamında Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü´nün Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM´nin) iş birliğiyle okulumuzda bağımlılıklar ile mücadele konusunda öğrencilerde ulusal düzeyde bilinç oluşturulması için okulumuzun Rehber Öğretmeni Ejder Karakuş´un öncülüğünde rehberlik sevisi çatısı altında bağımlılıklar ile mücadele kursu açılmıştır.

Okulumuzda bağımlılıklar ile mücadeledeki çalışmalarımızın asıl amacımız; okulumuzda eğitim-öğretim görmekte olan gençlerin daha güvenli ve sağlıklı bir hayat sürdürmelerine katkıda bulunmak amacıyla yeni neslin bağımlılıklarla ilgili bilinç düzeylerini arttırmayı hedeflemektedir. Okulumuzda bu eğitim programı ile sigara, alkol, uyuşturucu madde, teknoloji gibi çeşitli bağımlılıklarla ilgili olarak başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun genelinde farkındalığın arttırılması ve bu maddelerin kullanımının bilgi ve bilinçle önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Okulumuz bağımlılık ile mücadele konusunda Muş ilinin sosyolojik yapısı, ihtiyaçları ve mevcut eğitim sistemi göz önüne alınarak bağımlılıklarla mücadeleyi etkin bir eylem planı olarak hayata geçirmeyi hedeflemektedir dedi.  

Eğitimin İçeriği Öğrencilere yönelik eğitimlerde madde bağımlılığının sağlığı nasıl tehdit ettiğini, kişinin sosyal ve iş hayatını nasıl etkilediğini gösteren örneklemeler anlatılıyor. Madde bağımlılığı, yarattığı sonuçlar, bağımlılığın nasıl başladığı ve ilk kullanımın nasıl başladığı hakkında açıklamaların yapıldığı eğitimlerde şu bilgilendirmeler yapılıyor: Çeşitli uyuşturucular, uyarıcı ve hayal gördüren maddeler, sigara, alkollü içecekler, reçete ile alınması gerektiği hâlde doktor kontrolü dışında kullanılan ilaçlar, bazı yapıştırıcılar, tiner ve çakmak gazı gibi uçucu maddeler. Kalp krizi, davranışları kontrol edememe, intihar, mide kanseri, genç yaşta ölüm, ölümcül hastalıklar, paranoya gibi ve daha birçok zararları vardır. Bağımlı şahıs maddeyi alabilmek için önce mevcut parasını bitirir. Parası kalmadığı için çevresindeki insanların değerli eşyalarını ve paralarını çalmaya başlar. Çevresindekiler bağımlıya karşı önlemler geliştirmeye başladıkları için bağımlı kişi, para temin edebilmek üzere hırsızlık, gasp, yankesicilik vb. suçlara karışır.

Çoğu zaman suç işlerken yakalanır, hapse düşer, özgürlüğünü kaybeder. Maddenin vücuduna verdiği zararlardan dolayı sağlığını kaybeder. Ve en sonunda da hayatını. Yakın arkadaş çevresiyle eğlenmek için gidilen yerlerde. Ders saatleri sonrasında gidilen internet kafeler ve oyun salonları gibi mekânlarda. Samimi bir havanın oluştuğu ortamlarda. Kişinin üzüntülü, sıkıntılı veya öfkeli olduğu anlarda. İnsanın kendini güvende hissettiği ortamlarda.

Anne ve babanın işte veya dışarıda olduğu saatlerde, kişinin kendisinin veya arkadaşlarının evinde. Kimsenin kolay kolay göremeyeceği terk edilmiş mekânlarda. Parkların, gezi ve mesire yerlerinin ıssız olduğu zamanlarda.

Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Yol-İş’ten Hükümete Zam Tepkisi

Türk-İş’e bağlı Yol-İş Sendikası, kamu işçilerine önerilen yüzde 16’lık zam teklifine karşı Muş’ta…

18 Yaşındaki Muşlu Lise Öğrencisinden Yerli SİHA Projesi

Muş Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencisi Sedat Subaşı,…

Prof. Dr. Fuat Sezgin Anadolu Lisesi İnşaatında Kaza: ONER İnşaat’tan Açıklama

Muş’ta yapımı devam eden Prof. Dr. Fuat Sezgin Anadolu Lisesi’nin sundurma kısmında 14…

Eğitim Haberleri

18 Yaşındaki Muşlu Lise Öğrencisinden Yerli SİHA Projesi

Muş Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencisi Sedat Subaşı,…

Muş, Okul Öncesi Eğitimde Türkiye’nin En Yoğun İli Oldu

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) en güncel verilerine göre, Muş, okul öncesi eğitim kurumlarında…

Muş’ta Engellilere Yönelik “Bilgisayar Ağ Sistemleri ve Yönlendirme” Kursu Devam Ediyor

Muş Zihinsel ve Fiziksel Engelliler Derneği tarafından hayata geçirilen “Bilgisayar Ağ Sistemleri ve…

Kültür Sanat Haberleri

Yunus Teke’den Memleket Türküsü: “Arınç Yolu” Yayınlandı

Muşlu hemşehrimiz Yunus Teke’nin “Arınç Yolu” adlı şarkısı müzik platformlarında yayınlandı. Memleketi Muş’un…

MUFSAD, Uluslararası Fotoğraf Yarışmalarından 125 Ödülle Döndü

Muş Fotoğraf ve Sanat Derneği (MUFSAD), son bir ay içerisinde katıldığı uluslararası fotoğraf…

Yedi Bölgeden Anadolu Esintileri Gençlik Konseri Coşkuyla Gerçekleşti

15-21 Mayıs Gençlik Haftası ve 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri