Her yıl mayıs ayında Şenyayla, zovezer, Arıköy ve Yüce Tepe gibi yaylalara çıkan besiciler, yaz boyunca koyunlarından elde ettikleri sütleri doğal yöntemlerle yoğurt, peynir ve tereyağına dönüştürdü. Havanın soğumasıyla birlikte yaylalardaki çadırlarını toplayan besiciler, kış aylarını geçirecekleri köy ve şehir merkezlerine dönmeye hazırlanıyor.
Besicilerden Cebrail Bozkurt, yazı yaylalarda geçirdiklerini, kış mevsiminde ise Diyarbakır’a göç ettiklerini belirterek, “Yaylada hayat zordur ama üretimimiz burada doğal ve bereketlidir. Sabah ilk iş olarak hayvanları otlatmaya götürüyoruz. Öğle ve akşam olmak üzere günde iki defa koyunları sağıyoruz. Kadınlarımız yaklaşık 6 kilometre at ve eşeklerle süt sağmaya gidiyor. Getirdikleri sütü peynir, tereyağı ve yoğurt yaparak kışlık ihtiyacımızı karşılıyoruz. Bizim tek gelir kaynağımız hayvancılıkta elde ettiğimiz ürünleri satarak sağlıyoruz” dedi.