Aileleri ve öğrencileri erken yaşta evliliğin zararları hakkında bilgilendirmek için Muş Kadın Çatısı Derneği, Fatma Aliye Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesinde konferans verdi.
Konferansta erken yaşta evliliğin zararları ve olası kötü sonuçları önlemek için alınacak tedbirlere değinildi. Hem kişinin hem de velinin bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Muş Kadın Çatısı Derneği, özellikle bölgemizde çok rastlanan kız çocuklarının erken yaşlarda evlendirilmesi hakkında düzenlenen konferansta katılımcılara bu konferansın çok önemli olduğu belirtti. Erken yaşta evliliğin toplumsal ve İslami açıdan nasıl bir bakış açısına sahip olduğu katılımcılarla paylaşıldı. Velilerin dikkatle dinlediği konferansta erken yaşta evliliğin 18 yaşın altındaki evlilikler olduğunu söyledi. Ulusal ve uluslar arası sözleşmelerde 18 yaşın altında olan her bireyin çocuk olarak kabul edildiği belirtilen konferansta ayrıca kadın ve erkeğin eşit olduğu ve evlilik gibi çok büyük sorumluluk gerektiren bir konuda, kadınların da erkekler kadar söz sahibi olması gerektiğinin altı çizildi. Çocuk yaşta evliliklerin yaratmış olduğu toplumsal kaosun, insanların birbirlerini dinlemesi ve birbirlerine saygı göstermesi yoluyla aşılabileceği katılımcılara aktarıldı. Sunum eşliğinde anlatıma dayalı konferansta söz alan katılımcılardan ismini açıklamak istemeyen bir hanımefendi, evlendiği zaman eşinin evli olduğunu bilmediğini, bu durumu sonradan öğrenmesiyle büyük pişmanlık duyduğunu ifade etti.
Konferansı takip eden veliler erken yaşta evliliğin nedeni olarak yanlış bir eğitim sisteminin olduğunu düşündüklerini ifade etti. ve çözümün eğitimden kaynaklandığını söyledi. Konferansın ardından görüşlerini aldığımız öğrenci velisi Bülent Koç, konuşmasında: Çocuk yaşta evlilikler nedeniyle birçok sıkıntı meydana geliyor. Erken yaşta evlilik boşanma, şiddet, mutsuzluk ve en acısı intiharlara sebep olmaktadır. Bu işin çözüm yolu eğitimdir. Eğitim sistemimizde kız çocuklarının okuması açısından daha çok bu konuya özen gösterilmeli. Hatta ben bu konuda kız ve erkek çocuklarının ayrı okullarda okumasının gerektiğini düşünüyorum. Bu şekilde aileler kız çocuklarını okutmakta daha fazla istekli olabilirler dedi.
Erken yaşta evliliklerin kız çocuklarının eğitimlerini tamamlayamamasına da neden olduğunu ifade eden Muş Kadın Çatısı Derneği, katılımcıların konuyla ilgili görüşlerini açıklaması ve soruların cevaplanmasının ardından Fatma Aliye Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesindeki konferansını tamamladı.
Muş Manşet Gazetesi















