Valilik, son zamanlarda meydana gelen olaylar sonrasında yerinde bir karar alarak, Muş’ta bıçak ve benzeri kesici aletlerin kişilerin üzerinde taşımasını yasakladı. Yasağa uymayanlara ise gerekli işlemlerin yapılacağı açıklandı. Vali Vedat Büyükersoy imzası ile yayımlanan kararda: “Muş il sınırları içerisinde 6136 sayılı kanun kapsamına girmeyen bıçaklar ve benzeri aletlerin maksat dışı taşınmasının yasaklanması ve buna uymayanlara idari para cezası uygulanmasına ilişkin Valilik kararı: Madde 1 – Bu karar ile; İlimiz genelinde son zamanlarda meydana gelen şahsa karşı işlenen suçlar incelendiğinde 6136 sayılı Kanun Kapsamında sayılmayan bıçak vb. suç aletlerinin yoğun olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır. Ayrıca gençler arasında bıçak, kesici ve delici aletlerin taşınmasının bir özenti haline dönüşerek yaygınlaştığı, bunların teşhir edilerek toplumda korku ve paniğe neden olduğu gözlenmiştir. Bu kararın uygulanmasıyla Muş İl Sınırları içerisinde kişilere karşı işlenen bıçakla yaralama, öldürme, yağma suçlarının önlenmesi, kamu düzeninin toplum huzurunun ve kişi dokunulmazlığının sağlanması amaçlanmaktadır.
KAPSAM
Madde 2 – Bu karar; Muş İl sınırları içerisinde bir sanat veya mesleğin icra edildiği yerlerde kullanılması ve taşınması zorunlu olanların haricinde, 6136 sayılı kanun kapsamı dışında kalan her türlü kesici, delici ve benzeri alet ile bıçakların, maksat dışı kişi üzerinde, açıkta ve çantada, paketsiz, ambalajsız olarak araç içerisinde taşınmaması ve bulundurulmaması, bunların yetkili yerler dışında veya seyyar olarak veya tabla üzerinde sergilenmemesi, satılmamasını kapsar.
HUKUKİ YASAL DAYANAKLAR
Madde 3 – Bu karar; – 5442 Sayılı İl İdaresi Kanununun 11/c ve 66. Maddesi
-5326 Sayılı Kabahatler Kanunu (18. ve 32. Maddesi)
-6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Hakkında Kanun (4,15. Maddeler)
-2521 Sayılı Avda Ve Sporda Kullanılan Tüfekler, Nişan Tabancaları Ve Av Bıçaklarının Yapımı, Alımı, Satımı Ve Bulundurulmasına Dair Kanun ve ilgili yönetmeliklere dayanılarak hazırlanmıştır.
GENEL HÜKÜM VE ESASLAR
Madde 5 – 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun ve Yönetmelikte belirtilen niteliklere haiz bıçak ve aletlerin kişiler üzerinde taşınması halinde ilgili kanun hükümleri doğrultusunda işlem yapılacaktır. Bu karar ile ; Muş il sınırları içerisinde, a-) Her türlü kesici, delici, bereleyici alet ve bıçakların 2521 sayılı kanun ve yönetmelik hükümlerine göre ruhsatlandırılan işyerleri ile Belediyelerce ruhsatlandırılan yerler dışında satışı ve sergilenmesi yasaktır. b-) 6136 sayılı kanun kapsamına girmeyen kesici, delici, bereleyici alet ve bıçaklar ile bir sanat ve mesleğin icrası için kullanılması zorunlu bulunan veya ev gereçlerinden olan bıçak ve benzerlerinin nakilleri ve taşınmalarının, bavul, valiz takı veya çantalarında, çuval, bez torba veya ambalajlarında, araçların bagaj ve torpido gözlerinde ani olaylarda kullanılmayı engelleyecek tarzda kağıt vaye bezle sarılıp paketlenmiş şeklinin dışında her ne suretle olursa olsun taşınması yasaktır. c-) Kişilerin kesici, delici, bereleyici alet ve bıçakları park, meydan, cadde, sokak, okul önü, okul bahçesi ve çevresi, pazar yerleri, alışveriş merkezleri ve yerleri, umuma açık istirahat ve eğlence yerleri, toplu taşıma araçları, tüzel kişilere ait lokal ve benzeri yerler, açık ve kapalı yer toplantıları ile miting ve yürüyüşlerde üzerlerinde, çantalarında bulundurmaları veya taşımaları yasaktır.
CEZAİ HÜKÜMLER
Madde 6 – Bu karar ile; 5. Maddenin (a), (b), (c) bentlerinde alınan kararlara ve getirilen yasaklamalara riayet etmeyenler hakkında filleri ayrıca bir suç oluşturmuyor ise 5442 sayılı kanunun 66. Maddesi gereği ile 5326 sayılı kanunun 32. Maddesinde öngörülen idari para cezası uygulanır. Madde 7 – Bu karar ile; 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 18. Maddesini açıkça “Kabahatin konusunu oluşturan veya işlenmesi suretiyle elde edilen eşyanın mülkiyetinin kamuya geçirilmesine, ancak kanunda açık hüküm bulunan hallerde karar verilebilir.” Ayrıca “Mülkiyetin kamuya geçirilmesine ilişkin karar kesinleşinceye kadar ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından eşyaya el konulabileceği…” hükmünü düzenlemiştir.
5326 sayılı Kabahatler Kanununun 18. Maddesine istinaden kolluk tarafından bu karar gereği işlem yapılan ve 6136 S.K.M kapsamında değerlendirilmeyen tüm kesici aletler “Mülkiyetinin Kamuya Geçirilmesi Kararı” alınana kadar muhafaza altına alınacaktır.
YÜRÜRLÜLÜK
Madde 8 – Bu Karar yayın tarihinde yürürlüğe girer.
YÜRÜTME
Madde 9 – Bu kararı Muş Valiliği yürütür.
Muş Ovası Gazetesi