Skip to main content

MŞÜ Kürtçe eğitime desteğe hazır

Muş Haber Fotoğrafı

Konuyla ilgili makamında gazetecilerin sorularını cevaplandıran MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, üniversitenin 20 yıllık gelişim planının 2009 yılında Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından onaylandığını hatırlattı. Gelişim planında lisans programı olarak Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü açmak istediklerini ifade eden Rektör Nihat İnanç; “2010 yılında Türkiye’de ilk defa 4 yıllık lisans programı olarak Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü açtık. O günden bugüne bölüm nezdinde akademik yapılanmaya çalıştık. Eş zamanlı olarak Kürtçe seçmeli dersler açtık. Kürtçe seçmeli derslerimizi Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde 2 kredilik dersler olarak açmakla birlikte üniversitenin tüm birimlerindeki programlardan öğrencilerimizin alabileceği tarzda açtık. İlk açtığımız yıl Kürtçe seçmeli dersine 350’den fazla öğrencimiz katıldı. Bu dönemde ise 162 öğrencimiz Kürtçe seçmeli dersi aldı” dedi.

“OMURGAYI KURMANCİ VE SORANİ ÜZERİNE KURDUK”

Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü, Kurmanci ve Sorani olmak üzere 2 ana omurga üzerine kurduklarını belirten Nihat İnanç, Zaza destekli olarak bölümü yürüttüklerini ifade etti. İnanç sözlerini şöyle sürdürdü; “Biz Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü yapılandırırken, Kurmanci ve Sorani şivesi olmak üzere 2 ana omurga üzerine kurduk. Bir taraftan da Zazaca destekli olarak bölümü götürdük. Kürtçe seçmeli dersler daha çok Kurmanci şivesi ve Latin harfleriyle aktarılıyor. Kürtçe kaynaklara baktığımız zaman, bunlar Latin harflerle yazılmış eser değil. Bunların neredeyse tamamı Arapça, Osmanlıca harflerle yazılmış eserler. Dolayısıyla 2012 Eylül ayından itibaren, derslerimizi 2 alfabeyle vermeye başlayacağız. Arapça ve Latin alfabeyle Kürtçe seçmeli derslerimize devam edeceğiz. Derslerimiz tamamen kitabi anlamda geçiyor. Yani öğrencilerimize okuma, anlama, gramer, yazma gibi tam bir dil öğretmeye çalışıyoruz. Bu bağlamda çalışmalarımız devam edecektir.”

“BAŞBAKANIN AÇIKLAMASINI OLUMLU BULUYORUM”

Başbakan’ın açıklamalarını yerinde ve olumlu bulduğunu vurgulayan İnanç, toplumun taleplerine veya sorunlarına sırt çevirerek sorunların çözülemeyeceğini belirterek; “Sayın Başbakanımızın açıklamış olduğu Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde bir program vardı. Bundan sonra yeterli öğrenci olması halinde Kürtçe seçmeli dersler verilebileceğine dair bir açıklama oldu. Ben bunu memnuniyetle karşıladığımı öncelikle ifade etmek istiyorum. Toplumun taleplerine yahut sorunlarına sırt çevirerek, onları yok sayarak sorunları çözmek mümkün değil. Tam tersine varsa talepler, sorunları tespit edip aklıselimin ağır basacağı şekilde çözüm önermek gerekiyor. Ben bu açıdan dil öğrenmenin, ana dili öğrenmenin ana sütü gibi bir hak ve helal olduğuna inanıyorum. Bunun sosyal sorumluluk noktasında devlet eliyle yerine getirilmesinin ise ayrı bir önemi olduğunu düşünüyorum. O açıdan Sayın Başbakanımızın bu açıklamasını son derece yerinde ve pozitif olarak değerlendiriyorum” diye konuştu.

“KATKI SUNMAYA HAZIRIZ”

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından talep gelmesi halinde üniversite olarak katkı sunmaya hazır olduklarının altını çizen İnan; “Eğer Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ihtiyaç duyulursa, yaz tatilleri boyunca öğretim elemanlarımızdan fedakarlık talep ederek Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki öğretmenlere sertifika ve Kürtçe ders vermemiz söz konusu olabilir. Devamında ise 2012 Eylül’ünden itibaren öğrencilere açmış olduğumuz Kürtçe derslerin benzerini, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde ihtiyaç duyulan öğretmenlere de açabiliriz. Sayın Başbakan çok önemli bir talimat verdi ve yeterli öğrenci olması halinde Kürtçe seçmeli dersler açılabileceğini söyledi. Ama asıl sorun bu dersleri kimin vereceğidir. Bu dersleri verecek düzeyde, kitabi anlamda Kürtçeyi yazabilen, okuyabilen, anlayabilen öğretmen sayımız çok fazla değil. Belki Kürtçe, halk dili olarak, piyasa dili olarak konuşuluyor ve çok iyi anlaşılıyor olabilir ama kitabi anlamda farklıdır. Onun için Kürtçe bilip de bu dilbilgisini kitabi seviyeye çıkarmamız gereken öğretmenler söz konusu olacaktır. Muş Alparslan Üniversitesi’nin bu süreçte ihtiyaç duyulmasına halinde katkı sağlayacağını ve buna hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Böyle bir talep gelirse, yaz tatili süresince bir sertifika programı ve Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki öğretmenlere Kürtçe dersler düzenleyebiliriz. 2012 Eylül’ünden itibaren Kürtçe derslerin ikinci versiyonunu öğretmenlere dönük açabiliriz. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğrencilere yönelik ders verilmesi talebi gelirse buna kısıtlı olarak cevap verebiliriz. Çünkü öğrencilere yönelik eğitim verilmesi konusunda altyapımız müsait değil. Biz öğretmenleri yetiştiririz. Ancak pilot okullar belirlenirse biz buna da katkı sağlarız. Bu sürece katkı sağlamaktan da büyük bir memnuniyet duyarız” şeklinde konuştu.

 İHA

Bir Cevap Yaz

blank

Ekonomi Haberleri

Malazgirt’te Şeker Pancarı Üreticilerine Yönelik Toplantı Düzenlendi

Malazgirt Kültür Merkezi konferans salonunda yapılan toplantıya üreticiler yoğun ilgi gösterdi. Toplantıda konuşan…

Muş’ta Zincir Marketlerde Kırtasiye Ürünleri Denetlendi

Muş Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, yaklaşan yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde zincir marketlerde kırtasiye…

Aromasıyla Meşhur Muş Üzümü Bu Yıl Erken Olgunlaştı

Üreticiler, Muş üzümünün mideyi rahatsız etmediğini, şişkinlik yapmadığını ve tamamen organik olduğundan dolayı…

Eğitim Haberleri

Muş’ta 2025–2026 Eğitim-Öğretim Yılı Başladı

Muş’ta 2025–2026 eğitim-öğretim yılı, İlköğretim Haftası etkinlikleriyle başladı. Vali Avni Çakır, yayımladığı mesajda…

18 bin 430 öğrenci için ders zili çaldı.

Muş’ta ilkokul birinci sınıf ve okul öncesi eğitime başlayacak öğrencilerin, yüz yüze yürütülecek…

Bir milyondan fazla kitap sıralarda hazır bekliyor.

Muş’ta 699 okulda 104 bin 231 öğrenci için toplam 1 milyon 139 bin…

Kültür Sanat Haberleri

Vali Avni Çakır, Adem Sönmez Sanat Galerisi’ni ziyaret etti

Muş Valisi Avni Çakır, fotoğraf sanatçısı Adem Sönmez’in sanat galerisini ziyaret etti. Ardından…

Muşlu Genç Sanatçı Esma Asi’den “Gençses” Yarışmasında Unutulmaz Performans

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen…

Yunus Teke’den Memleket Türküsü: “Arınç Yolu” Yayınlandı

Muşlu hemşehrimiz Yunus Teke’nin “Arınç Yolu” adlı şarkısı müzik platformlarında yayınlandı. Memleketi Muş’un…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri