Skip to main content

Eğitim-Sen 7 Mart’ta kara tahtayı mora boyuyor

Muş Haber Fotoğrafı

Eğitim-Sen Muş Şubesi Kadın Sekreteri Ayşegül Duman, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası olarak, yıllardır AKP iktidarına ve Milli Eğitim Bakanlığı’na eğitimdeki cinsiyet eşitsizliği ile ilgili uygulamalardan vazgeçmesini, ders kitaplarından müfredata kadar cins ayrımcı öğelerin temizlenmesi gerektiğini vurguladıklarını açıkladı.

Duman, “Birçok inceleme ve raporlar hazırladığımız halde bugün hala okullar ve eğitim alanı cinsiyet eşitsizliğinin ve ayrımcılığın yeniden üretildiği bir alan olmaktan kurtulamamıştır. Eğitim Sen olarak ders kitaplarından okulda kurulan sosyal ilişkilere ve öğrencilere benimsetilen toplumsal rollere dek uzanan eşitsizlik biçimlerinin farkına varılmasını ve bunlarla mücadele etmeyi önemsiyor, toplumsal cinsiyet eşitliğini sendikal mücadelenin temel başlıklarından biri olarak görüyoruz. 8 Mart Kadınların Birlik Dayanışma ve Mücadele Günü yaklaşırken, 7 Mart’ta okullarımızdaki kara tahtaları Mor renge boyayacağımız Mor Tahta etkinliğiyle kadına yönelik şiddetin ve ayrımcılığın önlenmesinde eğitimin oynadığı role dikkat çekmek istiyoruz. Sendikamız 7 Mart’ta, kız ve erkek çocuklarının oynadığı oyuncakların dahi nasıl farklılaştığını öğrencilerde bilince çıkartacak, atasözlerinin dahi kadına yönelik şiddeti beslediğini anlatacak etkinlikler planlanmaktadır.  Bu etkinlikler kapsamında sınıfta öyküler anlatılması, kadın ve erkekle ilişkilendirilen sembollerin tartıştırılması, cinsiyet kalıpları ile ilgili ilköğretim öğrencilerinde sorgulayan bir yaklaşım geliştirilmesi hedeflenmektedir. Bir ders saatini kapsayacak bu etkinlikler ilköğretimdeki farklı yaş gruplarına göre planlanmıştır. Bizler Eğitim Sen’li öğretmenler olarak çocukların eğitimi sırasında kullanılan her türlü materyalin toplumsal cinsiyet eşitliği açısından incelenmesini varsa cinsiyet ayrımcı öğelerden arındırılmasını öneriyoruz. Elbette tüm materyallerin bir anda değiştirilmesi çeşitli zorluklar içermektedir. Ancak biraz dikkatle, “bilim adamı”, “iş adamı” gibi ibarelerin “ bilim insanı” şeklinde değiştirilmesi, öykü ve masallarda kadın ve erkek rollerinin değiştirilerek okunması… gibi basit uygulanabilir yöntemlerin bile çok şeyi değiştirebileceğini düşünüyoruz.”dedi.

Ders saatlerinin farkındalık yaratmak için yeterli olmadığını söyleyen Duman, “Elbette 40 dakikalık bir ders saati böyle bir farkındalığın yaratılması için tek başına yeterli değildir. Ancak yine de kamuoyunun dikkatini çekmek, bu konuda yetkililerin harekete geçmesini sağlamak için tüm üyelerimizi 7 Mart’ta Mor Tahta eylemine katılmaya davet ediyoruz Eğitim Sen olarak toplumsal cinsiyet eşitliğinin bir ara disiplin olarak müfredat programının içine yerleştirilmesini ve eğitim alanının tüm cinsiyetçi, ayrımcı unsurlardan temizlenmesini talep ediyoruz. Gerçekleştireceğimiz eylem aynı zamanda 4+4+4 ile formüle edilen ve kız çocuklarımızın eğitim hakkını engellemeye dönük düzenlemeler içeren kanun teklifine karşı, kız çocuklarımızın kesintisiz eğitim hakkı içinde yapılan bir eylemdir. Eğitimin her kademesinde ırkçı, gerici, cins ayrımcı uygulamalara devam eden, ülkemizi çocuk gelinler mezarlığına çevirmeye çalışan AKP’nin tüm uygulamalarının karşısında Eğitim Sen bilimin ve eşitliğin güneşi olamaya devam edecektir. 7 Mart’ta, tüm eğitim emekçilerini 4+4+4 formülü ile bir kez daha kız çocuklarımızın eğitim hakkını ortadan kaldıran kanun teklifine ve cinsiyet eşitsizliğine karşı, 1 ders saatinde mor tahta eylemine katılmaya davet ediyoruz.”diye konuştu.

                           

 Şark Telgraf Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta 34 Kişiye İstihdam Fırsatı

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Muş Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü…

En Düşük Emekli Maaşı 16 Bin 880 TL’ye Yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Haziran 2025 enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte SSK ve Bağ-Kur…

Muş’ta Yol-İş’ten Hükümete Zam Tepkisi

Türk-İş’e bağlı Yol-İş Sendikası, kamu işçilerine önerilen yüzde 16’lık zam teklifine karşı Muş’ta…

Eğitim Haberleri

18 Yaşındaki Muşlu Lise Öğrencisinden Yerli SİHA Projesi

Muş Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencisi Sedat Subaşı,…

Muş, Okul Öncesi Eğitimde Türkiye’nin En Yoğun İli Oldu

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) en güncel verilerine göre, Muş, okul öncesi eğitim kurumlarında…

Muş’ta Engellilere Yönelik “Bilgisayar Ağ Sistemleri ve Yönlendirme” Kursu Devam Ediyor

Muş Zihinsel ve Fiziksel Engelliler Derneği tarafından hayata geçirilen “Bilgisayar Ağ Sistemleri ve…

Kültür Sanat Haberleri

Muşlu Genç Sanatçı Esma Asi’den “Gençses” Yarışmasında Unutulmaz Performans

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen…

Yunus Teke’den Memleket Türküsü: “Arınç Yolu” Yayınlandı

Muşlu hemşehrimiz Yunus Teke’nin “Arınç Yolu” adlı şarkısı müzik platformlarında yayınlandı. Memleketi Muş’un…

MUFSAD, Uluslararası Fotoğraf Yarışmalarından 125 Ödülle Döndü

Muş Fotoğraf ve Sanat Derneği (MUFSAD), son bir ay içerisinde katıldığı uluslararası fotoğraf…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri