Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından PTT Bank aracılığıyla yardıma muhtaç ailelere verilen eğitim ve sağlık parası dağıtımında izdiham yaşandı. Sabahın erken saatlerinde PTT Bank önünde toplanan vatandaşlar uzun kuyruklar oluştururken veznenin açılmasıyla birlikte bir an önce para almak isteyen kadınlar izdihama neden oldu.
Muş’ta, Sosyal Riski Azaltma Projesi (SRAP) kapsamında yardıma muhtaç ailelere verilen Şartlı Nakit Transferi (ŞNT) yardımında yaşanan izdiham geleneksel hale geldi. Yardımın dağıtıldığı PTT önünde kadınlar sıra almak için birbirlerini ezerken, PTT’nin camı kırıldı. Sabahın erken saatlerinden itibaren PTT önünde toplanan kadınlar izdihama sebep olurken, olaya polis müdahale etti. Yaşanan yoğunluk sebebiyle PTT binasına girmek için birbirlerini adeta ezen kadınlar yapılan tüm uyarılara rağmen sıraya girmediler. Yaşanan yoğunluk sebebiyle binanın camının kırılmasının ardından yetkililer, Muş Emniyet Müdürlüğü’nden yardım talep ettiler. PTT önüne sevk edilen çevik kuvvet ekibi binanın önünde bekleyen kadınları sıraya sokmak için uzun süre uğraş verdi.
Şartlı Nakit Transferi kapsamında yardıma muhtaç ailelere ilköğretimde okuyan kız öğrenci başına 22 YTL, erkek öğrenci başına 18 YTL; liselerde okuyan kız öğrenci başına 39 YTL ve erkek öğrenci başına 28 YTL yardım yapıldığı belirtilirken, vatandaşlar, Muş’ta dağıtılan şartlı nakit transferi yardımında her zaman bu manzaraların yaşandığını belirttiler.
PTT binası önünde yaşanan yoğunluğu gören vatandaşlar, uygulamanın oldukça yanlış olduğunu ve bu manzaranın insanlığa yakışmadığını belirttiler. Türkiye’nin bir çok ilinde ŞNT yardımında yaşanan manzaranın önüne geçebilmek için yeni bir sistem bulunması gerektiğini söyleyen vatandaşlar, “ŞNT yardımını almak için adeta birbirlerini ezen kadınları saatlerce burada bekletmeleri hoş olmayan görüntüler sergiliyorlar. Bu manzaranın sonlandırılması gerekir” diye konuştular.
Topkan Haber Ajansı


