Korkut İlçesi´ne bağlı Altınova (Vartinis) Beldesi´nde 23 yıl önce meydana gelen güvenlik güçleri ve PKK´lılar arasındaki çatışmalar ve sonrasındaki olaylarla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu´nda konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Doç. Dr. Ahmet Yıldırım, olayın karar duruşmasının Kırıkkale´de yapılacağını belirtti.
Yıldırım konuşmasında: Son haftalarda ifade ettiğimiz Sur´daki Cizre´deki, Silopi´deki olayları dile getirmekte bizlerde huzursuzuz. Keşke bu olaylar hiç olmasaydı bizlerde dile getirmeseydik. Muş´un Korkut İlçesi ve ilçeye bağlı Vartinis Beldesi tarih 3 Ekim 1993. Vartinis Beldesi´nin 1 kilometre yukarısında çatışma çıkıyor PKK´lılar ile güvenlik güçleri arasında. Güvenlik güçlerinden bir astsubay vefat ediyor.
Allah rahmet eylesin. Bütün canını kaybetmiş olanlar için söylüyorum. Bu uğurda canının feda edenler için söylüyorum. Ama orada inen Hasköy´deki karakol komutanı Yüzbaşı; Muş Özel Harekat Komutanı ve iki astsubayla birlikte ben bu Vartinis Beldesi´ni yakacağım ve bunların başına yıkacağım diyor. Ve hemen belde meydanında 3 Ekim 1993´te bir ev yakılıyor.
Baba Nasır Öğüt, eşi ve en büyüğü 14 yaşında olan 14 çocuğu diri diri yakılıyor. Yakıldıktan sonra anne annelik duygusuyla iki küçük çocuğunu biri 3, biri de 4 yaşındaki çocuğunu pencereden dışarıya atıyor. Onlar tekrar içeri atılarak yakılıyor. Bu dava Muş Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülerek, 2003 yılında sayın bakan yeniden itiraz ediliyor. 10 yıl sonra dava tekrar açılıyor ama güvenlik nedeniyle dava Kırıkkale´de görülecek dedi. 180 Yıldan 230 Yıla Kadar Hapis Cezası İstiyor Kırıkkale´de görülecek davaya ilişkin konuşmasını sürdüren Yıldırım: Yarın karar duruşması sayın bakan. 1 Mart 2016 Vartinis katliamının, 9 insanın diri diri yakılmasının karar duruşması.
Büyük bir inançla, umutla adaletin tecelli etmesini bekliyorlar. Bakın, hani devlet asla yapmaz bunları, güvenlik güçleri zinhar yapmaz diyoruz ya, savcı; yüzbaşı, özel harekat komutanı ve 2 astsubay hakkında 4´ü için de eşit cezayı istiyor. 180 yıldan 230 yıla kadar hapis cezası istiyor. 4ü için de. Bakın savcı, bütün iki karar duruşması geçirmesine rağmen kararının arkasında durdu. Demek ki bir baskı var ve vazgeçirtilmeye çalışılıyor. Yarın Kırıkkale´de olacağız, bir saat önce basın açıklamasındaydık.
En nihayetinde bunlar ne kadar yasal koruma getirirse getirsinler; insanlık suçuna tekabül eden, savaş suçuna tekabül eden iş ve işlemler anayasa ve yasa maddelerinin değiştirilmesiyle zaman aşımına uğrayamaz. Ve koruma altına da alınamaz. 1993´te onu yapanların asla böyle bir gün yargılanabileceklerini düşünmemişlerdir. Bugün Sur´da ve Cizre´deki vahşet bodrumunda o yangını çıkarıp insanları diri diri yakanların da bugün böyle bir şeyi akıllarından geçirmediklerini tahmin etmedikleri gibi, onlar da tahmin etmemişlerdir. Bütün genel kurulu adaletin tecelli etmesi duygusuyla selamlıyorum ifadelerini kullandı.
Muş Ovası Gazetesi


