Skip to main content

Kamuoyuna sigaranın zararları anlatıldı

Muş Haber Fotoğrafı

Salık Müdürlüğü Kanser Kontrol Birim Sorumlusu Tekin Güler’in koordinatörlüğünde eğitim ekipleri ve KETEM (Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi) ekipleri tarafından, İlimizde sigara konusunda bir kamuoyu oluşturuldu.

Sigaranın zararları ile ilgili bilgilerini davranışa dönüştürmek amacıyla, 9 Şubat 2012 günü Valilik Binasının girişinde Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şubesi tarafından,  Muş Devlet Hastanesinin A bloku Polikliniklerinde KETEM ekibi tarafından, Kadın Doğum ve Çocuk bölümlerinde ise Eğitim Şubesi ekipleri tarafından stantlar açıldı.

Stantlara başvuran vatandaşlara sigaranın zararları, 171 Sağlık Bakanlığı Sigara Bırakma Hattı ve sigara bırakma poliklinikleri hakkında stanttaki görevliler tarafından bilgilendirme yapıldı.

Daha sonra özellikle sigara dumanına pasif içici olarak maruz kalan geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı korumak, özellikle evlerde çocukların bulunduğu ortamda sigara içilmemesinin temini için çocuk servislerinde yatan çocuklara dumansız hava sahası amblemi taşıyan balonlar verildi.

Annelere ise evlerinde sigara içilmesine izin vermemeleri konusunda Eğitim Şube Müdürü Tekin Güler ve Eğitim Şubesi ekibi tarafından bilgilendirme yapılarak sigara bırakmak isteyenlerin Devlet Hastanesi Acil Servisi karşısında bulunan KETEM’e gitmeleri ve sigara bırakma polikliniğine başvurmaları istendi.

Sigaranın Neden Olduğu Ölümlerin Artacak

Yapılan çalışmaların ardından konu ile ilgili olarak açıklama yapan Eğitim Şube Müdürü Tekin Güler, “Bilindiği gibi, sigara kullanımı, halk sağlığını tehdit eden mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorundur. Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara neden olduğu, psikolojik ve maddi açıdan da kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiği bilinen gerçeklerdir. Halen sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kaldığı için dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kişi hayatını kaybetmektedir. Alışkanlıklar değiştirilmedikçe sigaranın neden olduğu ölümlerin artacağı, 2000–2025 yılları arasında 150 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öleceği tahmin edilmektedir. Sigaranın neden olduğu kanser ölümlerine bakıldığında da sorunun ne kadar ciddi olduğu açık olarak görülmektedir. Dolayısıyla sigara kullanımının önlenmesi çalışmalarının önemi her geçen gün artmaktadır. Tütünün insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle Türkiye’nin halen yılda 2,7 milyar Dolar ekonomik kaybı olmaktadır. Yaklaşık 100 bin kişi sigara nedeniyle erken ölmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde tütün tüketimi hızla düşerken, ne yazık ki ülkemizde son 20 yılda %80 oranında artmıştır. Bakanlığımız Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) öncülüğünde 1999 yılında başlatılan “Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi”nin çalışmalarına ve müzakerelerine başından beri aktif olarak katılmış ve bu konudaki kararlılığını her ortamda dile getirmiştir.”dedi.

Yapılan Çalışmalar Cesaret Vericidir

Güler, “Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi, DSÖ gözetiminde müzakere edilen halk sağlığı alanındaki ilk küresel anlaşmadır. Bu anlaşma yürürlüğe girdiğinde imzalayan hükümetler, kendi ülkelerinde sigara içimini azaltmaya yardımcı olacak kapsamlı ve kanıta dayalı politikaları uygulamak zorunda kalacaktır. Ülkeler pasif sigara içimine, tütün reklamlarına, sigara fiyatlarına ve kaçakçılığına, halkın eğitim ine ve tütün ürünlerinin mevzuatına yönelik tedbirler almalıdırlar. Bu tedbirler sigara içenleri bırakmaya teşvik edecek ve gençleri sigara ya başlamaktan caydırıcı ortamlar oluşturacaktır. Tütün Kontrolü Konusunda ilk uluslararası anlaşma olan “Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi” 21 Mayıs 2003 tarihinde, 56. Dünya Sağlık Asamblesinde DSÖ’ye üye tüm hükümetler tarafından kabul edilmiştir. Sigaraya karşı mücadelede, özellikle kamusal alanda sigara kullanımının önlenmesine yönelik yasal alanda yapılan çalışmalar cesaret vericidir. Ancak yasal önlemlerin tek başına yeterli olamayacağı da bir gerçektir. Dolayısıyla 09 Şubat gibi özel günler vesilesiyle, eldeki imkânların olabildiğince seferber edilmesi ve çeşitli kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği halinde, konunun diğer boyutu olan halkın bilinçlendirilerek yasal önlemlerin etkinleştirilmesi oldukça önemlidir.”ifadelerini kullandı.

 Şark Telgraf Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Malazgirt’te Şeker Pancarı Üreticilerine Yönelik Toplantı Düzenlendi

Malazgirt Kültür Merkezi konferans salonunda yapılan toplantıya üreticiler yoğun ilgi gösterdi. Toplantıda konuşan…

Muş’ta Zincir Marketlerde Kırtasiye Ürünleri Denetlendi

Muş Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, yaklaşan yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde zincir marketlerde kırtasiye…

Aromasıyla Meşhur Muş Üzümü Bu Yıl Erken Olgunlaştı

Üreticiler, Muş üzümünün mideyi rahatsız etmediğini, şişkinlik yapmadığını ve tamamen organik olduğundan dolayı…

Eğitim Haberleri

Muş’ta 2025–2026 Eğitim-Öğretim Yılı Başladı

Muş’ta 2025–2026 eğitim-öğretim yılı, İlköğretim Haftası etkinlikleriyle başladı. Vali Avni Çakır, yayımladığı mesajda…

18 bin 430 öğrenci için ders zili çaldı.

Muş’ta ilkokul birinci sınıf ve okul öncesi eğitime başlayacak öğrencilerin, yüz yüze yürütülecek…

Bir milyondan fazla kitap sıralarda hazır bekliyor.

Muş’ta 699 okulda 104 bin 231 öğrenci için toplam 1 milyon 139 bin…

Kültür Sanat Haberleri

Vali Avni Çakır, Adem Sönmez Sanat Galerisi’ni ziyaret etti

Muş Valisi Avni Çakır, fotoğraf sanatçısı Adem Sönmez’in sanat galerisini ziyaret etti. Ardından…

Muşlu Genç Sanatçı Esma Asi’den “Gençses” Yarışmasında Unutulmaz Performans

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen…

Yunus Teke’den Memleket Türküsü: “Arınç Yolu” Yayınlandı

Muşlu hemşehrimiz Yunus Teke’nin “Arınç Yolu” adlı şarkısı müzik platformlarında yayınlandı. Memleketi Muş’un…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri