Avrupa Birliği Bakanlığı AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’na Muş Genç Adımlar Derneğince sunulan ‘Hep Birlikte, Bir Adım Ötede’ projesi tüm hızıyla devam ediyor.
Letonya, Litvanya, İspanya ve Romanya’dan gelen gençlerden oluşan 24 kişilik kafile, çeşitli etkinlikler ile kültürel kaynaşmayı öğreniyor.
5-12 Mart tarihleri arasında Muş’ta gerçekleştirilen projenin işleyiş süreci ve etkinlikler ile ilgili açıklamada bulunan proje sorumlusu Derya Karakaya, Muş Ticaret ve Sanayi Odasının konferans salonunda katılımcıların dört gruba ayrılıp haritada kendilerine gösterilen Muş’ta ki yerleri bulmaya çalıştıklarını belirterek, “ilk olarak görevi bitirip konferans salonuna dönen kişilere ödül verildi. Gün sonunda günlük değerlendirmeler yapıldı. Her grup kendi değerlendirmesini yaptı ve genel değerlendirmeyle günü tamamladılar.”dedi.
Karakaya, projenin devam günlerinde yapılan etkinlikler ile ilgili şunları söyledi: “3. Gün saat 7:00’de kahvaltının ardından konferans salonuna geçildi. İlk oturum yapıldı. Kırsal kesimde yaşamanın ve çalışmanın avantajlarından bahsedildi. Herkes bu konuyla ilgili fikir alışverişinde bulundu. Fikirler yazılı olarak liderlere aktarıldı ve rapora eklendi. Katılımcılar kendi yerellerindeki gençlerin ihtiyaçlarını ve sorunları yansıttı. Kırsal kesimdeki gençlik çalışmalarının önündeki engellerden bahsedildi ve çözümler arandı. Daha sonrasında kültür gecesi düzenlendi ve katılımcıların kendi kültürlerini tanıtmaları için fırsat sunuldu. Genel değerlendirmeyle gün tamamlandı.
4. Gün oturum kırsaldaki gençlik çalışanların rollerinden bahsedilerek başladı. Katılımcılar dört ayrı masaya ayrıldı. Bir kağıda yazılmış bi kaç sorulara cevap bululmaları istendi.(neden kırsalda gençlik çalışanısınız, kırsaldaki gençlik çalışmalarının zorluklarına karşı neler yapıyorsunuz, kırsada ki gençlik çalışmalarında iyi örneklerin paylaşımı, kırsalda ki gençlik çalışmaları lüx mü ihtiyaç mı) her sorunun sunumu yapılıp katılımcılara geri dönüşüm yapıldı. Son oturum da gençlik çalışmaları nasıl çekici hale getirilebilir diye konuşuldu. Ardında şehir turu yapıldı. Genel bir değerlendirme yapılıp katılımcılara serbest zaman verildi.
5. Gün dahil etme ve dışlanma konusuyla ilk oturum başladı. Katılımcıların dahil etmeyi anlamaları için önce dışlanmayı anlamaları gerekiyordu. Bu yüzden onlardan çeşitli dışlanmaları sergilemeleri istendi ve geri dönüşüm yapıldı. Daha sonra gençlik projelerinden örnekler verildi. Ardından gençlik merkezi ziyaret edildi. Son olarak film gecesi düzenlendi.
6. Gün gençlik programları hakkında bilgi verildi. İkinci oturum fikir havuzu yapıldı. Proje gruplarında dışarıda kalabilecek katılımcılar için proje fikirleri bir kez daha sunuldu ve gruplar şekillendirildi. Katlımcılar proje üstünde serbest çalışma yaptı. Katılımcılardan projeyle ilgili bir sonraki gün için bir poster ve slayt hazırlamaları istendi.
Önümüzdeki iki gün ise proje sunumu ve değerlendirmeleri yapılacak. Eylem planları ve takip adında bir oturum gerçekleştirilmiş olunacak. Katılımcılar bu projeyle ilgili ne öğrendiklerini grupla paylaşacak ve projenin genel değerlendirmesini yapabilecekler. Youthpass sertifikaları hazırlanacak. Hazırlanan youthpass sertifikaları veda partisi yapılarak dağıtılacak.
Projemizin son günü ise ülkelerine dönmeden önce katılımcılara alışveriş için geniş bir zaman verilecek. Ve ülkelerine geri dönecekler.
Bizlere konferans desteği veren Muş Ticaret ve Sanayii Odasına, bizleri ağırlayan Muş Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne, Kızılay Derneği Başkanlığına, Sevgi Engelliler Derneğine, Muş Valiliği Projeler Koordinasyon Birimine ve Muş Amatör Spor Kulüpleri Federasyonuna sonsuz teşekkürlerimizi iletiyoruz.”
Muş`un Sesi Gazetesi