Skip to main content

Çiftçiler yağmur duasına çıktı..

Muş Haber Fotoğrafı

Muş’ta yağışların mevsim normallerinin altında olması sebebiyle kuraklık endişesi taşıyan çiftçiler yağmur duasına çıktılar. Muş merkeze bağlı Keçidere, Bostankent ve Alagün köylerinde çiftçilik yaparak geçimlerini sağlayan vatandaşlar, yağmur duasına çıktılar. Yağışların yok denecek kadar az olması sebebiyle ekimini yaptıkları buğday ve pancarların kurumasından korkan yaklaşık 150 çiftçi, yağmur yağması için dua ettiler. Kuraklık sebebiyle yağmur duasına çıkma kararı alan köylüler, üç köyün birleştiği noktada bir araya gelerek namaz kılıp dua ettiler. Bostankent Köyü İmamı Fikret Özmen’in eşliğinde iki rekat namaz kıldıktan sonra dua eden köylüler, köy çocuklarına meşrubat ve şeker dağıttılar.

Kuraklık nedeniyle çiftçinin zor durumda olduğunu ve bereket istediklerini söyleyen köylüler ile birlikte el açıp dua eden imam Fikret Özmen, duasında “Yarabbi; memleketimize rahmet istiyoruz. Bizlerin yüzünü güldür. Sana yalvarıyoruz. Senden talep ediyoruz. Ama, biz ne söyleyeceğimizi bilemiyoruz. Bizim istediklerimizi bizden iyi biliyorsun. Yağmur bekliyoruz. Yağdıracağın yağmur ile bolluk, bereket bekliyoruz yarabbi. Kabe’de yapılan dualar hürmetine dualarımızı kabul eyle” ifadelerini kullandı. Vatandaşlar, yaklaşık yarım saat süren duanın ardından yemek yedikten sonra dağıldılar.

Mevsimin çok kurak geçtiğini ve çiftçilerin zor durumda olduğunu belirten Bostankent Köyü Muhtarı Fetullah Karabey, diğer köylülerle birlikte yağmur duasına çıktığını kaydederek, “İnşallah yaptığımız dualar kabul olacak ve yağmurun yağmasına vesile olacaktır. Aksi halde kuraklık tehlikesi büyük boyutlara ulaşacağından endişe duyuyoruz” dedi.

Kuraklığın devam etmesi halinde çiftçi tarafından ekilen ürünlerin birkaç gün sonra yeniden sürümek zorunda kalacağını belirten Malazgirt Ziraat Odası Başkanı ve Muş Ziraat Odaları Genel Koordinatörü Tahsin Kılıç, yağmur yağmasını beklediklerini söyledi. Çiftçilerin mevsimin kurak geçmesi sebebiyle yağmur duasına çıktığını söyleyen Kılıç, “Her yıl bu mevsimde aşırı yağmur yağarken bu yıl halen yağmur yağmaması kuraklığın göstergesidir. Ekilen bir ürün halen çıkmamış. Pancarlar olduğu gibi duruyor, yeşermemiş ve ilk baharda ekilen bir çok ürün kurumuş durumdadır. Yağmur yağmaması halinde çiftçimiz ekilen tarlaları yeniden sürmek zorunda kalacaktır. Çiftçimiz şu anda çok kütü durumda. Özellikle ekilen pancarların büyük bir bölümü tahrip oldu. Muş ta geçimini çiftçilikle sağlamaya çalışan yaklaşık 50 bin çiftçimiz kuraklıkla karşı karşıya. Devletimiz bu durumda eylem planı hazırlamalı, bir yasa çıkarması lazım. Çiftçinin borçlarının ertelemesi gerekiyor çünkü çiftçi zor durumda” dedi.

 Sabri Yıldırım

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı 37 bin 886 olarak açıklandı.

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı Mart ayı sonu itibarıyla 37 bin 886 oldu.…

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

Eğitim Haberleri

Liseler arası bilgi yarışmasında birincisi EML öğrencileri

Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 9. sınıf öğrencileri Fatih Kandemir ve Muhammed…

Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden 2.lik

Muş Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin yetenekli öğrencisi İlayda ÇAMTOSUN, Erzurum’da düzenlenen Genç…

Üniversite öğrencileri fosil incelemesi yaptı

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Okulöncesi öğretmenliği 3. Sınıf öğrencilerinin “Erken Çocukluk Dönemi Çevre…

Kültür Sanat Haberleri

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri