Gazeteciler, Radyo 49’da Medya Günlüğü programında, gazetecilik mesleğini anlattılar. Anadolu Ajansı Muş Temsilcisi Sabri Yıldırım ile Muş İl Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Recai Deniz, mesleğin zor ve güzel yanlarını dile getirdiler.
Anadolu Ajansı Muş Temsilcisi Sabri Yıldırım: “Yaklaşık 25 yıldır gazetecilik mesleğindeyim. Bu mesleğin zor yönleri olduğu gibi, güzel yönleri de var. Muş’taki gazeteciler arasında çok güzel bir dayanışma var. Burada, diğer şehirlerden farklı olarak, haber atlatma pek olmaz. Ama özel haberler yapılır. Bu bölgede en fazla haber yapan biziz ve yine en fazla koordineli çalışan biziz. Gazeteciliğin en güzel yanı, vatandaşın sorunlarını birlikte paylaşmaktır. Daha önceleri kamerayı vatandaşa çevirdiğimizde, vatandaş kaçardı. Ancak şimdiler vatandaşın bir sorunu olduğunda, kendisi bizi davet ediyor, kendisine yardımcı olmamızı istiyor. Biz Muş’taki gazeteciler olarak, birçok eksiklikleri, birçok sıkıntıları birlikte tespit ediyoruz. Eğer bir haber Muş’a zarar verecekse, Muş’u rencide edecekse, biz kendi aramızda anlaşarak bu haberi pas geçiyoruz. Yani Muş’taki gazeteciler ilin menfaatini de düşünerek haber yapıyorlar. Gazeteciler bu ilin aynasıdır. Şimdiki arkadaşlarımız çok şanslılar. Geçmiş dönemde, böyle teknoloji yoktu. Bir haber yaptığımızda, o haber en az bir hafta sonra ilgili yere ulaşabiliyordu. Makaralı fotoğraf makinalarımız vardı. Bu filmler banyo yapılırdı. Kasetler sabahın erken saatlerinde otobüslere verilir, kimi zaman otobüs şoförleri kaseti vermeyi unutur, kaset tekrar geri bize dönerdi. Yani haberin ulaşımı çok zordu. Şimdi ise, 5 dakikalık bir görüntüyü elektronik ortamda yarım saat gibi kısa bir sürede karşı tarafa geçebiliyoruz” dedi.
“GAZETECİLİK MESLEĞİ BAĞIMLILIK YAPIYOR”
Medya Günlüğü programında Cevat Danış’ın sorularını yanıtlayan Muş İl Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Recai Deniz, gazetecilik mesleğinin sigara ve eroin gibi bağımlılık yaptığını ifade ederek: “Gazetecilik mesleği şehrin büyüklüğüne, küçüklüğüne göre değişir. Erzurum’da biraz daha bu işin mekteplisi var. Burada daha çok çekirdekten yetişen arkadaşlar var. Şehrin küçük olması gazeteciliği biraz daha zor kılıyor. Muş’ta gazetecilerin istihbarat bilgisi çoktur. Erzurum’da bu pek yoktur. Gazetecilik mesleği hem çok zevkli, hem de çok zor bir iştir. Türkiye’nin her yerinde de hemen hemen durum aynıdır. Ben bu işe dağıtıcılıktan başladım. Sabah kalkardım, 600-700 gazete dağıtırdım, okuluma giderdim. Ağabeylerimize haber nasıl yazılır diye sorardık. Kişi bu mesleğe girdikten sonra, sigara gibi, eroin gibi bağımlılık yapıyor. Bu mesleğin bence adımı bile anıdır. Ben bu mesleği icra ettiğim için mutluyum. Ömür boyu da devam ettirmeyi düşünüyorum. Gazetecilik, Muş gibi küçük yerlerde maddi yönden tatmin edici değildir. Ancak, büyük şehirlerde doyurucu ücretler alıyorlar. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde çalışan gazetecilerin ücretlerinin tatmin edici olduğunu sanmıyorum. Ben 2007 yılında Muş’a geldiğimde, büyük bir hayal kırıklığına uğramıştım. Ben Erzurum’dayken Malazgirt’in adı geçtiğinde tüylerim diken diken olurdu. Biz Malazgirt’i bir Çanakkale olarak düşünürdüm. Ancak geldim kutlamalara gittim ve üzüldüm. Yani Malazgirt Zaferine hak ettiği önemin verilmediğini gördüm. Ben birçok Vali ile çalıştım. Şu andaki Valimiz Erdoğan Bektaş’ın çalışmaları gerçekten göz dolduruyor. Muşlu kurum müdürlerinin de Muş’a faydaları var. Bu gelişmelerde onların da çorbada tuzları var. Muş şimdi kabuğunu kırdı ve ben inanıyorum ki Muş bu kırılan kabuktan çıkacaktır. Devlette süreklilik esastır. Gelen idareciler de yarım kalan işleri inşallah devam ettirirler. Yarım kalan işlerin devam ettirilmesi, ilin gelişimi için çok önemlidir” dedi.
“HALK YAPILAN İŞLERİ BİLMEK İSTİYOR”
Gazetecilerin kamuoyunun gözü kulağı olduğunu ifade eden Anadolu Ajansı Muş Temsilcisi Sabri Yıldırım, vatandaşların ilde yapılan çalışmalardan haberdar olmak istediklerini vurguladı. Yıldırım: “Vatandaş, ilde neler yapılıyor diye merak ediyor. Ancak Sayın Valimiz etrafında pek kimseyi görmek istemediğinden, biz basın mensuplarını, yaptığı gezi ve incelemelere pek götürmüyor. Oysa, güzel işler yapılıyor, bu işlerin de kamuoyunun bilmesi gerekiyor. Yoksa vatandaş diyor ki, bu ilde hiçbir şey yapılmıyor. Çünkü güzel işler yapılmasına rağmen, vatandaşın bu işlerden haberi olmadığı için, doğal olarak böyle söylüyor” dedi. Muş İl Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Recai Deniz ise: “Sayın Valimiz reklamı sevmiyor. İşleri sonuçlandırıp, daha sonra basın mensuplarıyla buluşmak istiyor. Ancak, vatandaş da yapılan işlerden haberdar olmak istiyor. Sayın Valimiz genelde kendisi yapılan işleri inceliyor, ziyaretlerde bulunuyor. Ancak, biz basın mensupları da yapılan bu olumlu işlerin kamuoyuna duyurulmasını istiyoruz. Bu yapılan işler kamuoyuna duyurulmadığı için, herkes bu ilde hiçbir şey yapılmadığını sanıyor” dedi. Muş Ovası Gazetesi