Skip to main content

Dokuzpınar Köyü boşaltıldı…

Muş Haber Fotoğrafı

Murat Nehri’nin Alparslan-1 Barajı tünellerine sığmaması ve geriye doğru şişmesi sebebiyle kısmen sular altında kalan Dokuzpınar Köyü tamamen boşaltıldı. Muş’un Bulanık İlçesi’nde yapımı sürdürülen Alparslan-1 Barajı havzasında bulunan Dokuzpınar Köyü, sel tehdidi sebebiyle boşaltıldı. Muş’ta bir haftadan beri yağan yağmurların ardından tünellere sığmayan Murat Nehri’nin Dokuzpınar Köyü’ne kadar gelmesi sebebiyle evlerini boşaltan köylüler, çevre köylerde bulunan yakınlarının yanına ve yüksek kesimlere kurdukları çadırlara yerleştiler.
 
 Alparslan-1 Barajı’nın göl alanında bulunan ve istimlak bedellerinin ödenmemesi sebebiyle köylerini terk edemeyen köylüler, bu yıl yine sel felaketine maruz kaldılar. Alparslan-1 Barajı’na en yakın köylerden biri olan 250 hanelik Dokuzpınar Köyü, yükselen Murat Nehri’nin tehdidi altında. İlkbahar mevsiminde yağan yağmurlar sebebiyle yükselen Murat Nehri, Alparslan-1 Barajı tünellerine sığmayınca her yıl yaşanan sel felaketi tekrarlandı. Su seviyesinin sürekli artması sebebiyle kısmen sular altında kalan Dokuzpınar Köyü’nün su seviyesinin yükselmeye devam etmesi halinde bugün tamamen sular altında kalması bekleniyor. 
 
 Sel tehdidi sebebiyle evlerini boşaltmak zorunda kalan Dokuzpınar köylüleri, her yıl yaşadıkları sel sebebiyle artık ne yapacaklarını şaşırdıklarını ve artık göçebe hayatı yaşadıklarını söylediler. Her yıl köylerinde sel felaketi yaşandığını söyleyen Dokuzpınar köylülerinden Refik Tekin, “Biz artık bu şekilde yaşamaktan bıktık. İlkbahar mevsiminde evlerimizi ve hayvanlarımızı başka yerlere taşımak oldukça zor. Murat Nehri tünellere sığmayınca geriye doğru şişiyor ve köyümüzü sular altında bırakıyor. Bizim köyümüz baraj suları altında kalacak. Ancak Alparslan-1 Barajı bitmek üzere olmasına rağmen devlet halen bizim istimlak paralarımızı vermedi. Bizlerde paramızı alamadığımız için köyü terk edemiyoruz. Parasız pulsuz gidip nereye yerleşebiliriz ki? Bizde bu çileyi çekmekten bıktık. Devlet hakkımızı biran önce ödesin ve bizde başımızın çaresine bakalım. Yani her yıl evini tamamı ile köy dışına taşıyıp sel sularından sonra tekrar temizlik yapıp ev dizmek öyle kolay bir iş değil. Her yıl zararımız oluyor” dedi.
 
 VALİ ÖZÇİMEN SEL AÇIKLAMASI 
 
 Son bir hafta içerisinde sürekli yağan yağmurlar sebebiyle yaşanan sel olayları ile ilgili açıklamalarda bulunan Vali İbrahim Özçimen, “Pazartesi günü Varto’nun Erdoğan köyünde sel olmuş. Kaymakamımız ve Jandarma Komutanımız o köye geçtiler. Erdoğan’da su tesislerimiz tamamen harap oldu, köprü uçmak üzere, menfezlerimiz gitti. Köye Yönelik Hizmetler Birimi Amirliği’nin çalışanları ve Devlet Su İşleri çalışanları şu anda o köydeler. Su tesislerini onarmaya çalışacağız, bir de köprüyü büz ve betonla onaracağız. Şu anda iş makinesi isteniyor ve biz de gönderdik. Şayet dereyi ıslah etmezsek gelen sel evlere vuracak. Okçular ve Dokuzpınar’da da suyun kot seviyesi şu anda bin 396’da. Daha önce suyun altında kalan köylüler köyü boşalttılar ama istimlak paralarını alamayan köylüler köyde duruyorlar, onlar köyden tahliye edildiler. Onlara da, Kızılay tarafından 50 adet çadır gönderildi” dedi. Haber: Emrullah Özbey
 NULL

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı 37 bin 886 olarak açıklandı.

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı Mart ayı sonu itibarıyla 37 bin 886 oldu.…

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

Eğitim Haberleri

Liseler arası bilgi yarışmasında birincisi EML öğrencileri

Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 9. sınıf öğrencileri Fatih Kandemir ve Muhammed…

Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden 2.lik

Muş Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin yetenekli öğrencisi İlayda ÇAMTOSUN, Erzurum’da düzenlenen Genç…

Üniversite öğrencileri fosil incelemesi yaptı

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Okulöncesi öğretmenliği 3. Sınıf öğrencilerinin “Erken Çocukluk Dönemi Çevre…

Kültür Sanat Haberleri

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri