Köz çayı ile meşhur Hasköy ilçesinde iftar saatlerinden sonra harıl harıl çalışan kahvehanelerde tüketilen çay miktarı görenleri şaşırtacak türden. İlçe merkezinde bulunan 12 kahvehanenin tamamında köz çayı yapılırken, iftar saatinden sonra çay içmek için kahvehanelere akın eden vatandaşlar, bir gecede yaklaşık 7 bin bardak çay tüketiyorlar.
22 bin nüfusu bulunan Hasköy ilçesinde köz çayı bir gelenek haline gelirken, vatandaşların çay tüketimi de oldukça dikkat çekiyor. Özellikle Ramazan ayında iftar saatinden sonra sahura kadar çok fazla çayın tüketildiği kahvehanelerde büyük bir yoğunluk yaşanıyor. İlçe merkezinde bulunan 12 kahvehanede sadece bir akşamda yaklaşık 7 bin çay tüketimi olduğunu söyleyen Hasköy Belediye Başkanı Zihni Sayan, “Köz çayı Hasköy ilçesinde bir kültürdür. Köz çayına alışığız. Yıllardan beri köz çayı bir gelenek halini almış, vatandaşın hayat tarzı olmuştur. Köz çayı dışında kahvelerimizde tüple çay yapılmıyor. Özellikle Ramazan ayında insanlarımız iftardan sonra ibadetini yapıp kahvelere gelip çaylarını içip sohbet ediyorlar. Sahura kadar her bir vatandaş 15-20 bardak çay içiyor. Hasköy ilçemizde şu anda 12 tane kahvehane var. Her kahvehane bir gece ortalama 500-600 çay satıyor. Köz çayı yapan kahvelerimizde kumar türü oyunlar yok sadece satranç ve dama oyunları vardır. Hasköy ilçesinin 22 bin nüfusu vardır. Bu nüfusun yüzde 40’ı 0-18 yaş arası nüfus ile kadın ve çocuklardır. Geri kalan nüfus kahvelerdedir. Ramazan aylarında Hasköy ilçesinde köz çayı içmek için çevre köylerden Muş merkezden ve hatta Bitlis’ten ilçemize köz çayı içmek için geliyorlar” dedi.
Hasköy ilçesinde ikamet eden vatandaşlar, “Köz çayının özelliğinden dolayı Hasköy ilçesinde 10-15 tane çay ocağı, kahvehane var. Tüm kahvehaneler çok kalabalıktır. İftardan sonra başlıyoruz çay içmeye sahura kadar her bir kişi ortalama 20 bardak çay içiyor. Bu köz çayının tadı başka oluyor. Köz çayı olduğu için bu kadar çay içiyoruz. Hasköy ilçesinde hiçbir kahvede tüp ile çay yapılmaz. İftardan sonra oturup sahura kadar hem sohbet ediyoruz hem de köz çayı içiyoruz” şeklinde konuştular.
Hasköy ilçesinde bir kahvehanede garsonluk yapan Fikri Ak isimli vatandaş, “İftardan sonra sahura kadar 500-600 tane çay satıyorum. Bir bardak çay 25 Ykr’dir. Köz çayı olduğu için çaya talep çoktur. Her gece 600 tane çay satmak beni çok yoruyor” dedi. Köz çayı yapan Şefik Mirza ise “Bizler bu köz çayı geleneğini yaklaşık 20 yıldan fazladır sürüyoruz. Bizler babalarımızdan böyle gördük. Bu köz çayı Hasköy ilçesine mahsustur. Bir de yöremizde işsizlik hat safhada olunca vatandaş akşama kadar gelip burada oturup çay içiyor. Her bir kişi günde ortalama 15-20 bardak çay içiyor. Çaylar da ucuzdur. 25 Ykr’den bir bardak çay satılmaktadır. Köz çayı tüp çayından daha kaliteli olduğu için bizim Hasköy ilçesinde herkes çay tiryakisidir. Bu nedenle köz çayı tercih ediliyor” dedi. Topkan Haber Ajansı


