Skip to main content

Gençler Muş`ta buluştu

Muş Haber Fotoğrafı

Avrasya Gençlik ve Kültür Derneği tarafından düzenlenen Avrupa Birliği Gençlik Değişimi programına Yunanistan, Moldova ve Azerbaycan’dan 24 genç katıldı. Avrasya Gençlik ve Kültür Derneği’nin TC Başbakanlık DPT AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Ulusal Ajans)’ın desteğiyle düzenlediği Avrupa Birliği Gençlik Değişimi için yabancı ülke grupları Muş’a Geldi. 5 ülkeden 30 kişinin katılacağı Hand in Hand (El Ele) isimli Gençlik Değişimi projesi için Makedonya ve Bulgaristan gruplarının projeye katılmama kararı almasının ardından Azerbaycan’dan yeni bir organizasyon projeye dahil edilerek Türkiye, Yunanistan, Moldova ve Azerbaycan’dan toplam 24 genç katılımcı ile gerçekleştirildi.

11 – 18 Ekim 2008 tarihlerinde Muş’ta gerçekleştirilen faaliyetin çok renkli ve güzel geçtiğini belirten Avrasya Gençlik ve Kültür Derneği Başkanı Medeni Aytunç programın akışına göre sırasıyla grupların tanışması, beklentiler ve korkular, Muş rallisi. Tanışma oyunları. Hoş geldiniz partisi. STK pazarı, yerel halk ile buluşma ve sohbetler, Kültürler arası benzeşim oyunları, Muş’un tarihi yerlerinin gezilmesi, çocuklara buluşma, kültür geceleri, Türk gecesi, piknik, outdoor oyunlar, sinema, serbest zamanlar ve son olarak projenin değerlendirmesi yapıldı. Çalışmalar arasında Muş rallisi diye bir çalışmalarının olduğunu ve bu çalışma ile Muş’un kültürü, Muş lalesi. Muş köftesi. Muş’ta düğünler, gelenek ve görenekler, baklava, Muş üzümü, gibi konularda yerel katılımcılarda dahil olmak üzere yerel halk ile de iletişim kurularak çalışmalar yapılıp öğrenme sağlanmış oldu. Kültürün tema olarak işlendiği projede ortak katılımcı ülkelerde kendi kültürleri hakkında bilgiler vermeleri için kültürel geceler ve çeşitli sohbet ortamları düzenlendi. Kültürel yemekler, kültürel kıyafetler ve kültürel değerler yerel katılımcılar davet edilerek aktarılmış oldu” dedi.
Otel şehir palasta konaklayan grup Muş insanının misafirperver ve sıcakkanlı olduğunu ve yardımsever olduğunu da belirterek gittiğimiz her yerde çok fazla ilgi ile karşılandık. Ve herkes bizlere bir şeyler ısmarlamaya çalıştı. Özellikle baklava konusunda araştırma yaparken saray pastanesine gittik ve orada bizlere baklava ısmarladılar ve para almadılar bu bizi çok etkiledi” diye konuştular.

Muş Şeker Fabrikasını da ziyaret eden grup şeker üretimi konusunda bilgi sahibi oldu. Şekerin pancar aşamasından şeker oluncaya kadar hangi aşamalardan geçtiğini yerinde gören grup biz sadece şekeri masada görüyorduk. Hiç bu aşamaları düşünmemiştik bunu yerinde görmek çok güzeldi” dediler.

Bu konuda bir açıklama yapan Avrasya Gençlik ve Kültür Derneği Başkanı Medeni Aytunç, “Şeker Fabrikası Müdürü Cumhur Mehmet Demirtaş Bey projemize destek verdiği için ve bizleri ilgiyle karşılaması Muş açısından çok önemliydi” diye konuştu.

Gençlik Spor İl Müdürlüğünü de ziyaret eden grup İl Müdürü Selim Keleş tarafından makamında kabul edildi. Muş’ta spor ve sosyal aktiviteler konusunda bilgi alındı.
İlyas Sami İlköğretim Okulunu ziyaret eden grup okulda idaresi ve öğrenciler tarafından sevgiyle karşılandı. Ve bir süre öğrenciler ile sohbetler edildi. Ardından okul müdürlüğü tarafında Türk eğitim sistemi hakkında gruba bilgiler verildi.

80. Yıl Çocuk Yuvasını da ziyaret eden grup çocuklara çeşitli hediyeler alarak onların yüzünün gülmesini sağladı. Ve çocuklarla çeşitli oyunlar oynandı.
Yüzen adada piknik yapan grup doğa harikası olan bu adaya hayran kaldı. Ardından Bingöl ilinde bir gezi yapan grup Muş’a döndü.
Başkan Aytunç, “projeye desteklerini esirgemeyen başta Vali Erdoğan Bektaş olmak üzere Muş Şeker Fabrikası Müdürü Cumhur Mehmet Demirtaş, İl Gençlik ve Spor Müdürü Selim Keleş, İl Sivil Savunma Müdürü Abdurrahim Dayanan, 80. Yıl Çocuk Yuvası Müdürü Mehmet Emiroğlu, İlyas Sami İlk öğretim Okulu Müdürlüğü, İl Kültür Müdürlüğü, Otel şehir palas, Nargile cafe ve Okan Bijuteri’ye şükranlarımızı sunuyoruz” diye konuştu.

Muş iline hayran kaldıklarını belirten grup yine davet edilmeleri halinde tekrar Muş’a gelecekleri belirterek ilimizden memnun bir şekilde ayrıldılar.

 Muşun Sesi Gazetesi

Bir Cevap Yaz

blank

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Meyve Ağaçlarında Aşılama Dönemi Başladı

Muş’ta baharın gelmesiyle birlikte bağ ve bahçelerde aşılama çalışmaları hız kazandı. Kentte kendi…

Muş’ta Dere Islah Seferberliği: 4 Köyde Çalışmalar Sürüyor

Muş’ta taşkın riskini azaltmak ve su akışını düzenlemek amacıyla başlatılan dere ıslah çalışmaları…

Muş’ta Araç Sayısı 43 Bini Aştı: Mart Ayında Trafiğe Kayıtlar Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Mart ayında ülke genelinde toplam 159 bin 931…

Eğitim Haberleri

Muş’ta Okul Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

Muş’ta okul çevrelerinde güvenliğin artırılması amacıyla önemli bir toplantı düzenlendi. Muş Valisi Avni…

Öğretmenlere Silah Değil, Çikolata Layık

Son günlerde yaşanan ve tüm ülkeyi derinden sarsan acı olay, Muş eğitim camiasında…

Okul çevrelerinde denetimler artırılacak

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katılımıyla okullar ve…

Kültür Sanat Haberleri

Gençler arası kültür ve sanat yarışmalarında başarı

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 11. Gençler Arası…

Kocaeli’de Muş Halk Oyunları Rüzgarı

Kocaeli’de gerçekleştirilen folklor yarışması, Muş kültürünün görkemli bir başarısına sahne oldu. Kocaeli’de yaşayan…

Yarım Asırlık Bir Ses: Mehmet Ciğer, Türküleriyle Muş’un Hafızasını Yaşatıyor

Fırat Demir Muş Kent Haber Gazetesi 1959 doğumlu olan Ciğer, küçük yaşlardan itibaren…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri