Muş Ovasında çok kaliteli kavun, karpuz, sebze yetiştiğini söyleyen Mardin Derik İlçesinden gelen Yunus Aydın, köyde toprağımız olmadığından Muş’ta yarıcılık yapmak için geldik. Yaklaşık bölgemizden 200 kişi geldi, kavun, karpuz sebze ekimi için önce toprağımızı hazırlıyoruz, toprak gübre ve tohumlar naylon torbalarda torbalandıktan sonra seralara dikim yaklaşık 15 gün burada kaldıktan sonra tarlalarda fideleri dikeceğiz, bir yılık ekmek parasını çıkartmak için ailelerimizle birlikte geldik, daha önce at harası olan yerlerde kalıyoruz, Muş ovasındaki topraklar çok verimli olduğunu buradan istenilen ürün rekoltesinin alınacağını söyledi. Diyarbakır’dan geldiklerini söyleyen Mustafa İzci vatandaş da köyde toprağımız ve suyumuz yok, iş aradık en uygun Muş’u bulduk burada ekinlerimizi yapıyoruz, çok güzel bir toprak, verim alacağımızdan eminim benim gibi yüzlerce kişi Muş ovasında yarıcı olarak çalışıyor, bunu da bulduğumuza şükrediyoruz, buralara ekmek parası için geldik” dedi. Emine İzci isimli bayan, at ahırda olsa yatacak bir yer bulduk çadırda kalanlardan şanslıyız, ailemizle birlikte kışa kadar buradayız hasatı yaptıktan sonra köyümüze döneceğiz, “dedi. Diyarbakır’da bir lokantada çalıştığını söyleyen Enver Ulun, aile nüfusumuz çok kalabalık oradan aldığım ücretle geçinemiyorduk, Muş’a geldik karpuz ekimi yaptık,5000 dekar karpuz ekimi yapılıyor Muş genelinde “diye konuştu. Yarıcılar karpuz fide ekimi için önce toprağı eledikten sonra gübre karıştırıp, tek,tek naylonlara gübreli toprağı dolduruyorlar, daha sonra çekirdek tohumunu yerleştirdikten sonra kaselere koyun,seralara taşıyorlar,seralardan bu naylon kesecikler birer,birer toprağa gömüldükten sonra sulamaya başlanıyor.seralarda 15 gün bekletildikten sonra hazırlanan tarlalara ekimi yapılıyor.
Muş Ovası Gazetesi
Karaağaçlı’da Traktör Kazası: 1 Yaralı
Haziran 27, 2025 3:03 PM