Skip to main content

Muhtarlarda yeşil kart umudu..

Muş Haber Fotoğrafı

Muş’un Arpayazı Köyü Muhtarı Yunus Toplu, muhtarların yeşil kart alabilmeleri için Van Bölge İdare Mahkemesi’ne açtığı davanın olumlu sonuçlandığını ve mahkemenin muhtarların lehine karar verdiğini açıkladı.

2006 yılında yeşil kart almak için Muş Valiliği’ne müracaatta bulunan ancak Bağ-Kur’lu olması gerekçesi ile başvurusunun reddedilmesinin ardından Van Bölge İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulunan Arpayazı Köyü Muhtarı Yunus Toplu, lehine verilen kararın kendisine tebliğ edildiğini belirtti. Muş’ta 358 köy ve 117 mahalle muhtarının bulunduğunu ve tamamının Bağ-Kur’a kayıtlı olup borcunu ödeyemedikleri için sağlık hizmetlerinden faydalanamadıklarını söyleyen Yunus Toplu, muhtarlara kesinlikle yeşil kart hakkı tanınması gerektiğini söyledi.

Muhtar seçildikten sonra yasalar gereği hemen Bağ-Kur’a kayıtlarının yapıldığını ve bunun yanlış bir uygulama olduğunu vurgulayan Yunus Toplu, “Muş’taki her muhtarın Bağ-Kur’a 10 ile 40 bin YTL arasında borcu bulunmaktadır. Muhtarlar aylık olarak 300 YTL maaş almaktadırlar. Bu maaşları ile ancak Bağ-Kur borcunu ödeyebilirler. Bu sebeple herkesin Bağ-Kur’da borcu birikmiş ve bu sebeple hiçbir muhtar Bağ-Kur’un sağlık hizmetinden faydalanamıyor. Bu sorunun ortadan kaldırılması için önemli bir düzenleme yapılması gerekir. Muhtarlar Bağ-Kur’a kayıtları olduğu için Yeşil Kart ta alamıyorlar. Bu sebeple tedavi alanında büyük sıkıntılar yaşıyorlar. Ben de bu düşünceleri taşıdığım için Van Bölge İdare Mahkemesi’ne dava açtım” dedi.

Van Bölge İdare Mahkemesi’nin muhtarın ekonomik durumunun kötü olması halinde Yeşil Kart verilmesi gerektiği yönünde karar verdiğini ve Danıştay yolunun açık olduğunu belirten Yunus Toplu, “Muhtarlar da belediye başkanları ve milletvekilleri gibi seçimle iş başına geliyorlar. Muhtarlar seçildikten sonra bir usulsüzlük yapmaları halinde tamamen devlet memuru statüsünde yargılanıyor. Ama bakıyoruz ki devlet memurunun hakkından muhtarlar faydalanamıyorlar. Mademki muhtar seçildikten sonra otomatik olarak Bağ-Kur’lu yapılıyorsak o halde Bağ-Kur prim borcunu devlet ödesin ve bu sorunlar ortadan kalksın. Muş’taki muhtarların batı illerindeki muhtarlar gibi bir geliri de olmuyor” şeklinde konuştu.

Toplu, “Yeşil Kart hizmetinden muhtarların yararlanması şart ve bunun muhtarların hakkı olduğuna inanıyorum. Bize de sağlık güvencesi verilmesi lazım. Sağlık güvencesinden mahrum bırakıldık, Yeşil Kart’tan faydalanamıyoruz. Devletten sağlıkla ilgili iyileştirme bekliyoruz. Koruculara Yeşil Kart verdiler ama muhtarlara vermediler. Maaşımız az ve hiçbir sağlık güvencemiz yok. Birinci derece devlet memuru sayılan muhtarların hiçbir sağlık güvencesinin olmaması adil bir uygulama değildir” diye konuştu.

 Topkan Haber Ajansı

Bu Haftanın En Popüler Haberleri..

Bir Cevap Yaz

blank

Ekonomi Haberleri

AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI 680 PERSONEL ALACAK

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, merkez ve taşra teşkilatlarında görevlendirilmek üzere 680 sözleşmeli…

Muş’ta Meyve Ağaçlarında Aşılama Dönemi Başladı

Muş’ta baharın gelmesiyle birlikte bağ ve bahçelerde aşılama çalışmaları hız kazandı. Kentte kendi…

Muş’ta Dere Islah Seferberliği: 4 Köyde Çalışmalar Sürüyor

Muş’ta taşkın riskini azaltmak ve su akışını düzenlemek amacıyla başlatılan dere ıslah çalışmaları…

Eğitim Haberleri

Muş’ta Okul Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

Muş’ta okul çevrelerinde güvenliğin artırılması amacıyla önemli bir toplantı düzenlendi. Muş Valisi Avni…

Öğretmenlere Silah Değil, Çikolata Layık

Son günlerde yaşanan ve tüm ülkeyi derinden sarsan acı olay, Muş eğitim camiasında…

Okul çevrelerinde denetimler artırılacak

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katılımıyla okullar ve…

Kültür Sanat Haberleri

Gençler arası kültür ve sanat yarışmalarında başarı

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 11. Gençler Arası…

Kocaeli’de Muş Halk Oyunları Rüzgarı

Kocaeli’de gerçekleştirilen folklor yarışması, Muş kültürünün görkemli bir başarısına sahne oldu. Kocaeli’de yaşayan…

Yarım Asırlık Bir Ses: Mehmet Ciğer, Türküleriyle Muş’un Hafızasını Yaşatıyor

Fırat Demir Muş Kent Haber Gazetesi 1959 doğumlu olan Ciğer, küçük yaşlardan itibaren…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri