Skip to main content

Un ambarı yapımı devam ediyor

Muş Haber Fotoğrafı

  Kırsalın uzak dağ ve ova köylerinde yaşayan vatandaşlar, kış hazırlıklarını yapmaya başladı. Kışın zor iklim şartlarında çoğu zaman yolların kapalı olması nedeniyle il ve ilçe merkezlerine sık sık gidip gelemeyen köylü vatandaşlar, kışlık un, buğday ve hububatını kış gelmeden depolamaya başlıyor.

Vatandaşlar, bu ürünlerini stoklamak için ise un ambarlarını tercih ediyor. 30, 40 ve 50 kiloluk bu ambarların yapımı, eskisi kadar yaygın olmasa da yapılmaya devam ediyor. Yaklaşık 20 yıllık ömrü olan un ambarlarının, bu nedenle de yapım süresi ve satışı az oluyor. Köylünün yaklaşık 6-7 ay civarında bir sürede ürünlerini depoladığı un ambarları, sacdan yapılıyor ve su geçirmiyor. Bunun yanı sıra depolanan üründe kesinlikle bozulmaya yol açmayan bu ambarlar, köylülerin yıllardır ilk tercihi oluyor. Bir tanesinin yapımı yaklaşık 15-20 dakika süren un ambarı, 3 veya 4 farklı kiloda üretiliyor. Kapasitesine göre farklı fiyattan satışa çıkarılan un ambarları, 30 ila 50 lirasında alıcı buluyor.

Düz sac levhaları dışarıdan getiren imalatçılar, ilk olarak sac levhayı kesim makinesine alıyor. Alt ve üst bölmesi ile 2 kapaktan oluşan un ambarlarında bir de kapak bulunuyor. Kesim, kaynak ve şekil verme makinelerinden geçen levhaların 4 adet ayağı bulunuyor. İki adet kapakla üst ve altı kısmı kapatılan ambara hububat üst kısmından boşaltılıyor.

Alt kısmına yapılan kapak kısmına ise açılır kapanır bir levha monte ediliyor. Daha çok kırsal kesimde yaşayan vatandaşların tercih ettiği bu un ambarlarında birçok hububat ürünü sağlıklı bir şekilde muhafaza edilebiliyor. Vatandaşların kışlık ekmeği için unlarını muhafaza ettiği ambarlar, kiler bölümünde bulunduruluyor. Vatandaşların bir kısmı ise bu ambarları bölmeli olarak yaptırabiliyor. Bu şekilde 2 veya üç farklı ürün bir arada muhafaza edilebiliyor.

Alt kısımda bulunan kapak bölümü de bölme sayısına göre ayrılıyor. Vatandaşlar, ihtiyaçları ürünü almak için alt kısımdaki levhayı kaldırarak istediği kadar hububatı buradan alıp kullanabiliyor. Ağır kış şartlarında çok zor bir hata sürmek zorunda kalan, il ve ilçe merkezindeki vatandaşlara göre yaklaşık 2 ay kadar daha uzun bir süre kış mevsimini yaşayan vatandaşlar için un ambarları, uzun yıllardır vazgeçilmezliğini koruyor. Günde 40 Adet Üretiyorlar Bölgemizde çokça tercih edilen un ambarları, ilde sadece birkaç imalathanede yapılıyor. Eskiye göre kullanım alanı azalan ve dayanıklı olması sebebiyle sadece yaz aylarında üretilen un ambarları, siparişlerin yanı sıra stoklanarak satışa sunuluyor.

Un ambarlarının satışı da genellikle toptan yapılıyor. Köylerinden araçlarla imalathanelere gelen vatandaşlar, bir seferde köydeki tüm ihtiyaç sahiplerinin isteğine göre un ambarlarını yükleyip köylerine götürüyorlar. Yeni Sanayi Sitesi´ndeki bir imalathanede de şu sıralar yoğun olarak un ambarı imal ediliyor. İmalathane Sahibi Şeyhmus Alarslan, kardeşleri ve çalışanlarıyla birlikte günde 30 ila 40 adet arasında un ambarı imal ediyor. Farklı illerden gelen sacları yaklaşık 15-20 dakikalık bir işlemin ardından un ambarı yapan çalışanlar, 30,40 ve 50 kilo kapasiteli olarak yaptıkları un ambarlarını satışa sunuyorlar. 5 kişinin çalıştığı imalathanede uzun yıllardır un ambarı üretmekte olduklarını ifade eden Şeyhmus Alarslan, tamamen sacdan yapılan un ambarlarının çok sağlıklı olduğunu ifade etti.

Alarslan, un ambarı yapımıyla ilgili olarak şunları söyledi: Ben, kardeşlerim ve çalışanlarımla birlikte uzun yıllardır bu imalathaneyi işletiyorum. Yaz ayları olması dolayısıyla köylü vatandaşlarımız kış hazırlıklarına başladılar. Kışlık buğdayını, ununu depolamaya başlayan köylüler, bu ürünleri saklamak için un ambarlarını tercih ediyorlar. Biz 30 ila 50 kilo arasında un ambarı yapıyoruz.

Vatandaşlar genellikle 40 kilo olanından alıyor. Ailelerin kalabalık olması ve kışın merkeze olan uzaklık nedeniyle köylüler yüklü miktarda stok yaparlar. Kışın her ihtiyaç duyulduğu anda merkeze gelip gitme imkânları olmuyor. Bu nedenle vatandaşlar kışlık ihtiyaçlarını yüklü alırlar. Yaz ayında olmamıza rağmen köylülerde hazırlıklar başladı. Bazen bizi arayıp sipariş veriyorlar. Bazıları da gelip 8-10 tane buğday ambarı alıp götürüyor. Bir aile genellikle 2 adet un ambarı kullanır. Ömrü 20 yıl olduğu için bir alan bir daha uzun yıllar almaz. Hem dayanıklı hem de sağlıklıdır bu un ambarları. Bizde günde yaklaşık 40 tane un ambarı yapıyoruz.

Ayda ise satış miktarımız 70-80 civarında oluyor. Üç Ay Boyunca Un Ambarı Yapılıyor Un ambarı imal eden Ahmet Alçıoğlu da her yıl yaz aylarında un ambarına ağırlık verdiklerini belirtti. Yılın bu mevsiminde kışlık hazırlığını yapan köylülerin un ambarlarına yöneldiklerini ifade eden Alçıoğlu, yıl genelinde ihtiyaca göre farklı ürünlerde imal ettiklerini belirtti. Her mevsimin kendine göre farklı ihtiyaçlar doğurduğunu vurgulayan Alçıoğlu, ilkbaharla birlikte bahçe etrafına çevrilen tel üretimi yaptıklarını ifade etti. Sonbahar ve kış aylarında sac soba imalatı da yaptıklarını dile getiren Alçıoğlu, yazın ise un ambarı imalatı yaparak bu şekilde geçimlerini sağladıklarını belirtti. Kırsal kesimde yaşayan vatandaşların eskiden gelen geleneklerini sürdürdüklerini de ifade eden Alçıoğlu, un ambarına olan ilginin hala iyi düzeyde olduğunu sözlerine ekledi. 

Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

En Düşük Emekli Maaşı 16 Bin 880 TL’ye Yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Haziran 2025 enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte SSK ve Bağ-Kur…

Muş’ta Yol-İş’ten Hükümete Zam Tepkisi

Türk-İş’e bağlı Yol-İş Sendikası, kamu işçilerine önerilen yüzde 16’lık zam teklifine karşı Muş’ta…

18 Yaşındaki Muşlu Lise Öğrencisinden Yerli SİHA Projesi

Muş Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencisi Sedat Subaşı,…

Eğitim Haberleri

18 Yaşındaki Muşlu Lise Öğrencisinden Yerli SİHA Projesi

Muş Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencisi Sedat Subaşı,…

Muş, Okul Öncesi Eğitimde Türkiye’nin En Yoğun İli Oldu

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) en güncel verilerine göre, Muş, okul öncesi eğitim kurumlarında…

Muş’ta Engellilere Yönelik “Bilgisayar Ağ Sistemleri ve Yönlendirme” Kursu Devam Ediyor

Muş Zihinsel ve Fiziksel Engelliler Derneği tarafından hayata geçirilen “Bilgisayar Ağ Sistemleri ve…

Kültür Sanat Haberleri

Yunus Teke’den Memleket Türküsü: “Arınç Yolu” Yayınlandı

Muşlu hemşehrimiz Yunus Teke’nin “Arınç Yolu” adlı şarkısı müzik platformlarında yayınlandı. Memleketi Muş’un…

MUFSAD, Uluslararası Fotoğraf Yarışmalarından 125 Ödülle Döndü

Muş Fotoğraf ve Sanat Derneği (MUFSAD), son bir ay içerisinde katıldığı uluslararası fotoğraf…

Yedi Bölgeden Anadolu Esintileri Gençlik Konseri Coşkuyla Gerçekleşti

15-21 Mayıs Gençlik Haftası ve 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri