İlimizin kavun ve karpuz üreticileri, ürünlerini tarladan topladıktan sonra traktör römorklarına veya at arabalarına yükleyerek il merkezinde satışa çıkarıyorlar. Mahalle mahalle dolaşarak ürünlerini satmaya çalışan üreticiler, en büyük satışlarını Cuma günleri yapıyorlar. Namaz dolayısıyla yoğun olan camileri mesken tutan üreticiler, namaz çıkışında yaptıkları satışla para kazanmaya çalışıyorlar. Sabahın erken saatlerinde il merkezine gelen üreticiler, sıcak havaya aldırmadan ekmek parası için kapı kapı dolaşırken, suni gübre olmayan ve lezzetli olan ürünlerinin satışını tamamlamaya çalışıyorlar. Yetiştirdikleri ürünlerin bir kısmını toptan olarak tüccarlara satan üreticiler, daha uygun fiyattan satış yapmak için bu yolu daha çok tercih ediyorlar. Dışarıdan gelen ürüne göre çok daha uygun fiyatlarla satış yapan üreticiler, özellikle Cuma günü yaptıkları satıştan memnun olsalar da hem yetiştirme hem de pazarlama döneminde büyük zorluk yaşadıklarını belirtiyorlar. Ürünlerinin tamamen doğal olarak yetiştirildiğini ve çok lezzetli olduğunu belirten üreticiler, sabah erken saatlerde başladıkları mesailerini akşam saatlerine kadar sürdürüyorlar. Meyve ve sebze halinde yaptıkları satıştan pek bir kazanç elde edemediklerini belirten üreticiler, perakende olarak yaptıkları satıştan da çok fazla kar elde edemediklerini ifade ediyorlar. Özellikle sulama ve mazot masraflarının çok fazla olduğunu belirten üreticiler, çiftçinin kalkınabilmesi için daha fazla desteğe ihtiyaçları olduğunu ifade ediyorlar. Neredeyse zararına satış yapıyoruz Cuma namazı dolayısıyla Merkez Camii önünde satış yaptığını ifade eden üretici Kasım Pakmaya, satışların genel olarak üreticiyi memnun etmediğini belirtti. İlkbahar ayında yetiştirmeye başladığı ürününü il merkezine at arabasıyla getirdiğini belirten Pakmaya, sokak sokak gezerek satış yaptığını ifade etti. Cami cemaatinin namaz sonrası bu doğal lezzete çok ilgi gösterdiğini de vurgulayan Pakmaya: Ürünlerimiz halde fazla para etmiyor. Neredeyse zararına satış yapıyoruz. Onun için bizde at arabası ile taze kavunlarımızı tarladan toplayarak, mahalle mahalle, sokak sokak dolaşıp satıyoruz. Böylelikle hem biz kazanıyoruz hem de vatandaşlar karpuz kavun, salatalık gibi ürünleri evlerinin önünde alma imkânı buluyor. Bugünde Cuma günü olduğu için caminin önünde namaz kılan cemaati bekliyoruz. Camiden çıkan cemaate kavunlarımızı uygun bir fiyata satıyoruz. Maksat hem biz kazanalım hem de vatandaş kavun karpuz evine götürsün. İşlerimiz pekiyi olmasa da yine de şükürler olsun iyi şeklinde konuştu. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz Karpuz ve kavun yetiştiriciliğinin hem zahmetli hem de külfetli olduğunu ifade eden Pakmaya, işlerin eskiye oranla çok düştüğünü belirtti. İşlerin düşüklüğünden ve az miktarlarda elde edilen kazançtan dert yanan Pakmaya: Ektiğimiz hiçbir şey para etmiyor. Bu nedenle tüccarda elimizdeki ürünü ucuza kapatmaya çalışıyor. Böyle giderse tarlalarımızı artık hiç ekmeyeceğiz. Emek vererek elde eteğimiz ürünlerin hiçbiri para etmiyor. Bizde hem tarlada emek veriyoruz hem de dışarıda böyle kapı kapı dolaşarak satıyoruz. Batıda bu işi yapan çiftçiler böyle yapmıyorlar. İlkbaharda çıkan kavun ve karpuzlar para ediyor sonra bu aylarda çıkan kavunlar ya çok ucuza gidiyor ya da para etmediği için tarlada çürüyüp kalıyor. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz ifadelerini kullandı. Ürünlerini pazarlamanın en iyi yolunun mahalle mahalle gezmek olduğunu da dile getiren Pakmaya, genel olarak ektikleri diğer ürünlerden de pek bir kazanç sağlayamadıklarını ifade etti. Ürününün tamamını satana kadar her gün il merkezine gelerek satış yapmaya devam edeceğini belirten Pakmaya: Ürünlerimiz para etmiyor. Bu nedenle zarar etmemek için bu yola başvuruyoruz. Bu bağlamda ürünlerimizi satmak için at arabalarıyla şehir merkezine gelmek zorunda kalıyoruz. Yetiştirdiğimiz ürünleri bazen toptan bazen de perakende satıyoruz. Perakende olarak sattığımız ürünleri mecburen at arabası veya traktörle şehir merkezine getirmek zorundayız. Henüz bir pazaryeri olmadığı için mecburen dolaşıp satmak zorunda kalıyoruz. Vatandaşlar bizleri mağdur görsün hem onlar için iyi bir hizmet hem de bizim için biraz olsun karlı bir yöntem şeklinde konuştu. Onlarında hakkını yememek lazım Tarladan direk satış yoluyla aldıkları kavun ve karpuzun tamamen doğal ve lezzetli olduğunu belirten vatandaşlar, üreticinin dert yanmakta haklı olduğunu ifade ettiler. Hem yetiştirmenin hem de satışın ne gibi zorlukları olduğunu bildiklerini belirten vatandaşlar: Taze kavun ve karpuzları meyve ve sebze halinden daha ucuza alıyoruz. Hem taze olması hem de uygun fiyata almamızdan ötürü memnunuz. Fakat üreticilerde emek veriyor. Onlarında hakkını yememek lazım. Bu sıcaklarda bin bir zorluklarla ürettikleri ürünlerini kapı kapı dolaşıp emeklerinin karşılığını alıyor ifadelerini kullandılar.
Muş Ovası Gazetesi