Skip to main content

Muş’a yatırım yapan kazanacak

Muş Haber Fotoğrafı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iş dünyasının merakla beklediği Yeni Teşvik Paketi’ni açıkladı.

Başbakan’ın anlatımlarına göre yeni teşvik paketi 4 ana bileşenden oluşacak. Yatırımın hangi bileşende yer aldığına göre farklı teşvikler söz konusu olacak.

İşte Başbakan’ın konuşmasından satırbaşları:  Türkiye, hükümetimiz döneminde istikrarlı bir yapıda gidiyor. 2009 yılı hariç, Türkiye ekonomisi büyüdü. 230 milyar dolardan devraldığımız GSMH, 770 milyar dolara yükseldi.  İhracat 36 milyar dolardan 135 milyar dolara yükseldi.

Kronik enflasyonda, işsizlikte düşüş görüldü. Kamu net borç stokunun milli gelire oranı yüzde 61.5’den yüzde 22’ye düştü. 2002’de toplam yatırım 59 milyar lira iken, 283 milyar liraya yükseldi. Özel sektörün yatırımı da arttı. Yatırımlardaki artış Türkiye’ye olan güvenin işaretidir. Bugün artık yatırımcı önünü görebiliyor, siyasete güveniyor, yatırımını ona göre yapıyor. Aldığımız kararların arkasında sağlam duruyor, ufukları net görmelerini sağlıyoruz. – Biz geçmiş hükümetler döneminde olduğu gibi belli çevrelere değil tüm Türkiye’ye hitap edecek teşvikler hazırladık. 9 yıllık süreçte ulusal ve küresel ekonominin getirilerini değerlendirdik, krizlere göre teşvikleri yeniledik. Bugün açıklanacak teşvik sistemi de yeni şartların ve gelişmelerin ışığında hazırlandı. Krizde işsizliğini düşüren, ihracatını artıran güçlü sağlam bir ekonomi için hazırlanan teşvik sistemini açıklıyoruz. 2002 teşvik sisteminden ciddi başarılar elde ettik. Temmuz 2009’dan bu yana 11 binden fazla teşvik belgesi açıklandı. 157 milyar liralık yatırım ön görüldü. 2009’daki mevcut sistem, 2006’daki sistemine göre sabit yatırım tutarı oranında yüzde 73’lük artışa neden oldu.  Mevcut sistemle bölgesel gelişmişlik farklarını artırmayı hedefledik. Teşvik belgelerinin yarıdan fazlası hedeflendiği gibi daha az gelişmiş bölgelere gitti.  Öngörülen sabit yatırım tutarı açısından 3. bölgede sabit yatırımlar yüzde 70, dördüncü bölgede yüzde 72 artış gösterdi. İstihdam ise 3. bölgede yüzde 10 arttığı görüldü.  Biz mevcut sistemle büyük ölçekli yatırımları ülkemize çekmeyi hedefledik, sonuçlar incelendiğinde bunda da başarılı sağlandığı görülecek. Dünya medyası da bu gerçeği fark etti. Bu nedenle sistemin yapısını önümüzdeki dönemde de muhafaza ediyoruz.  Hükümet olarak 2023 yılına ilişkin çok önemli hedeflerimiz var. 100. yıl dönümünde dünyanın en büyük on ekonomisinden biri olmak istiyoruz. 12 Haziran seçimlerinden sonra bu yolda ekonomik anlamda değişiklik yapıp, kurumsal olarak Ekonomi Bakanlığı’nı kurduk.

YATIRIMCILARA NE GELİYOR

Yeni sistemle, yatırım yapacak olanlara, Katma Değer Vergisi (KDV) İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Vergi İndirimi, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği (asgari ücret üzerinden), Faiz Desteği, Yatırım Yeri Tahsisi, Gelir Vergisi Stopajı Desteği ve KDV İadesi Desteği sağlanacak. Yatırımın büyüklüğüne göre destekten yararlanma süresi de değişecek.

Yeni teşvik sistemiyle, sanayinin yapısal dönüşümüne katkı sağlayacak Stratejik Yatırımları özellikle destekleyeceğiz. Böylece, ithal etmek zorunda kaldığımız malların ülkemizde üretimini teşvik etmiş olacağız. Bu kapsamda yatırım yapılacak yere, yatırımcı karar verecek. Bu çerçevede, hangi ilde yapılırsa yapılsın Stratejik Yatırımlar aynı desteklerle ve aynı koşullar altında desteklenecek. Yeni teşvik sistemi, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere uygulamaya konulacak. Belirli büyüklükteki savunma, havacılık ve uzay alanındaki yatırımlar ile, otomotiv, uzay veya savunma sanayine yönelik test merkezleri ve rüzgar tüneli yatırımlarının, yatırım yerine bakılmaksızın, 5’inci bölge desteklerinden yararlanmasını getiriyoruz. Özellikli eczacılık ürünleri olan, biyoteknolojik ve onkolojik ilaçlar ile, kan ürünleri üretimine yönelik yatırımların, yatırım yeri dikkate alınmaksızın, aynı şekilde 5;inci bölge desteklerinden yararlanmasını sağlıyoruz.

Bölgesel sistem yerine, ‘İl Bazlı Bölgesel Teşvik Sistemi’ne geçiyoruz. Şurası özellikle önemli: İllerin, bölgesel dağılımdaki yerleri, daha sonra TÜİK’in periyodik çalışmaları sonucunda elde edilecek veriler çerçevesinde gözden geçirilebilecek, bir değişim varsa, illerimizin listedeki yeri de ona göre değişebilecektir. Yani bu sabit değildir, değişkendir.

6’ıncı bölgede, 31 Aralık 2013 tarihine kadar başlanacak yatırımlarda, Sigorta Primi Desteği 10 yıl süreyle uygulanacak. Bu tarihten sonra başlanacak yatırımlarda ise 7 yıl süreyle uygulanacak. Kurumlar veya gelir vergisi indirim oranları ile yatırıma katkı oranlarını, bölgeler itibariyle yeniden belirledik ve artırdık. Artırılan bu oranlar 2013 yılı sonuna kadar başlayan yatırımlar için geçerli olacak.

Önemli bir yenilik getiriyoruz: Yatırımcı, vergi indirimi desteğini, yatırım döneminde tüm faaliyetlerinden elde ettiği kazançlarına da uygulayabilecek. Örneğin, Kocaeli’nde yatırımı olan yatırımcı, gidip Muş’a da yatırım yaparsa, yatırıma katkı oranının yüzde 80’ini Kocaeli’nden elde ettiği kazancın vergisinden düşebilecek. Bu yeni düzenleme, değişen oranlarda uygulanacak ve 1’inci bölge haricindeki tüm bölgeleri kapsayacak.

Doğu ve Güneydoğu illerimizde on yılların ihmali var. Burada devletin, sivil toplumun, sanayicinin ihmali var. Son 9 buçuk yıl boyunca bu durumun en önemli engelinin terör tehdidi olduğunu belirtmek zorundayım. Terör tehdidi olmasa, ekonomik gelişmeyi yakalayacaktır. Terör örgütü kendi bölgesine zarar verecektir. Biz hükümet olarak tüm bu engelleri ve engellemeleri aşacağız.

Okullar, hastaneler, havayolları ile bölgenin çevresini değiştiriyoruz. Tek başına olmaz, özel sektörün bölgeye gelmesi imkanlarından faydalanması ve kendisine katkı sağlaması gerekiyor. Bölge insanlarının kendi ocaklarına yatırım yapmalarını özellikle destekliyorum.

Bir yandan sorun varken diğer yandan huzur sağlanamaz. Yüksekova’ya, Şırnak’a havaalanı yapıyoruz. Bunun amacı bu illerin standartlarını yükseltmek.

 Şark Telgraf Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri