Skip to main content

Vali Özçimen, Kotanlı köyünde incelemelerde bulundu.

Muş Haber Fotoğrafı

Sağlıklı içme suyu tüketilmediği için 21 kişinin sarılık hastalığından öldüğü, 2 kişinin de halen ağır hasta olduğu Bulanık İlçesi’nin Kotanlı Köyü’nde incelemelerde bulunan Sağlık Müdürlüğü ekiplerini Vali İbrahim Özçimen ve Sağlık Müdürü Dr. Kenan Akpolat’ta Köyde incelemelerde bulundu.

Kotanlı Köyü’ne bağlı mezralar dâhil 100 hane ve 900 nüfusun yaşadığı bölgede yıllardan beri yaşanan su çilesi, yaşayanları canından bezdirdi. Suyu olmayan ve dere suyu ile Tanklardan aldıkları sular yüzünden ‘Hepatit B’ hastalığının köyde yaygınlaştığını iddia eden köylüler Sağlık taramasından geçti. Sağlık Müdürlüğüne bağlı Bulanık Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Vedat Baş ve Rüstem Gedik Sağlık Ocağı Pratisyen Hekim Dr. Devran Uslan ile Sağlık Memurları ve hemşireler köyde sağlık taraması yaptı.

Sağlık Taraması yapan Doktorlar, “Köyde İnlemelerde bulunduk ve suyun gerçekten yetersiz olduğu, dört tane çeşmenin bulunduğu, üç tane çeşmeden gelen suyun sağlıksız olduğunu, daha doğrusu hepsinin sağlıksız olduğunu saptadık. Bu çeşmelerden gerekli numunelerimizi aldık. Halk sağlığı laboratuarına göndereceğiz ve gerekli sonuçlar en kısa zamanda bildirilecektir. Burada gerçekten ‘Hepatit B’ vakalarının yoğun olduğunu gördük. Fakat bunun altını çizmek istiyorum ve özellikle belirtmek istiyorum ‘Hepatit B’ su ile bulaşmaz. Kotanlı halkının çoğu ‘Hepatit B’ vakalarının hijyenik olmayan sudan bulaştığını iddia ediyorlar. Bu konuda yanlış düşünüyorlar. Çünkü ‘Hepatit B’ su ile bulaşmaz. Kanla, cinsel münasebetlerle bulaşır. Halka elimden geldiğince bu bilgileri vermeye çalıştım. Suyu klorlamaya başlayacağız. Antipas kullanımını teşviklendireceğiz ve en kısa sürede de su tesisatı kurulacaktır” dediler. Daha sonra köyde incelemede bulunduktan sonra bir açıklama yapan Vali İbrahim Özçimen, “Bu köyde ‘Hepatit B’ rahatsızlığından dolayı 21 ölümün gerçekleştiği şikâyeti gelmişti. Bende Sağlık Müdürlüğü ekiplerine talimat verdim. Rüstemgedik Sağlık Ocağı’ndan bir doktor, hemşire ve sağlık memurları ile burada bir sağlık ekibi kurup, köydeki ölümlerin nedenleri araştırdık. Su numunesi alındı, köylüler dinlendi. Aldığımız bilgilere göre hepatit B hastalığına bağlı değil ama su ile alakalı tifo hastalığından olacağı değerlendiriliyor. Tabi tahlil neticeleri 24 saat içinde çıkacak. Ona da bakacağız. Vatandaşımızın bu tür bir çarpıcı durumu bildirildiğinde derhal müdahale ettik. İnşallah suyu getireceğiz ve bu dertler bitecek. Bir aya kalmadan 66 kilometre boru döşeyerek burada 4 köy ve bir mezranın suyunu getirmiş olacağız. Artık evlerinden sağlıklı su akacak. Şu anda kullandıkları tankerleri klorlanmıyor, ayrıca antipas da yok yani sağlıklı değil. Köyde üç çeşme varmış, ikisi kurumuş birisi de çok az akıyor. Bu çeşmelerden de numune aldık. Amacımız mahrumiyetlerini sona erdirmektir. Bunu başarabildiğimiz zaman biz mutlu onlar mutlu, birbirimize mutluluk vereceğiz. Borular döşenmeye başladı. Adalardaki çalışmalar bütün hızıyla devam ediyor. Bir aya kalmayacağını umuyorum. Devletimiz büyük bir fedakârlıkla bu kadar parayla bu hizmeti getiriyor. Daha önceden de su gelebilirdi. Ama yakınlarda kaynak bulunamadığı için su verilemedi. KÖY-DES programı kapsamında bizlere büyük miktarda para verildi. Biz de projelerimizi yaptık ve bu suyu getireceğiz” dedi.

 NULL

Bu Haftanın En Popüler Haberleri..

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

İçişleri Bakanlığı Muş’a Personel Alıyor

İçişleri Bakanlığı çeşitli illerde görevlendirilmek üzere 1608 sözleşmeli personel alımı yapacağını duyurdu. Başvurular…

Eğitim Haberleri

MAUN futsal takımı bölgesel ligde ikinci oldu

Muş Alparslan Üniversitesi Futsal Takımı, 16-20 Nisan tarihleri arasında Erzurum Teknik Üniversitesi’nin ev…

Muş’tan TÜBİTAK Bölge Finallerinde Büyük Başarı

Muş’tan gönderilen 16 proje, TÜBİTAK 2204/B Ortaokul Araştırma Projeleri Bölge Finallerinde dikkat çekici…

Dilimizin Zenginlikleri Projesi Ödül Töreni Gerçekleştirildi

“İlimizde Millî Eğitim Bakanlığı’nın Düzenlediği Dilimizin Zenginlikleri Projesi Ödül Töreni Gerçekleştirildi” Millî Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Atık Kartonlarla işlediği resimlerin sergisini açtı

Dekoratif El Sanatları Öğretmeni Mükerrem Sur tarafından atıl durumdaki kartonlardan hazırlanan resim ve…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri