Skip to main content

Türkiye’de 17 milyon sigara tüketicisi var

Muş Haber Fotoğrafı

Muş Tabip Odası Başkanı Dr. Kenan Şeker, Dünya Sigarasız Gününde sigaraya karşı açıklamalarda bulundu.

31 Mayıs Sigarasız Günü dolayısı ile ilgili olarak yazılı basın açıklaması yapan Şeker, Dünya Sağlık Örgütü önderliğinde, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı sağlık, sosyal, çevresel ve ekonomik sorunlara karşı yürütülen mücadele kapsamında tüm dünya ülkelerinde her yıl 31 Mayıs günü Dünya Sigarasız Günü olarak kutlanmaktadır dedi.

Şeker, Dünyada 15 yaşın üzerindeki 1,3 milyar kişi sigara içiyor ve bunların çoğunluğunu erkekler oluşturuyor yani dünya nüfusunun üçte biri sigara bağımlısı. Dünyada en çok sigara içilen ülke Çin iken, gelişmekte olan ve geri kalmış ülkeler ilk sıraları paylaşıyor ve her yıl 5.500 milyar adet sigara üretiliyor. Ülkemize 1.660lü yıllarda İngiliz ve Venedikli tacirler tarafından getirilen, ilginç bir şekilde Akciğer hastalıklarına iyi geldiği söylenerek pazarlanan ve kullanımı hızla yaygınlaşan bu alışkanlık, bugün toplum sağlığını tehdit eden en büyük tehlikelerden birisi haline gelmiş bulunuyor. Artık tütün kullanımı açısından üzülerek belirtmek isterim ki dünyada ki en büyük 7. pazar durumuna gelmiş bulunuyoruz. Dünya Sağlık Örgütü ve Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC) ile yapılan proje çerçevesinde, Türkiye ile birlikte 14 ülkede bir araştırma gerçekleşti. Bu araştırma da, Türkiye genelinde 15 yaş üzeri sigara içme oranı kentlerde yüzde 33, kırsal kesimde yüzde 27,2 çıkarken; Kentlerdeki erkeklerin yüzde 47,8’i, kırsal kesimdeki erkeklerin yüzde 48,1’i sigara kullandığı ortaya çıktı. Kentlerdeki kadınlardaki sigara içme oranı, kırsal kesimdeki kadınlara göre hemen hemen 2 kat daha fazlayken, kırsal kesimde bulunan erkeklerin, kentlerdeki erkeklere göre daha fazla sigara kullandığı dikkati çekiyor. Türkiye de kabaca 15 yaş üzeri 16 milyon kişi tütün kullanmaktadır. Muşta bu rakamlar maalesef ortalamanın çok üzerindedir. İlimizde kabaca her iki erkekten biri sigara bağımlısıdır dedi.

Yılda 30 milyar lira sigaraya harcıyoruz

Şeker Türkiyede yılda 30 milyar liranın sigaraya harcandığını belirterek, 17 milyon sigara tüketicisi bulunan Türkiye de günde 80 milyon TL, yılda ise 30 milyar TL sigaraya para harcamaktadır. Her yıl 100 bine yakın vatandaşımız tütün kullanımına bağlı hastalıklardan ötürü hayatını kaybederken; Sigara içenler içmeyenlere oranla ortalama 20 yıl daha kısa yaşamakta, sigara içenlerde 40 yaşından sonra ortalama yaşam beklentisi her yıl 3 ay daha kısalmaktadır. Dünya her 10 saniyede bir kişi sigaraya bağlı hastalıklardan ölmektedir. Eğer önüne geçilemezse 2030 yılında tütün salgınının 8 milyondan fazla kişiyi öldüreceği tahmin edilmektedir. Yapılan araştırma da nerdeyse sigara kullananların tamamının sigaraya bağlı zararların farkında olmasına rağmen kullandığı tespit edilmiştir. Sigaranın sosyal, fiziksel ve ekonomik zararlarına yönelik yapılan bu araştırmalar sonucunda, başta gelişmiş ülkeler çıkarttıkları yasalarla sigara tüketimini kontrol eden programlar oluşturdular. Tütün endüstrisi bu ülkelerde kaybettikleri pazarı, gelişmekte olan ülkelere yöneltti. Bu ülkelerde oluşturduğu geniş pazar ve sigara tüketimindeki artış nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü 31 Mayıs tarihini bu konu ile mücadelede de farkındalık oluşturmak açısından benimsemiştir şeklinde konuştu.

