Skip to main content

Uzmanlar gribal enfeksiyonlara karşı uyardı

Muş Haber Fotoğrafı

Muşta havaların soğumaya başlaması ile birlikte uzmanlar grip, nezle ve astım gibi hastalıklardan korunmak için soğan ve sarımsak tüketilmesinin faydalı olacağını söylediler. Uzmanlar, üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için özellikle kış mevsiminde her gün 5-6 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi gerektiğini ifade ettiler.

Vücudun hastalıklardan korunmak için gerekli tüm vitamin ve mineral desteğini sebze ve meyvelerden aldığına dikkati çeken uzmanlar, her bir sebze ve meyvenin besin içerik özellikleri bakımından farklı olmasından dolayı öğünlerin çeşitlendirilmesinin çok önemli olduğunu vurguladılar.

Narenciye ürünleri, kırmızı-mor ve sarı-turuncu renkli meyveleri, koyu yeşil yapraklı sebzeleri ve diğer renkli sebzeleri gruplandırıp, her gün bunlardan tüketilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, şunları kaydettiler; Genellikle sebze tüketiminin ana öğünlerde, meyve tüketiminin ise ara öğünlerde yapılması daha faydalı olur. Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı. Meyveleri ise elma, ayva, nar ve armuttur. Brüksel lahanası ve kereviz kükürtlü sebzeler grubunda olduğu için güçlü bir kanser savaşçısı ve bağışıklık sistemi kurtarıcısıdır. Az pişirilmesi veya çiğ tüketilmesi gerekir. Demir yönünden zengin olan ıspanağın bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlanmıştır. Grip, nezle, astım gibi enfeksiyonlarda soğan ve sarımsağın birlikte tüketilmesi önemlidir. Çünkü her ikisi de kükürt içeriğinden dolayı güçlü antioksidanlardır ve savunma sistemini güçlendirirler.

Şalgam ve kara lahananın, kalsiyum, demir, potasyum ve C vitamini açısından zengin besin maddeleri olduğunu ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini vurgulayan uzmanlar, havucun da A, B1, B2 vitamini kaynağı olduğunu söyledi.

Uzmanlar, havucun salatada rendelenerek kullanılmasının B ve C vitamin kayıplarına neden olacağı için kalınca doğranıp hemen tüketilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Uzmanlar, genel itibariyle sebzelerin besin değerinin kaybolmaması için az suyla, buharlı tencere veya toprak güveç kaplarda, zeytinyağıyla pişirmenin doğru olacağını vurguladı.

Meyvelerden armut ve ayvanın zengin karoten içeriği nedeniyle sarı renge sahip olduklarını, ayrıca ayva suyunun yoğun C vitamini içermesi nedeniyle üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavi sürecinde kullanılabileceğini belirten uzmanlar, Greyfurt da C Vitamini açısından zengin olduğundan bağışıklık sistemi için yararlıdır. Ancak ilaç kullanıyorsanız, besin-ilaç etkileşiminden dolayı dikkatli olmakta fayda vardır. Ayva ve greyfurt gibi kivi, portakal ve mandalinanın da C vitamini deposu olmasından dolayı enfeksiyonlara karşı koruyucu etkisi vardır. Ayrıca nar, folik asit, A ve C vitaminleri içermesi yönüyle soğuk algınlıklarında etkilidir, selenyum, magnezyum, fosfor gibi mineralleri çok fazla içermesi nedeniyle, halsizlik durumlarında da kullanılabilir şeklinde konuştular.

Meyveleri tüketirken her zaman porsiyonlara dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, şöyle devam etti:

Özellikle kilo problemleri olanlar için kalorisinden dolayı, diyabet hastaları için şeker içeriklerinden dolayı, böbrek hastaları için ise potasyum içeriklerinden dolayı porsiyon miktarı önemlidir. Aynı şekilde sebzeleri tüketirken de bazı rahatsızlıklarda sınırlama getirilebilir. Meyve ve sebzelerin haricinde kuruyemişler de içerdikleri yoğun magnezyum, çinko, omega-3 yağ asitleri ve E vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda oldukça önemlidir. İçerdiği laktik asit ile mikroplara karşı koruma sağlayan yoğurt düzenli tüketildiğinde soğuk algınlığına yakalanma riskini azaltır. Bu besinlerin hepsinin gün içine dağıtılarak ve hasta olmayı beklemeden tüketilmesi gerekir. Çünkü yapılan çalışmalar koruyucu olanın düzenli beslenme olduğunu gösteriyor.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Yol-İş’ten Hükümete Zam Tepkisi

Türk-İş’e bağlı Yol-İş Sendikası, kamu işçilerine önerilen yüzde 16’lık zam teklifine karşı Muş’ta…

18 Yaşındaki Muşlu Lise Öğrencisinden Yerli SİHA Projesi

Muş Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencisi Sedat Subaşı,…

Prof. Dr. Fuat Sezgin Anadolu Lisesi İnşaatında Kaza: ONER İnşaat’tan Açıklama

Muş’ta yapımı devam eden Prof. Dr. Fuat Sezgin Anadolu Lisesi’nin sundurma kısmında 14…

Eğitim Haberleri

18 Yaşındaki Muşlu Lise Öğrencisinden Yerli SİHA Projesi

Muş Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencisi Sedat Subaşı,…

Muş, Okul Öncesi Eğitimde Türkiye’nin En Yoğun İli Oldu

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) en güncel verilerine göre, Muş, okul öncesi eğitim kurumlarında…

Muş’ta Engellilere Yönelik “Bilgisayar Ağ Sistemleri ve Yönlendirme” Kursu Devam Ediyor

Muş Zihinsel ve Fiziksel Engelliler Derneği tarafından hayata geçirilen “Bilgisayar Ağ Sistemleri ve…

Kültür Sanat Haberleri

Yunus Teke’den Memleket Türküsü: “Arınç Yolu” Yayınlandı

Muşlu hemşehrimiz Yunus Teke’nin “Arınç Yolu” adlı şarkısı müzik platformlarında yayınlandı. Memleketi Muş’un…

MUFSAD, Uluslararası Fotoğraf Yarışmalarından 125 Ödülle Döndü

Muş Fotoğraf ve Sanat Derneği (MUFSAD), son bir ay içerisinde katıldığı uluslararası fotoğraf…

Yedi Bölgeden Anadolu Esintileri Gençlik Konseri Coşkuyla Gerçekleşti

15-21 Mayıs Gençlik Haftası ve 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri