Skip to main content

Muşlu`nun günahı ne?

Muş Haber Fotoğrafı

LPG ile doğalgaz arasında vergi adaletsizliği bulunduğuna dikkat çeken İpragaz Genel Müdürü Selim Şiper, “İstanbul’daki bir vatandaş yemeğini pişirirken 41.5 YTL’lik doğalgaz tüketiyor.

Muş’taki vatandaşımız ise aynı yemeği LPG’de 177.4 YTL’ye yapabiliyor. Muşlunun günahı ne” diye konuştu. TÜRKİYE’de enerji sektöründe uygulanan vergi oranlarını eleştiren, doğalgaz ile LPG arasında uygulanan oranlarda 28 kat fark olduğuna dikkat çeken İpragaz Genel Müdürü Selim Şiper, bunun şehirler arası haksızlığa da neden olduğunu savundu.

MUŞLU’NUN GÜNAHI NE: Haftasonu İzmir’de gerçekleştirilen İpragaz Ralli’sinde, sektörle ilgili değerlendirmeler de yapan Selim Şiper, vergi adaletsizliğinin ortaya çıkardığı durumu şöyle aktardı: “Bizler İstanbul’daki mutlu azınlığız ve hepimizin geliri Türkiye ortalamasının üzerinde. Doğalgaz ile yaptığımız harcamalardan 1 lira ÖTV ödüyoruz. Türkiye’de gelir düzeyi en düşük şehri olan Muş’ta ise vatandaş LPG ile aynı miktar enerjiyi tükettiği zaman 28 lira vergi ödüyor. Peki Muş’lunun günahı ne? İstanbul’daki bir vatandaş yemeğini pişirirken bin kalori enerji harcadığında 41.5 YTL’lik doğalgaz tüketiyor. Muş’taki vatandaş ise aynı yemeği pişirmek için 177.4 YTL’lik LPG kullanıyor. İstanbul’daki vatandaş 6.3 YTL’lik KDV ve 889 kuruşluk ÖTV ödüyor. Muş’taki vatandaş ise 27 YTL KDV, 59.2 YTL’lik ÖTV ödemeye mahkûm. Muşlu’nun günahı ne?”

MUSLUK AÇIK BİR ŞEY YAPAMAYIZ: Zamanında altına imza atılan ihtiyaç fazlası doğalgaz anlaşmalarının Türkiye’yi büyük bir yükün altında bıraktığını belirten Selim Şiper, “Al ya da öde özelliklerinden dolayı parası verilen gazı ihtiyacı olmamasına rağmen alamamazlık yapılamıyor. Musluk açık. Bu doğalgazı tükettirebilmek için vergisini çok düşük tutuluyor” dedi. Hollanda’nın doğalgaz üretimiyle kendi başına ithalat yapmadan yetebilen Avrupa’da tek ülke olduğunu ifade eden Şiper “Hollanda’da bile doğalgaza uygulanan vergi oranları Türkiye’den daha yüksek” diye konuştu. Doğalgazın ucuz olması nedeniyle elektriğin yüzde 60’ının bu yolla üretildiği bilgisini veren Şiper, doğalgazın bu yolla tüketimini sağlamak için Türkiye’nin su kapasitesinin sadece yüzde 31’inden elektrik üretildiğine dikkat çekti. Şiper, Atatürk Barajı’ndaki elektrik üreten 5 tribünden sadece birinin faliyette olduğunu ifade etti.

PAZAR DARALIYOR: Geçtiğimiz yıl Türkiye’de tüplü gaz pazarının yüzde 7 oranında daraldığını anlatan İpragaz Genel Müdürü Selim Şiper, sektörde bu yıl da yaklaşık yüzde 10’lara varan daralma beklendiğini belirtti. Yıllık 1.7 milyon ton ile Türkiye’nin tüplü gazda Avrupa ölçeğinde en büyük pazar olduğunu belirten Şiper, “Sektörde 57 şirket var. Bu gidişle önümüzdeki 5 yılda pazar 1 milyon tona düşecek. Bu da iyi bir pazar. Demek ki bizleri emekli eder bu iş daha. Bu haliyle de yeni satınalmalar yaşanacağını bekliyoruz” diye konuştu. Doğalgazın bütün illere ulaşabileceğini ancak kırsal kesime uzanamayacağını dile getiren Şiper, şöyle konuştu: “Dağbaşındaki yerlere doğalgaz götürecek haliniz yok. Dünyanın her ülkesinde böyle oldu. Evsel kullanıma doğalgaz verilmesi önyatırıma tabi. Kılçık gibi boru hattı çekmek lazım. Büyük ülkelerde büyük şehirlere doğalgaz giderken, daha küçük yerlerde bırakılıyor. Türkiye’de yine bir LPG pazarı kaldı. Çünkü bütün enerji çeşitlerinin içerisinde hakerekete izin veren enerji LPG. Tüpe doldurup çantaya koyup gidersin ama doğalgazda bunu yapamazsın.”

Depremden değil yanarak ölmekten korkuyorum

İSTANBUL’da olası bir depreme karşı alınan önlemlerin yeterli olmadığını ifade eden İpragaz Genel Müdürü Selim Şiper Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu belirterek şöyle konuştu: “İstanbul’un depreme karşı alabildiği tek tedbir 1.5 kilometrelik boru hatlarında bölümler yaratmak oldu. Yani deprem olduğu zaman vanalar otomatik olarak doğalgaz akımını kesecek. Peki boruların içindeki gaz ne olacak? Ben açıkçası depremden değil, yanarak ölmekten korkuyorum. Japonya’da belirli bir uzunluktan itibaren boru hattına izin verilmiyor.”

İngiltere’de devlet otoda LPG’ye dönüşü teşvik ediyor

SELİM Şiper, sektörün daralmasına rağmen hızla büyüyen otogaz pazarının sayesinde girdi sağladıklarını söyledi. Türkiye’de LPG dönüşümünün ucuza gerçekleştirilebildiğini ancak devletten yeterince teşvik alamadığını söyleyen Şiper “LPG’nin otomotiv yakıtı olarak kullanılması çoğu ülkede muzzam teşvik gören birşey. Diğer tür akaryakıtlardan çok daha çevreye az daha zararlı bir yakıt” dedi. Londra’da LPG’li taksilerin arttığını vurgulayan Şiper “İngiltere’de devlet LPG dönüşümünü 1500 pounda kadar sübvanse ediyor. O nedenle Almanya, Hollanda, Fransa gibi ülkelerde otogaz vergisi de düşük” diye konuştu.

İpragaz’ı tüpçü Ahmet’le şoför Hamit temsil ediyor

İPRAGAZ Genel Müdürü Selim Şiper İpragaz olarak son 10 yıldır İSO 500 listesinde 25 ile 15

arasında olduklarını belirterek şunları söyledi: “İlk 100’e baktığınız zaman İpragaz’dan başka tek başına ayakta kalabilen şirket bulamazsınız, hepsi grup şirketleri. Sadece bu işi

yapan bir tek biz varız. İpragaz sadece 2 kişinin temsil ettiği bir kurumdur. Birincisi tüpü sırtına alıp götüren adamla tanker sürücüsü. O iki kişi benden daha değerli. Bunun için yatırımın çoğu bu insanlara yapılmalıdır.

Yabancı sermayeli olup da hiç yabancı çalışmayan tek şirketiz

İPRAGAZ Genel Müdürü Selim Şiper İpragaz’ın tarihçesini anlatırken, “Bizim şirketimiz Türkiye’de hiçbir şirketin başından geçmeyenleri yaşamış” diyerek şöyle konuştu: “5 ortak şirketi kuruyor. Arkasından yüzde 51’i TPAO’nun oluyor. Şirket KİT haline geliyor. Sonra yüzde 49’u PrimaGaz’a satılıyor. Bu sefer yabancı ortaklı bir KİT haline geliyor. Arkasından da tamamen özelleşip yabancı sermayenin eline geçiyor. 1992 yılında gerçekleşiyor. Yabancı sermaye şirketleri içerisinde bugüne kadar hiçbir zaman yabancı uyruklu hiçkimsenin çalışmadığı tek şirket İpragazdır. 1100 kişi çalışıyor şu anda.”

LPG ile doğalgaz arasında vergi adaletsizliği bulunduğuna dikkat çeken İpragaz Genel Müdürü Selim Şiper, “İstanbul’daki bir vatandaş yemeğini pişirirken 41.5 YTL’lik doğalgaz tüketiyor.

İPRAGAZ’ın yıllık cirosu 850 milyon dolar. Türkiye’deki tüplü gaz sektörünün büyüklüğü ise 5.2 milyar dolar. Bu rakamın 2.5 milyar dolarının devlete vergi olarak ödendiğini belirten Selim Şiper, “Bu halimizle sektörün oyuncuları olarak Türkiye’nin ileri gelen tahsildarları olarak biliniyoruz” diye konuştu.

 NULL

Bu Haftanın En Popüler Haberleri..

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

İçişleri Bakanlığı Muş’a Personel Alıyor

İçişleri Bakanlığı çeşitli illerde görevlendirilmek üzere 1608 sözleşmeli personel alımı yapacağını duyurdu. Başvurular…

Eğitim Haberleri

MAUN futsal takımı bölgesel ligde ikinci oldu

Muş Alparslan Üniversitesi Futsal Takımı, 16-20 Nisan tarihleri arasında Erzurum Teknik Üniversitesi’nin ev…

Muş’tan TÜBİTAK Bölge Finallerinde Büyük Başarı

Muş’tan gönderilen 16 proje, TÜBİTAK 2204/B Ortaokul Araştırma Projeleri Bölge Finallerinde dikkat çekici…

Dilimizin Zenginlikleri Projesi Ödül Töreni Gerçekleştirildi

“İlimizde Millî Eğitim Bakanlığı’nın Düzenlediği Dilimizin Zenginlikleri Projesi Ödül Töreni Gerçekleştirildi” Millî Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Atık Kartonlarla işlediği resimlerin sergisini açtı

Dekoratif El Sanatları Öğretmeni Mükerrem Sur tarafından atıl durumdaki kartonlardan hazırlanan resim ve…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri