Türkiye’nin en fakir ili olan Muş’ta sömestr tatilini çocuklar çalışarak geçirdi. Kaldırımlara kurdukları tezgahlarda çeşitli ürünler satarak aile bütçesine katkıda bulunan çocuklar kaldırımlarda ateş yakarak ısındılar
Gayri Safi Milli Hasıla’dan en az payı alan ve işsizliğin had safhada olduğu Muş’ta okulların tatil olmasını fırsat bilerek para kazanmaya çalışan çocukların yaşantıları, kentte fakirliğin ne boyutta olduğunu gözler önüne seriyor.
2008-2009 eğitim ve öğretim döneminin yarıyılında seyyar satıcılık yaparak aile bütçesine katkıda bulunan çocuklar soğuk havalarda kaldırımlara yaktıkları ateşle ısınarak yaşam mücadelesi verdiler.
Kaldırımlarda teşhir ettikleri ürünleri pazarlayan çocuklar bir yandan okul masraflarını çıkarmak için uğraş verirken bir yandan da aile bütçesine katkıda bulunmaya çalışıyorlar. Ağır kış şartlarının yaşandığı Muş’ta kaldırımlarda seyyar satıcılık yapan ve ısınmak için kağıt, karton yakan çocuklar hayatın tüm zorluklarını şimdiden tadıyorlar.
Sömestr tatilinde çalışmaya başlayan öğrenciler, tatil süresince elde ettikleri gelir ile hem aile bütçesine katkıda bulunduklarını hem de okul masraflarını çıkardıklarını söylediler. Karnelerini altıktan sonra soluğu sokaklarda para kazanmanın yollarını aralamakta alan çocuklar, akranlarının yaşantılarına aldırmadan mücadelelerini sürdürüyorlar.
2008-2009 eğitim ve öğretim dönemi yarıyıl tatiline girmesi ile birlikte çocuklar çalışıp para kazanmak için tempo arttırmak zorunda kaldılar. Yaşıtlarının parklarda oynamasına aldırmayan minikler şimdiden iş hayatına atıldılar.
Gayri Safi Milli Hasıla’dan en az payı alan ve işsizliğin had safhada olduğu Muş’ta çalışarak para kazanmaya çalışan çocukların yaşantıları, kentte fakirliğin ne denli olduğunu gözler önüne seriyor.
Kış mevsimine rağmen sömestr tatilinde sayılarında artış olduğu gözle görülür bir şekilde fark edilen çalışan çocuklar akranlarının aksine aile bütçesine katkı sağlamanın yollarını arıyorlar. Kaldırımlarda kurdukları tezgahlarla çorap, eldiven, eşofman gibi ürünler satan çocuklar, ailelerinin maddi durumu iyi olmadığı için çalışmak zorunda olduklarını söylediler. geçimlerini güç şartlar altında sağladıklarını ve tatili fırsat bilerek çalıştıklarını söylediler.
Tatil süresinde çalışarak para kazanmanın yollarını aralayan çocuklardan adını açıklamadığımız biri “Sömestr tatilinin başlaması ili birlikte seyyar satıcılık yaparak para kazanmaya çalışıyorum. Çalıştığım sürece hem aile bütçesine destek oldum, hem de okul masraflarımı çıkardım. Okullar açılıncaya kadar da bu şekilde çalışmaya devam edeceğim. Daha fazla çalışıp daha çok kazanarak okul masraflarımı kendim çıkarıyorum” dedi.
Özellikle kırsal bölgelerde maddi durumu iyi olmayan binlerce öğrencinin kaderi hep aynı. Yıl boyunca birçok olumsuzluğa rağmen derslerine çalışarak sınıfı geçme mücadelesi veren öğrenciler, soğuk kış günlerinde ise yaşıtlarının aksine ekmek mücadelesi veriyor.
Muşun Sesi Gazetesi