Ağır kış şartlarının ardından hava sıcaklığının yükselmesi su baskınlarına neden oldu. Hasköy ilçesine bağlı Düzkışla beldesinde, eriyen karlar ve debisi yükselen Karasu Nehri, tarım arazilerini sular altında bıraktı. Su baskının yaşandığı mahallede açıklamalarda bulunan Düzkışla Belde Belediye Başkanı Göksel Kavçan, 10 evin su altında kaldığını söyledi. Vatandaşların zor durumda olduğunu ifade eden Göksel Kavçan; Beldemizde en az 10 eve su basmış. Millet evinde gidip gelemiyor, samanlar hep su altında. Millet perişan ve zor durumdadır. Buna bir çözük bulunması lazım dedi.
Samanları sular altında kalan Murat Tırsak isimli vatandaş ise, her yıl aynı manzarayla karşı karşıya olduklarını söyleyerek, Düzkışla beldesi, sürekli sular altında kalıyor. Havanın ısınması ve yağan yağmurla birlikte arazilerimiz sular altında kaldı diye konuştu.
KIYIK KÖYÜNDE SEL BASKINI
Havaların ısınmasıyla birlikte erimeye başlayan kar kütleleri nedeniyle Muş merkeze bağlı Kıyık köyü sel suları altında kaldı.
Muşta havaların ısınmasıyla birlikte erimeye başlayan kar kütleleri Karasu Nehrini taşırdı. Karasu Nehrinin taşmasıyla birlikte merkeze bağlı Kıyık köyü merkezi ve tarım arazileri sel suları altında kaldı.
Her yıl kar kütlelerinin erimesiyle birlikte su taşkınlarının yaşandığını ve köy halkı olarak mağdur kaldıklarını belirten Kıyık Köy Muhtarı Mustafa Sönmez, yetkililerin derhal bu soruna bir çözüm bulması gerektiğini söyledi. Su baskını nedeniyle hayvanlara yem götüremediklerini ifade eden Sönmez, Burası Muş merkeze bağlı Kıyık köyü, karların erimesinden dolayı aniden bir su baskını oldu. Şuanda vatandaşlar çok mağdur durumdayız. Her sene aynı durumdayız. Gördüğünüz gibi ilerideki vatandaş sudan geçmiş hayvanını oraya yeme götüremiyor samanı traktörle buraya çekmeye çalışıyor. Hayvanına yeme götüremiyor. Bundan dolayı yetkililerden acilen, çok acil bir şekilde çözüm istiyorum. Çok acil buraya müdahale edilmesi lazım, Murat Nehri de var yanımızda, eğer Murat Nehri de birleşirse zaten bu köyü su götürür dedi.
Evinin önüne kadar gelen sel sularından dolayı korktuklarını kaydeden Ramazan Yiğit, Su biraz daha yükselirse benim evimin içine girecek. Çocuklarımın oynayacak bir yeri yok şeklinde konuştu.
Su baskınından dolayı karda yayalar için yol açan İhsan Çağlayan ise Kar eridi ondan dolayı sular yükselmeye başladı. İnsanlar geçemiyor dedi.
Muş Manşet Gazetesi


