Açılışta yaptığı konuşmada, Geleneksel El Sanatları Bölümünün düzenlediği bu uluslar arası sergiden duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, üniversitenin, El Sanatları Bölümünün açılmasıyla sanatsal faaliyetler bakımından yükselen bir ivme yakaladığını söyledi. Her biri alanında uzman isimlerden oluşan güçlü bir kadrosu olan Geleneksel El Sanatları Bölümünün bölgemiz için önemine değinen Prof. Dr. Polat, hat, tezhip, minyatür, ebru ve diğer geleneksel sanat dallarının estetik anlayışın toplumda benimsenmesi açısından önemli bir fonksiyon icra ettiğini belirtti.
Geleneksel sanat usullerinin yaşatılması ve güncel formlarla geliştirilmesi bakımından akademik sahada yapılan çalışmaların büyük değer taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Polat, Geleneksel El Sanatları Bölümünde üretilen sanat eserlerinden örnekler vererek külliyenin yeni giriş kapısı için yapımı süren 4,5 metre boyundaki Sultan Alparslan heykelinin tamamlandığında, üniversitenin sembolü olacağını söyledi. Akademisyen sanatçıların sergi organizasyonu ve yürüttükleri çalışmalar dolayısıyla teşekkür eden Prof. Dr. Polat, üniversitenin pek çok alanda olduğu gibi sanat alanında da Muş’un lokomotifi olmayı sürdüreceğini ifade etti.
Geleneksel El Sanatları Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Selahattin Aslan da konuşmasında bölümde yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Bölüm bünyesindeki takı tasarım, tezhip, ebru, heykel ve taş metal, desen, ahşap atölyelerine yeni kurulacak seramik atölyesinin de ekleneceğini belirten Öğr. Gör. Aslan, Geleneksel El Sanatları Bölümü altında Mimari Dekoratif Sanatlar Programının açılması ile çok sayıda öğrencinin bölümü tercih ettiğini söyledi. Bölümün öğrenci sayısının yıldan yıla artmasını beklediklerini ifade eden Öğr. Gör. Aslan, ilerleyen dönemlerde hem üniversite hem de Muş adına etkili ve kalıcı sanatsal faaliyetlere imza atmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Konuşmaların ardından eşi Nilüfer Polat ile sergiyi gezen Rektör Prof. Dr. Polat, Öğr. Gör. Erhan Karadağ’ın imzasını taşıyan Sultan Alparslan heykeli ve Öğr. Gör. Abdulkadir Öznülüer’in imzasını taşıyan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın portresi ile yakından ilgilendi. Sergideki yabancı sanatçıların eserleri de göz doldurdu. Dali Nesuasashvili, Leyla Aliyeva Önen, Lela Butsashvili, Nazım Paşayev, Sanaz Pournaderi ile Suna Topçulu’nun eserlerini dikkatle inceleyen Prof. Polat, tanınmış hattatlardan Abdulhâdi Erol Dözmez’in asistanı Hattat-Müzehhip Abdullah Aydemir’in hafif ebrulu zemin üzerine is mürekkeple celi sülüs “O’nu bulan neyi kaybeder ve onu kaybeden neyi bulur.” yazısını çok beğendi. Prof. Dr. Polat, sergiye Ağrı İbrahim Çeçen ve Iğdır Üniversitelerinden katılan sanatçıların işleri hakkında da bilgi aldı.
Üniversitenin akademisyen sanatçıları Öğr. Gör. Selahattin Aslan, Öğr. Gör. Abdulkadir Öznülüer, Öğr. Gör. Erhan Karadağ, Öğr. Gör. Mikail Sevindik ve Öğr. Gör. Serdar Dik tarafından organize edilen Uluslararası Karma Plastik Sanatlar Sergisi EAST YORUM’da alanlarında tanınmış sanatçıların geleneksel ve modern türde resim, heykel, tezhip, ebru, minyatür, hat ve grafik tasarım ile halı-kilim türünde yetmiş eseri sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. Kongre ve Kültür Merkezindeki sergi, 16 Mayıs 2018 tarihine kadar ziyarete açık olacak.
FıratDemir