Skip to main content

150 ton tütün elde kaldı…

Muş Haber Fotoğrafı

Muş Kızılağaç Tütün Kooperatifi Başkanı Şehmus Solgun, tütün üretiçilerinin elinde 150 ton kota fazlası tütünün kaldığını ve tütüne uygulanan yüksek vergi sebebiyle Muş’a gelecek olan özel firmaların kararlarından vazgeçtiklerini söyledi.

 
 Tütün alımlarının bitmesinin ardından basına açıklamada bulunan Muş Kızılağaç Tütün Kooperatifi Başkanı Şehmus Solgun, 22 Nisan ve 13 Mayıs 2006 tarihleri arasında gerçekleştirilen tütün alımlarının bitmesinin ardından çiftçilerin elinde 150 ton kota fazlası tütün kaldığını belirtti. Tütün çiftçisinin kota sebebiyle oldukça zor durumda kaldığını kaydeden Solgun, “Muş çiftçisine haksızlık yapılmaktadır. Kota Bitlis’te 400 kilograma, Hatay’da 600 kilograma, Karadeniz bölgesinde bin 200 kilograma çıkarılmıştır. Ancak Muş’ta halen kota 220 kilogramdır. Bu kotada çiftçimize oldukça az gelmektedir. Bu sebeple de çiftçimizin elinde 150 ton kota fazlası tütün kalmıştır. Çiftçilerimiz yaklaşık 600 bin YTL zarar etmişlerdir. Çiftçimiz oldukça zor durumdadır” dedi.
 
 Muş’ta 8 bin 100 kayıtlı çiftçinin bulunduğunu ve Muş’taki tütün kotasının da arttırılması için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade eden Solgun, “Geçen yıl özel sektörle yaptığımız anlaşmalar sayesinde çiftçimiz ekstradan para kazanma imkanına sahip oldu. Tekele’e tütün teslim edip bir yıl boyunca beklemeden özel sektörden iki ay içerisinde parasını alan çiftçimizin yüzü gülmüştür. Ancak son zamanlarda tütüne getirilen vergi sebebiyle özel sektörün Muş’a gelmesi zorlaşmıştır. En kaliteli tütün ile en basit tütünün vergisi aynı oranda tutulduğu için ve getirilen yüksek vergi sebebiyle özel sektör ilimize gelmiyor. Oysa biz bütün bağlantılarımızı yapmıştık ve yaklaşık bin ton tütün satışı gerçekleştirmeyi planlıyorduk. Ancak getirilen vergiler sebebiyle adeta bölgenin kalkınması engellenmiştir. Eğer özel sektör bölgemize girerse ve biz bin ton tütün satışı gerçekleştirirsek, çiftçide, insafta, köylüde, şehirlide ihya olur. Bizim yetkililerden tek isteğimiz getirilen vergilere yeni bir düzenleme getirilmesidir. Vergi sebebiyle bölge yine kaderine terk edilmesin” dedi.

 NULL

Bu Haftanın En Popüler Haberleri..

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

İçişleri Bakanlığı Muş’a Personel Alıyor

İçişleri Bakanlığı çeşitli illerde görevlendirilmek üzere 1608 sözleşmeli personel alımı yapacağını duyurdu. Başvurular…

Eğitim Haberleri

MAUN futsal takımı bölgesel ligde ikinci oldu

Muş Alparslan Üniversitesi Futsal Takımı, 16-20 Nisan tarihleri arasında Erzurum Teknik Üniversitesi’nin ev…

Muş’tan TÜBİTAK Bölge Finallerinde Büyük Başarı

Muş’tan gönderilen 16 proje, TÜBİTAK 2204/B Ortaokul Araştırma Projeleri Bölge Finallerinde dikkat çekici…

Dilimizin Zenginlikleri Projesi Ödül Töreni Gerçekleştirildi

“İlimizde Millî Eğitim Bakanlığı’nın Düzenlediği Dilimizin Zenginlikleri Projesi Ödül Töreni Gerçekleştirildi” Millî Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Atık Kartonlarla işlediği resimlerin sergisini açtı

Dekoratif El Sanatları Öğretmeni Mükerrem Sur tarafından atıl durumdaki kartonlardan hazırlanan resim ve…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri