Skip to main content

Kilo almamak için sigarayı bırakmıyorlar

Muş Haber Fotoğrafı

Bu konuda bir açıklamada bulunan Osman Ek, sigarayı bırakmak isteyenlerin bu yönde bir korku yaşamalarının yersiz olduğuna dikkat çekti.
 
Kilo alma korkusuyla sigarayı bırakmayanları rahatlatıcı bir açıklama geldi. İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Osman Ek, bu korkunun yersiz olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi; “Ancak tüm sigara içenlerin içi ferah olsun, uzmanlara göre her şeyin bir çaresi olduğu gibi bunun da bir çözüm yolu mevcut. Üstelik sigarayı bırakınca alacağınız birkaç kilo fazlalığın oluşturacağı sorunlar, sigara içmenizden kaynaklanan hastalıkların yanında devede kulak kalıyor. Çünkü eskisine oranla daha az öksürüp aksıracak, daha az grip olacak, kanser, kalp-damar ve akciğer hastalıklarına yakalanma riskiniz iyice azalacak ve daha sağlıklı bir hayat sürebileceksiniz” dedi. Araştırmalara göre erkeklerin yüzde 61 i, kadınların da yüzde 51 i sigarayı bıraktıktan sonra bir iki kilo alabiliyorlar. Ek, konu ile ilgili olarak yapmış olduğu araştırmalar neticesinde bunun temel sebebinin, sigarada bulunan nikotinin metabolizmayı hızlandırıcı bir etkiye sahip olmasından kaynaklandığını dile getirerek, Sigarayı bırakan kişinin aynı beslenme şekline devam etse de nikotinden mahrum kaldığı için metabolizma yavaşladığını alınan kaloriler zor yakılıp ve de yağ birikimi kolaylaştırdığını ifade etti. Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Osman Ek, açıklamasına şöyle devam etti; “Diğer bir sebep de sigarayı bırakanlar ilk zamanlarda depresif eğilimler gösterebiliyor. Sigarayı bırakmanın oluşturduğu boşluk hissi yeme atakları ve tatlı krizleri ile doldurulmaya çalışılıyor” dedi.  
 
KİLO ALMAMAK İÇİN ÖNERİLER
Sigarayı bırakırken kilo almamak için önerilerde bulunan Ek; “Nikotin alımı kesileceği için metabolik hızda azalma olabilir, buna engel olmak için düzenli bir egzersiz programına başlanarak tedbir alınabilir.
Kan şekerinizde düzensizlik oluşabilir ve canınız tatlı isteyebilir. Bunu önlemek için şekersiz ciklet çiğneyebilir veya taze meyve sularını maden suyu ile karıştırarak içebilirsiniz.
Kafeinli içeceklerden uzak durun, çünkü bu içecekler sigarayı hatırlatabilir, sinirlilik ve huzursuzluk hali oluşturabilir.
Yemekten hemen sonra canınız sigara isterse dişinizi fırçalayıp, naneli şeker yiyebilirsiniz.
Sigara bırakmanın oluşturduğu boşluk hissi sebebiyle avuç avuç çekirdek veya kuruyemiş gibi yağlı gıdalar kilo aldırır. Bunun yerine salatalık, domates ve meyve gibi daha sağlıklı atıştırmalıkları tercih edebilirsiniz” açıklamasını yaptı.  
 
