Muş’un Bulanık ve Varto ilçeleri arasında yapımı tamamlanarak 22 Kasım 2008 tarihinde düzenlenen törenle su tutmaya başlayan Alparslan 1 Barajı göl alanına giren Hoşgeldi köyünde tahliye işlemleri başladı.
Bulanık ilçesine 36 kilometre mesafedeki 300 hane ve bin 500 nüfuslu Hoşgeldi köyünde suların yükselmesi ile birlikte büyük bir tedirginlik başladığını belirten Ahmet Erol isimli vatandaş, tahliye işlemleri başladığını ancak yer bulamayan birçok vatandaşın yüksek yerlerdeki boş ve eski binalara yerleşmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Ahmet Erol, “Sular her gün yükseliyor. Şuanda köyün alt kısmındaki birçok ev suyun altında kaldı. Vatandaş kış ortasında evini boşaltıyor. Yer bulamayan birçok aile bir arada kalmak zorunda kalıyorlar. Yer bulmakta zorluk çeken birçok vatandaş ise köyün üst kısmında daha önce yapılan eski evlere yerleşmek zorunda kalıyorlar. Evinin tapusu olmayan yaklaşık 150 vatandaşımız istimlak bedeli alamadığı için köyden çıkmak istemiyor” dedi.
Hoşgeldi köyü ile resmi olarak hiçbir sorunlarının olmadığını ifade eden DSİ 17. Bölge Müdürü Mahmut Dundar ise; “Köyden çıkmak istemeyen ve istimlak bedelini alamadıklarını iddia eden vatandaşların bizde resmi olarak hiçbir alacakları yok. Bunlar mera üzerinde hukuksuz olarak yapılan binalardan bahsediyorlar. Bizim bu konuda herhangi bir ödeme yapmamız söz konusu değil. Şu anda konu ile ilgili olarak mahkeme süreci devam ediyor. Bizim dışımızda mahkeme buna karar verecektir. Alparslan 1 ile bizim artık bir işimiz yok Alparslan 2’nin bir an önce temelini atmak için gayret gösterirken, ortaya çıkan bu sıkıntılar çalışmamızı engelliyor. Vatandaşın iddia ettiği yasal olmayan bir ödeme yapmamız söz konusu değil. Göl alanında su her gün yükseliyor biz kendilerinin köyden bir an önce çıkmaları için defalarca ihbar gönderdik. Ancak vatandaşımız halen yasal olmayan bir ödemeden ısrar ediyor. Biz konuyu kendi açımızdan tamamen kapattık” dedi.
Köy Okulu 8 Mart’ta Tamamen Kapanacak
8 Mart’ta okulun tamamen kapanacağı belirten Muş Milli Eğitim Müdürü İlhami Bayraktar, öğrenicilerin mağdur olmamaları için Yatılı bölge okullarında yer tahsisi yaptıklarını ifade ederek, “Köyden çıkan aileler nereye giderlerse çocuklarını da beraberlerinde götürüyorlar. Gittikleri yerlerde çocukların okula kayıt ettirilmeleri sağlanıyor. Biz ailelerin göç ettikleri bölgede çocukların okula kayıt ettirdiklerine dair kendilerinden kayıt belgesi isteyeceğiz aksi halde ceza uygulanacaktır. Bunun dışında yatılı bölge okullarımızda yer bulunmaktadır. İsteyen olduğu halde çocuğunu yatılı okula da kayıt ettirebilir. Milli eğitim olarak boşalan köy okullarındaki öğrencilerin takibini yapmaktayız” dedi.
Topkan Haber Ajansı