Geçtiğimiz günlerde meclisten kabul edilerek Cumhurbaşkanı onayı ile yürürlüğe giren 6552 sayılı kanun ile Vergi Dairesine borcu olanlara çok ciddi ödeme kolaylığı geldiğini vurgulayan Muş İl Defterdarı Mustafa Yumuşak, konu ile ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Muş genelinde potansiyel mükellef hariç toplam 7 bin 991 vergi mükellefine, aktif olarak hizmet verdiklerini söyleyen Yumuşak, Bilindiği üzere İş Kanunu ile Bazı Kanun ve KHKlerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair 6552 Sayılı Kanun 11.09.2014 tarih ve 29116 Sayılı mükerrer resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 6552 sayılı Kanunun Kurumumuzu ilgilendiren 73 üncü maddesinin uygulanmasına ilişkin Genel Tebliğ ise 27 Eylül 2014 tarih ve 29132 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır dedi.
Yasadan faydalanmak isteyenlerin müracaatlarını almaya başladıklarını kaydeden İl Defterdarı Yumuşak, Defterdarlığımız (e-VDO) Vergi Dairesi Otomasyon Sistemi üzerinden talep girişlerimiz başlamıştır. Söz konusu yasa ile ilgili bazı hususların bilinmesinde yarar görülmektedir. 6552 Sayılı Yasanın Defterdarlığımızı ilgilendiren 73 üncü maddesinin kapsamına; 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu gereğince vergiler ve vergi cezaları ile bunlara bağlı gecikme faizleri, gecikme zamları gibi fer’i alacaklar girmektedir. Borçlardan vadesi 30.04.2014 tarihi ve öncesine ait kesinleşmiş ve kanunun yayımlandığı tarih itibariyle halen ödenmemiş amme alacakları girmektedir. 6326 Sayılı Petrol Kanununa itsinden alınan Devlet hissesi ve Devlet hakkı, 6747 Sayılı Şeker Kanununa istinaden alınan şeker fiyat farkı, 79 Sayılı Milli Korunma Suçlarının affına, Milli Korunma, Teşkilat ve Fon Hesaplarının Tasfiyesine ve Bazı Hükümlerin İhdasına Dair Kanuna istinaden alınan akaryakıt istikrar payı ve akaryakıt fiyat farkı, 3213 Sayılı Maden Kanununa istinaden alınan Devlet Hakkı ve Özel İdare payı ile madencilik fonu, 6491 Sayılı Türk Petrol Kanununa istinaden alınan Devlet hissesi, 4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının önlenmesi ve Kontrol edilmesi hakkında kanunun 5. maddesinin birinci fıkrasına göre kesilen İdari Para Cezası, Trafik İdari Para Cezaları, şeklinde konuştu.
Yasanın kapsamı ile ilgili bilgi veren Yumuşak açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: 6183 Sayılı AATUHK göre takip edilen Ecrimisiller, Yüksek Öğretim öğrenim ve katkı kredisi alacakları, Doğrudan gelir desteğinde gelir alınması gereken ve benzeri alacakların asıl ve ferileri kanun kapsamına girmektedir. Ayrıca, anılan kanun ile vergi aslına bağlı olmayan vergi cezalarının yarısının ödenmesi şartıyla kalan yarısının, vadesi geçmiş vergi ve cezalara vade tarihinden kanunun yayım tarihine kadar Yİ-ÜFE (2014 öncesi yürürlükte olan Üretici fiyat endeksi) uygulanmak suretiyle gecikme zamlarının tahsilinden vazgeçilmektedir. Borçlarını yapılandırmak isteyen mükelleflere 6, 9, 12 ve 18 taksit seçenekleri (2 ayda bir ödeme bulunmaktadır) ile ödeme hakkı tanınmıştır. Yapılandırma ile ilgili ilk taksit vadesi 31.12.2014 olup takip eden dönemlerde her iki ayda bir ödeme olacak şekilde düzenleme yapılmıştır.
Uygulamadan yararlanmak isteyen borçlu mükelleflerin 01.12.2014 tarihine kadar bağlı oldukları vergi dairelerine başvurmaları gerekmektedir. Başvurular bizzat, posta yoluyla veya elektronik ortamda (www.gib.gov.tr) üzerinden olabilmektedir. Ayrıca başka illere ait motorlu aracı olan mükelleflerin yapılandırma için bulundukları illerdeki Vergi Dairelerine başvurmaları da mümkün bulunmaktadır.
Kamu harcamalarının finansmanı için zorunlu olan verginin ödenmemesi durumunda 6183 Sayılı yasada belirtilen cebri takip hükümlerine maruz kalınmaması adına, borçlu mükelleflerimiz için ödeme sıkıntısını giderme adına borçlarını yapılandırmak üzere Vergi Dairemize başvurmaları kendi menfaatlerine olup, aksi takdirde borçlarının Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanununa göre işlem tesis edileceği hususunun bilinmesi gerekmektedir.
Muş Manşet Gazetesi