Okullarda, beslenme eğitimi, boy ve kilo (BKİ) ölçümleri devam ediyor. Dünyada sebebi bilinen ölümler sıralamasında birinci olan kalp hastalıklarına bağlı ölümler ile ikinci sırada bulunan kanser hastalığına yakalanma riskini azaltmak, bu yıl önemli bir salgın yapan ve çok sayıda insanın ölümüne yol açan bulaşıcı hastalıklardan korunmak için en az aşı kadar önemli olan yeterli ve dengeli beslenme ile genel hijyen kurallarının önemini bir kez daha ortaya koymaktadır.
Koruyucu Sağlık Hizmetleri ve “Türkiye Obezite İle Mücadele ve Kontrol Programı” kapsamında, İl Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Hareketli Yaşam Kurulu kararı gereğince, önemli risk gruplarından olan çocuklarımızı bulaşıcı hastalıklardan korumak, kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltmak ve sağlıklı büyümelerini sağlamak amacıyla, Eğitim Şube Müdürü Tekin Güler’in koordinatörlüğünde Eğitim Şube Müdürlüğü Eğitim Ekibi tarafından görsel eğitim teknikleri kullanılarak, İlimiz Merkeze bağlı 25 İlköğretim Okulun 3.sınıflarında öğrenim gören öğrenci ve öğretmene eğitim verilmesi ve beden kitle endeksleri hesaplama programı başladı. Bu kapsamda 23 İlköğretim okulunda 2 bin öğrenci ve öğretmene 23 seansta eğitim verilerek ve BKİ (boy-kilo) ölçümleri tamamlandı.
Eğitim programının bitiminde boy ve kilo ölçümü yapılan bütün öğrencilerin bu verileri Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Beslenme ve Fiziksel Aktivite Daire Başkanlığının internet adresindeki indeks hesaplama sayfasında hesaplanarak her bir öğrenci için durumunu gösteren ve öneriler içiren rapor alınarak okullarına gönderildi.
Beden kitle indeksi normal olmayan bütün çocukların ailelerine konu ile ilgili bir mektup yazılarak, sağlık kuruluşlarına başvurmalarını ve çocuğun beslenmesin dikkat etmeleri istendiği açıkladı.
Ayrıca bu çalışma sonucu elde edilen verilerin ilimizdeki çocukların beslenme hatalarını ve obezite durumlarını ortaya koyduğu bildirildi.
Çocuğunuzu Kahvaltı Yaptırmadan Okula Göndermeyin
Muş İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürü Tekin Güler, Türkiye’de çocuk ve gençlerin önemli bölümünün hatalı beslenme alışkanlıklarına sahip olduğunu söyledi.
Velilere, “Çocuğunuzu okula kahvaltı ettirmeden göndermeyin” uyarısında bulunan Güler, sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmenin, herkes için, özellikle de çocuklar için çok önemli olduğunu kaydetti.
Eğitim Şube Müdürü Tekin Güler, yetersiz ve dengesiz beslenen çocukların, bedensel ve zihinsel gelişimlerinin geri kalacağına, sağlık sorunlarının ağır ve uzun süreceğine dikkat çekti.
Öğün atlama, şeker, tuz ve yağ içeriği yüksek yiyecek-içecek tüketiminin çocukların sağlığını bozabileceğini hatırlatan Güler çocukluk dönemindeki hatalı beslenme uygulamalarının, yüksek tansiyon, kalp ve obezite (aşırı şişmanlık) gibi hastalıklar için temel risk faktörü oluşturduğunu dile getirdi.
Ailede ve okulda beslenme eğitiminin yeterli düzeyde olmamasının, hatalı beslenme alışkanlıklarının kazanılmasında önemli yer tuttuğunu anlatan Güler, öğrenci ve velilere şu tavsiyelerde bulundu: “Sabah kahvaltınızı mutlaka yapın, öğün atlamayın. Süt içme alışkanlığını mutlaka edinin. Kemik sağlığınız için kalsiyum yönünden zengin süt, peynir, yoğurt tüketimine özen gösterin. Bol miktarda sebze-meyve ile günde en az 8-10 bardak sıvı tüketin. Şeker, tuz ve yağ içeriği yüksek yiyecek-içecek tüketiminin bir çok hastalığı beraberinde getirdiğini unutmayın. Temiz ve mikropsuz besin tüketmeye özen gösterin. Çiğ sebze ve meyveleri bol suyla yıkamadan kesinlikle yemeyin. Açıkta satılan yiyecekleri satın almayın. Ellerinizi yemekten önce mutlaka yıkayın. Unutmayın ki kirli eller pek çok hastalık mikrobu taşımaktadır.”
Şark Telgraf Gazetesi