SİGARAYI BIRAKMAK İSTEYENLERE ÖNERİLER
Sigarayı bırakmak isteyip de bırakamayan veya zorlanan kişiler için de önerilerde bulunuldu. Yapılan önerilerde; “Sigarayı bırakmak isteyen bir kişi bunun bir irade işi değil bir bağımlılık olduğunu kabul edip mutlaka uzman bir doktordan profesyonel yardım almalı. Ama onun da öncesinde sigara bırakmaya istekli, kararlı ve sabırlı olmalı. Sonrasında ülkemizde giderek yaygınlaşan sigarayı bırakma polikliniklerine başvurabilir. Birçok devlet, üniversite, vakıf ve özel hastanelerde bu klinikler mevcut.
Birincisi nikotini yerine koyma tedavisi, diğeri ise farmakoloji yani ilaç tedavisi. Nikotini yerine koymada kişi, sigara içememekten kaynaklanan zorlukları gidermeye yönelik dışarıdan nikotin destekli birtakım aparatlar kullanıyor.
Nikotin bantları, nikotin sakızları ve dilaltı tabletleri gibi. Uzmanlara göre bu aparatlar muhakkak bir hekim gözetiminde kullanılmalı. Çünkü hem yan etkileri bulunuyor, hem de kalp, şeker, hipertansiyon gibi hastalıkları olan kişilerde sakınca doğurabiliyor. Sigarayı bırakmak istiyorum deyip eczanelerden kontrolsüz bir şekilde bu aparatları alan kişilerin çoğu başarısız olduğu gibi, bu tarz tedavilere karşı da toplumda bir güvensizlik oluşturabiliyor.
Bu tedaviye ilaçlarla da destek verilerek, hekim hastasını kontrolde tutuyor. Bu şekilde her yıl yüz kişiden 40 a yakını sigarayı bırakmayı başarıyor. Sigarayı bırakan bir kişi her zaman tekrar başlama eğilimi gösterebilir. Çünkü nikotin bağımlılığı kronik bir hastalıktır ve her zaman nüksetme olasılığı vardır. Dolayısıyla bırakan kişilerin çevresel uyarıcılara karşı dikkatli olması gerekir. Elektronik sigara, biorezenans, akupunktur, ışın tedavisi gibi alternatif sigara bırakma yöntemleri etkili olabilir ama bunlar tıbbi çalışmalarla desteklenmiş değil” denildi.
 
 
—————————————————————————       
SÜRÜCÜLER UYARILDI
 
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı tarafından, kazaların asgariye indirilmesi için,  tatil yolculuğuna çıkacak sürücüleri uyardı.
 
Tatilci sürücüler uyarıldı. Trafik Hizmetleri Başkanlığınca, yaz tatili seyahatlerinizde güvenliğiniz için bunlara dikkat edin başlığıyla yapılan uyarıda, yaz aylarında nem oranının ve aşırı sıcakların yüksek seviyelere ulaşması sonucunda fizyolojik ve psikolojik yapısı olumsuz yönde etkilenen ve dikkati dağılan sürücülerin, tatile gidecekleri yere bir an önce ulaşma isteğiyle birçok kural ihlali yaptıklarının görüldüğü bildirildi.
Sürücülerin sıcak havanın vereceği rehavetle araç kullanmaktan kaynaklanabilecek yorgunluğu, günlük olarak değişebilen hava şartları ve yolların yapılarını değerlendirmeleri ve dikkate almaları gerektiği belirtilen açıklamada, yaz tatili yolculuklarında özel araçlar yerine otobüs, tren, uçak, gemi, feribot gibi toplu taşıma araçlarının tercih edilmesi önerildi. Tatil yolculuğunda araç kullanacak sürücülere yönelik uyarılardan bazıları şöyle:
-Yolculuk öncesi düzenli ve yeterli uyku alınmalı.
-Yola çıkmadan önceki gece alkol alınmamalı.
-Hasta olan sürücüler mutlaka doktor kontrolünden geçtikten sonra yola çıkmalı. İlaç kullanmaları gereken sürücüler ise mutlaka doktor kontrolünde ilaçlarını uygun dozda almalı.
-Uzun mesafeli yolculuklarda zorunlu olmadıkça tek başına yola çıkılmamalı.
-Aracın yazlık (başta fren, far, olmak üzere bütün aksamları) bakımları yaptırılmalı, klimalı araçların polen filtreleri ve antibakteriyel bakımları yetkili servislerce yapılmalı, lastik gibi zaman içerisinde değişmesi gereken aksamları değiştirilmeli.
-Yeni alınan araçların özellikleri tam olarak öğrenilmeli.
-Trafik yoğunluğu düşük olan alternatif güzergâhlar tercih edilmeli, gidilecek güzergah hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi edinilmeli ve seçilen yol güzergahı ile tahmini varış zamanı mutlaka yakınlara bildirilmeli.
-Rahat, bol, vücudu sıkmayan ve terletmeyen kıyafetler giyilmeli.
-Sabah hafif bir kahvaltı yapılmalı ve yola aç çıkılmamalı.
-Seyahat esnasında arka koltukta oturanlar dahil olmak üzere emniyet kemeri ve çocuk koruma sistemleri mutlaka kullanılmalı.
-Araçlar hız limitlerinde, yol şartlarına göre kontrol edilebilecek hızda ve araç takip mesafesi kuralına uyularak kullanılmalı.
-Direksiyon başında cep telefonu ile konuşulmamalı ve sigara içilmemeli.
-Araç kullanırken gözlerin karıncalanması, esneme, göz kapaklarında ağırlık, ensede gerginlik hissedilmesi gibi durumlarda dikkatin ve tepki süresinin azalmış olduğu anlaşılmalı, durup dinlenilmeli.
-Her 100 kilometrede veya 1,5–2 saatte bir 10–15 dakika dinlenme molası verilmeli, araçta çocuk varsa yetişkinlerden çok daha çabuk yorulacağı ve sıkılacağı unutulmamalı. Molada kan dolaşımını artıran hareketler yapılmalı ve eller ile yüz yıkanmalı.
-Araç camları kısa süreli açılarak temiz, taze hava alınmalı, ancak arı, sinek vb. sürücüyü rahatsız edebilecek böceklerin aracın içine girişleri engellenmeli.
-Otomobilde yalnız seyahat edenler kendilerini aktif ve zinde tutacak türden müzikler dinlemeli.
-Çok kişi ile seyahat edilmesi halinde araç içinde tartışmaktan ve yüksek sesli ani tepkilerden kaçınılmalı, direksiyon başındayken dikkati dağıtmayacak şekilde yanındakilerle konuşulmalı uyarılarında bulunuldu.
 
  Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

En Düşük Emekli Maaşı 16 Bin 880 TL’ye Yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Haziran 2025 enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte SSK ve Bağ-Kur…

Muş’ta Yol-İş’ten Hükümete Zam Tepkisi

Türk-İş’e bağlı Yol-İş Sendikası, kamu işçilerine önerilen yüzde 16’lık zam teklifine karşı Muş’ta…

18 Yaşındaki Muşlu Lise Öğrencisinden Yerli SİHA Projesi

Muş Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencisi Sedat Subaşı,…

Eğitim Haberleri

18 Yaşındaki Muşlu Lise Öğrencisinden Yerli SİHA Projesi

Muş Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencisi Sedat Subaşı,…

Muş, Okul Öncesi Eğitimde Türkiye’nin En Yoğun İli Oldu

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) en güncel verilerine göre, Muş, okul öncesi eğitim kurumlarında…

Muş’ta Engellilere Yönelik “Bilgisayar Ağ Sistemleri ve Yönlendirme” Kursu Devam Ediyor

Muş Zihinsel ve Fiziksel Engelliler Derneği tarafından hayata geçirilen “Bilgisayar Ağ Sistemleri ve…

Kültür Sanat Haberleri

Yunus Teke’den Memleket Türküsü: “Arınç Yolu” Yayınlandı

Muşlu hemşehrimiz Yunus Teke’nin “Arınç Yolu” adlı şarkısı müzik platformlarında yayınlandı. Memleketi Muş’un…

MUFSAD, Uluslararası Fotoğraf Yarışmalarından 125 Ödülle Döndü

Muş Fotoğraf ve Sanat Derneği (MUFSAD), son bir ay içerisinde katıldığı uluslararası fotoğraf…

Yedi Bölgeden Anadolu Esintileri Gençlik Konseri Coşkuyla Gerçekleşti

15-21 Mayıs Gençlik Haftası ve 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri