Skip to main content

Sancar’dan özelleştirme eleştirisi

Muş Haber Fotoğrafı

  Şeker İş Sendikası Muş Şube Başkanı Fikret Sancar, Muş Şeker Fabrikasının özelleştirme kapsamına alınmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, şeker fabrikalarının portföyden ayrı olarak tek bir şekilde satılması ile ilgili yapılan planlamanın çok yanlış olduğunu vurguladı.

Daha önce özelleştirilen birçok kurumun kapandığına dikkat çeken Sancar, Muş Şeker Fabrikasının da bu duruma düşmemesi için Muş halkının fabrikaya sahip çıkması gerektiğini ifade etti. Sancar, yazılı açıklamasında: Özelleştirmelerde ülke kâr mı ediyor, zarar mı ediyor? Tartışma konusudur. Özelleşen kurumların büyük bölümü kapandı. Sümerbanklar, Etbalıklar, Sigara Fabrikaları Süt ve Yem Fabrikaları, Etibank tesisleri. Liste uzatılacaksa uzun bir liste olacaktır;  hepsi kapandılar. Hele tarıma dayalı sanayi özelleştirmeleri tarımdaki küçülme, ekilmeyen araziler, köyden kente göç, doğudan batıya göçün önünü açmıştır.

Özelleştirmelerin kimlere peşkeş çekildiği yine tartışmalıdır. İlimizde girişimciler varsa, Konya Ovasında olduğu gibi birleşip, bizim ovada da bir fabrika kursunlar. Muş, Bulanık, Malazgirt Ovaları müsaittir. Ektirsinler pancarı devletten aldıkları teşviklerin aynısını biz de alalım, rekabet edelim ki o zaman Muşa katkı sağlayalım. İlle de hazıra konma mantığıyla arsasını, tesisini yok pahasına alıp, gerçek sahiplerinin başına patron olmak adaletli değildir. Bunu bütün dünya da yapsa adaletli bir yol değildir. Gelir dağılımının bu kadar bozulmasının bir sebebi de kamu malları ile gelirine gelir katıp holdingleşen kesimlerdir. Öte yandan Doğudaki Şeker Fabrikaları kurulurken ülke ekonomisine katkı beklemek yerine devlet eliyle Doğuya katkı, geri kalmışlığı giderme amaçlıdır ve 30 yıla aşkındır bu amaca layıkıyla hizmet etmiş işletmelerdir.

Doğunun hemen hemen bütün illerine şeker fabrikasının kurulmasının mantığı budur. Devlet bunca teşvike rağmen yatırımcı gelmiyorsa, herkes şapkasını önüne koyup düşünmelidir.

O zaman bu teşvikler pancar çiftçisine verilmeli ve fabrikaların uzun süre üretim yapılması sağlanmalı, bir süre daha devlet eliyle üretim ve dolayısı ile istihdama devam edilmelidir. Şeker Fabrikasının özelleştirilmesine karşı çıkmak sadece Şeker-İş Sendikasının görevi olmamalı ve Şeker Fabrikaları bütün halkımızın malıdır. Sahip çıkmalıdırlar. Yatırımcılara da birleşerek yeni bir fabrika kurmalarını öneririz ifadelerini kullandı. Sancar, özelleştirilen Alparslan Tarım İşletmesine değindi Yazılı açıklamasında özelleştirilen Alparslan Tarım İşletmesine de değinen Sancar: Alparslan üretme çiftliği özelleştirmesinde kim karlı çıkmıştır? Kamunun arazileri iken, şimdi başkaları halka kiraya veriyor. İlimize ne katkısı var? İş güvenliği olmayan 40-50 asgari ücretli işçi ki bunlarında hiçbir gelecekleri yoktur. Özelleşip büyüyen fabrikalar kooperatif bünyesindeki fabrikalardır. Bunlara pek çok kolaylık sağlanır. Kamuda bir kere fabrikaların verimli çalışması istenmez çünkü satılmaları için zarar ettirilmesi lazımdır.

Dolayısıyla bir yönetici atanırken, fabrikayı geliştirsin, büyütsün mantığı yoktur. Her dediğimi yapsın, kurum arpalığım olsun mantığı vardır. Devlet fabrikaları modernize edilmez, yatırım yapılmaz, kadro verilmez, eleman alınmaz, pancar desteklenmez, şeker dışarıya satılmaz, belli kurallar çerçevesi içinde olunur. Bunun bilincinde olan çalışanda verimli çalışmaz. Gidişata bakar rekabet etme, ucuza mal etme bilinci oluşmaz. Tepeden aşağı ülkede görülen savurganlık her alanda kendisini gösterir ve sendikalarında üzerine almaları gereken sorumlulukları vardır. Bütün bunlar gerçeklerdir. Her şeye rağmen tarıma dayalı olsun olmasın, bölge kalkınmasının devamı için bu tür fabrikalar ihtiyaç olmaktan çıkmamış, desteklenmesi, büyütülmesi ve çoğaltılması gereken işletmelerdir dedi. Fabrikamıza sahip çıkalım Açıklamasının son bölümünde bu yıl ilk defa yurt dışından şeker alınacağını kaydeden Sancar, Muş Şeker Fabrikasına sahip çekilmesi vurgusunu yineledi. Sancar açıklamasında: İlk defa yurt dışından bu yıl şeker alacağız.

Çiftçimiz otururken, fabrikalarımız tam kapasite olduğu halde çalışmaz ise, başta yetkililer ve politika üretemeyenler, vicdan azabı çekmeliler. Ancak Muş Şeker Fabrikası Muşlunun koruması altında olmalıdır. Zarar ederken suçlu işçi olur. Bedelini çalışan öder. İşini kaybeder, 4C denen bir sisteme köle olur. Yuvası dağılan olur. Bazısı sağlığından olur. Ama alıcılar, kısa sürede büyüdükçe büyür, asgari ücretli örgütsüz işçi sırtında holdingleşir. Uçaklar dolusu iş adamı ilimizi ziyaret etmiş ancak turistik gezi ile kalmış hiçbiri bunca teşvike rağmen yatırım için dönmemiştir. O halde gelin fabrikamızı büyütelim, çiftçimize destek olalım, verimi iki katına çıkarmak mümkünken bilerek zarar ettirilen ve birilerine ikram şeklinde verilmek istenen fabrikamıza sahip çıkalım ifadelerini kullandı.

Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

blank

Ekonomi Haberleri

Malazgirt’te Şeker Pancarı Üreticilerine Yönelik Toplantı Düzenlendi

Malazgirt Kültür Merkezi konferans salonunda yapılan toplantıya üreticiler yoğun ilgi gösterdi. Toplantıda konuşan…

Muş’ta Zincir Marketlerde Kırtasiye Ürünleri Denetlendi

Muş Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, yaklaşan yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde zincir marketlerde kırtasiye…

Aromasıyla Meşhur Muş Üzümü Bu Yıl Erken Olgunlaştı

Üreticiler, Muş üzümünün mideyi rahatsız etmediğini, şişkinlik yapmadığını ve tamamen organik olduğundan dolayı…

Eğitim Haberleri

Muş’ta 2025–2026 Eğitim-Öğretim Yılı Başladı

Muş’ta 2025–2026 eğitim-öğretim yılı, İlköğretim Haftası etkinlikleriyle başladı. Vali Avni Çakır, yayımladığı mesajda…

18 bin 430 öğrenci için ders zili çaldı.

Muş’ta ilkokul birinci sınıf ve okul öncesi eğitime başlayacak öğrencilerin, yüz yüze yürütülecek…

Bir milyondan fazla kitap sıralarda hazır bekliyor.

Muş’ta 699 okulda 104 bin 231 öğrenci için toplam 1 milyon 139 bin…

Kültür Sanat Haberleri

Vali Avni Çakır, Adem Sönmez Sanat Galerisi’ni ziyaret etti

Muş Valisi Avni Çakır, fotoğraf sanatçısı Adem Sönmez’in sanat galerisini ziyaret etti. Ardından…

Muşlu Genç Sanatçı Esma Asi’den “Gençses” Yarışmasında Unutulmaz Performans

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen…

Yunus Teke’den Memleket Türküsü: “Arınç Yolu” Yayınlandı

Muşlu hemşehrimiz Yunus Teke’nin “Arınç Yolu” adlı şarkısı müzik platformlarında yayınlandı. Memleketi Muş’un…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri