Muş Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Muhammet Arap, ishal vakalarında her yıl yaz aylarında görülen oranda vaka olduğunu belirterek, geçen yıla göre, hasta müracaatlarında 2 bin daha fazla başvurunun, genel anlamda olduğunu belirtti.
İshal vakalarında, her yıl yaz aylarında görülen oranda bir artışın olduğu belirtildi. Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Muhammet Arap, geçen yıla göre bu yıl, hasta müracaatlarında 2 bin civarında bir artış olduğunu, ancak bu artışın sadece ishal vakasında değil, genel anlamda olduğunu belirtti. Başhekim Arap, salgın niteliğini taşıyacak türde ishal vakasının olmadığına dikkat çekerek: “Bu yıl, geçen yıla göre hasta müracaat sayısında 2 bin civarında bir artış oldu. Ancak bu artış sadece ishal vakalarında değil, genel anlamda olmuştur. Salgın niteliğini taşıyacak bir durum yoktur. Bu yıl salgın vakalarında artışın olmamasının nedenlerinden biri de, hastanemizin daha kaliteli hizmet sunmasından dolayıdır. Sıcaklıklardan dolayı, sadece çocuklarda hastalıklar görülmemektedir. Yetişkinler de, sıcaklıklardan dolayı çeşitli hastalıklara maruz kalmaktadırlar. Her yıl yaz aylarında görülen özellikle çocuklardaki ishal vakaları, bu yılda da görülmektedir. Ancak bu vakaların salgın niteliğinde olmadığını söyleyebilirim. Çocukların hastalıklardan korunması için ise, ailelerin çocuklarının gıda ve hijyenine dikkat etmeleri gerekir. Çocuk hekimleri olarak yapmış olduğumuz değerlendirme sonucunda sıcaklıkların çocuklar üzerinde ciddi boyutlarda risk oluşturduğu sonucuna vardık. Aşır sıcaklar beraber çocukların tüketmiş olduğu birçok gıda da sıkıntı oluşturabiliyor. Bu konuda biz ebeveyn olarak çocuklarımıza örnek olacak şekilde el ve gıda hijyenine çok dikkat etmemiz gerekiyor” dedi.
ARAP, BESLENMENİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ
Beslenmenin önemine dikkat çeken Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Muhammet Arap: “Çocuklar ishal olmadan önce, ailelerce önlemi alınmalıdır. Çocukların beslenmesine azami özen gösterilmelidir. Eğer çocuk anne sütü alıyorsa, anne sütüne, inek sütü veya mama alanlar ise bu besinleri almaya devam etmelidirler. İshal vakasına yakalanan çocuklara verilebilecek en uygun besinler ise, besinler pirinç, patates, ekmek, yağsız et, yoğurt, sebze ve meyvelerdir. Yağlı besinler, çay, meyve suyu, kola gibi çok şeker içeren içeceklerden sakınılmalıdır. Eski inanışın tersine ishal sırasında çocukları aç bırakmak yanlış ve zararlı bir uygulama olduğu unutulmamalıdır. Dünya Sağlık Örgütü nün (DSÖ) amipli dizanteri ve benzer hastalıklardan korunmak için 10 altın önerisi: Yiyecekleri alırken güvenilir yerleri tercih edin, Yiyecekleri tam olarak pişirin, az pişmiş yemeyin, Pişirdiğiniz yemekleri bekletmeden yiyin, Yiyecekleri saklarken aşırı özen gösterin, Buzdolabından çıkardığınız yemekleri kaynayana kadar ısıtın, Pişmiş ve pişmemiş yiyecekleri hiçbir zaman karıştırarak yemeyin, Ellerinizi tekrar tekrar yıkayın, Mutfağınızın temizliği konusunda son derece titiz olun, Yiyeceklerinizi tüm hayvanlardan (sinek, fare, böcek…) koruyun, Kesinlikle güvenilir su kullanın” dedi.
Muş Ovası Gazetesi
Karaağaçlı’da Traktör Kazası: 1 Yaralı
Haziran 27, 2025 3:03 PM