Sigara ile mücadelede üç temel hedef var

Sigara ile mücadelede üç temel hedefin öne çıktığını kaydederek açıklama yapan Şeker, şunları söyledi: Çocuklar ve gençler başta olmak üzere, yeni bireylerin sigara içmeye başlamasının önlenmesi, Sigara içenlerin bu davranışlarını bırakmasının desteklenmesi, Sigara dumanından pasif etkileniminin önlenmesi. Tütün endüstrisi reklam ve sponsorluk çalışmalarında sadece yetişkinleri hedef aldığını iddia etse de, araştırmalar tütün ürünü kullanmayan gençleri hedef aldıklarını göstermektedir. Bağımlılık yaratan tütün mamulleri ile mücadelede birinci amacımız sigaranın zararları ve insan vücuduna etkileri konusunda halkı bilgilendirmek, okul çağındaki çocuk ve ergenlerin sigaraya hiç başlamamalarını sağlamaktır. İkinci amacımız ise Sigarayı Bırakmak isteyen nikotin bağımlılarına sigarayı bırakmalarında yardımcı olmaktır. Sigarayı Bırakmak isteyen vatandaşlarımız Sağlık Bakanlığı Sigara Bıraktırma Hattı Alo 171 numaralı telefonu aradıkları takdirde, İl Merkezinde yaşayanlar için Muş Devlet hastanesi içinde bulunan KETEM de yer alan sigarayı bırakma polikliniğinde hizmet alabilmektedirler. Maalesef ilimiz de Sigaradan pasif etkilenmeye yönelik 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun çerçevesin de yapılan denetimler de son yıllar da bir azalma mevcuttur. Yasal mevzuat bu konuda yeterliyken uygulama da yerel yöneticiler gerekeni yapmamakta bu da sigara dumanından pasif etkilenmeyi doğurmaktadır. Yine mevzuat ve neoliberal politikalar, dünyanın en büyük 9. pazarı olan Türkiye pazarına, arz açığı bahanesiyle dışarıdan sürülen miktarı katlarken son günlerde de bazı markalar da nerdeyse yarı yarıya fiyat kırarak Amerikan Blendine alıştırmaya çalıştırmayı beraberinde getirmiştir. Burada yapılan politika ülkemizde ki üreticiyi bitirmeye başlamış, çok yüksek vergi oranlarıyla kullanıcıların sağlığı üzerinden gelir sağlama amacına yönelik olmuştur. Sonuç olarak insan sağlığının en önemli düşmanı olan sigara ile mücadele etmek ve Dumansız Hava Sahası oluşturmak hepimizin görevi olmalıdır. 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü vesilesi ile tüm vatandaşlarımızın Dünya Sigarasız Gününü kutluyoruz ve sağlıklı nesillerimizin geleceği için tüm halkımızın tütün ürünlerine değil, hayata, barışa, umuda ve sağlıklı yaşama değerine ve en önemlisi sevgiye bağımlı olmasını umuyor; toplumumuzun ‘dumansız bir hava sahasında yaşamasını temenni ediyoruz.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

En Düşük Emekli Maaşı 16 Bin 880 TL’ye Yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Haziran 2025 enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte SSK ve Bağ-Kur…

Muş’ta Yol-İş’ten Hükümete Zam Tepkisi

Türk-İş’e bağlı Yol-İş Sendikası, kamu işçilerine önerilen yüzde 16’lık zam teklifine karşı Muş’ta…

18 Yaşındaki Muşlu Lise Öğrencisinden Yerli SİHA Projesi

Muş Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencisi Sedat Subaşı,…

Eğitim Haberleri

18 Yaşındaki Muşlu Lise Öğrencisinden Yerli SİHA Projesi

Muş Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencisi Sedat Subaşı,…

Muş, Okul Öncesi Eğitimde Türkiye’nin En Yoğun İli Oldu

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) en güncel verilerine göre, Muş, okul öncesi eğitim kurumlarında…

Muş’ta Engellilere Yönelik “Bilgisayar Ağ Sistemleri ve Yönlendirme” Kursu Devam Ediyor

Muş Zihinsel ve Fiziksel Engelliler Derneği tarafından hayata geçirilen “Bilgisayar Ağ Sistemleri ve…

Kültür Sanat Haberleri

Yunus Teke’den Memleket Türküsü: “Arınç Yolu” Yayınlandı

Muşlu hemşehrimiz Yunus Teke’nin “Arınç Yolu” adlı şarkısı müzik platformlarında yayınlandı. Memleketi Muş’un…

MUFSAD, Uluslararası Fotoğraf Yarışmalarından 125 Ödülle Döndü

Muş Fotoğraf ve Sanat Derneği (MUFSAD), son bir ay içerisinde katıldığı uluslararası fotoğraf…

Yedi Bölgeden Anadolu Esintileri Gençlik Konseri Coşkuyla Gerçekleşti

15-21 Mayıs Gençlik Haftası ve 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri