Bulanık İlçe ve ilçeye bağlı Erentepe, Rüstemgedik Beldeleri başta olmak üzere, Arakonak, Mollakent ve birçok köyde kaz yetiştirilerek kışlık et ihtiyaçlarını karşılayan aileler ihtiyaç fazlasını satarak kazanç elde ediyorlar.
Kaz yetiştiriciliğinin dede, babadan kalma bir gelenek olduğunu söyleyen Mollakent Muhtarı Sami Tokuş: Köyümüzde her evde kaz yetiştirilir. Bende kaz besliyorum. Kaz etini kışın yiyoruz. Evlerde 30 ila 100 arasında kaz yetiştiriliyor. Yetiştirilen kazlar kışın ailelerin et ihtiyacını karşılarken kazın kışın yenilmesinin nedeni, kazda çok miktarda kanın bulunması ve etinin yağlı olmasıdır.
Bu nedeniyle kış mevsiminde kesilen kazların karın içine gömülerek kanının tamamen çıkması gerekir ve kaz eti soğukta daha lezzetlidir dedi. Yem Bakımından Fazla Bir Gideri Yok İlkbahar mevsimi Nisan ayında kuluçkaya yatırılan ana kazlardan onlarca yavru elde edildiğini söyleyen Bekir Kaymakçı ise: Bende 30 tane kaz yetiştiriyorum. Kışın bunları keserek yeriz.
Kaz yetiştirmek yem bakımından fazla bir gideri yok. Kazlar yeşil otlardan ekmeğe kadar her türlü gıda ile beslenebiliyorlar şeklinde konuştu. Kazları kışın köye gelen misafirlerine ikram etmek için kaz yetiştirdiğini söyleyen Sait Akçi de: Kaz her yerde yetiştirilmez. Muş merkezinde kaz satışı da olmaz. Kaz eti seven yakınlarıma, dostlarıma, misafirlerime kış olduğunda ikram ediyorum. Özel misafirlerim kaz yemek için kışın gelirler dedi.
Muş Ovası Gazetesi