Umre ziyaretinde bulunacak olan 1. Tip 41 kişilik ilk kafile bugün saat 10.00’da Belediye Otobüs terminalinden yola çıktı. Buradan Van’a geçecek olan kafileye din görevlisi, Vahdettin Türk başkanlık edecekler. Bu yıl ilimizden Diyanet’in Umre turları için 180‘den fazla kayıt yapıldığı öğrenildi. Dün hareket eden 41 kişilik ilk kafilede din görevlileri de bulunuyor.
Muş Belediyesi otobüs terminalinden hareket eden umreciler için düzenlenen uğurlama törenine İl Müftüsü Dursun Ali Şeker, bazı din görevlileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Uğurlama töreni esnasında konuşan İl Müftüsü Dursun Ali Şeker, hac’a gidemeyen vatandaşlar için, Umre’nin bir şans olduğunu ifade etti.
Hac’ca gidemeyen vatandaşların Umre’ye gitmeyi tercih ettiklerini belirten Şeker; “Dinimizin zenginlere yüklediği görevlerin başında zekât gelir. Zekat mali bir ibadettir. Hac da mali bir ibadettir. Bununla birlikte küçük Hac diyebileceğimiz Umre’de yine Müslümanların hassasiyetle yerine getirmeye çalıştığı bir ibadettir. İnsanlarımız arasında yanlış bir algılama var. Hac’ca gitmeyen insanların sanki Umre’ye de gidemeyeceği yönünde bir kaygı bu. Bu hem doğru değil hem de dinimizce uygun değildir. Umre ayrı bir ibadettir, hac ayrı bir ibadet. Hac’ca gitmeyen birinin Umre’ye gitmesinde herhangi bir sakınca yoktur” dedi.
Bu yıl ki umre başvuru sayısının geçen yıla oranla hemen hemen aynı olduğunu dile getiren Şeker; “geçen yıla oranla başvuru sayısında pek fazla farklılık yok” dedi.
Umreye gidecek olan vatandaşlara tavsiyelerde bulunan İl Müftüsü Şeker; “Hac’ca gidemeyen vatandaşlarımızın Umre’ye gitmelerinde dinen bir sakınca olmadığı gibi sevabı da vardır. Umre’ye gidecek olan kardeşlerimizden bir istirhamımız da şudur; Umre masrafları, Hac masrafları kadar fazla olmadığı için eşleri ile gitmelerini tavsiye ediyoruz. Genelde erkekler yalnız gidiyor. Ama eşleri ile gitmeleri daha güzeldir. Çünkü hayat müşterektir. Karı-koca’nın birlikte Hac ya da Umre’ye gitmesi hem sosyal açıdan hem de dini açıdan daha uygundur” şeklinde konuştu. Muş`un Sesi Gazetesi