Skip to main content

Muş’un kış şartları hayvancılığı etkiliyor

Muş Haber Fotoğrafı

Hayvan sahipleri yaklaşık üç aydır etkili olan kar yağışı ve soğuklar nedeniyle ahırlarda hayvanlarını yem ve saman ile beslemekten dertli. Çetin kış koşulları ve soğuklar nedeniyle güneye de götürülemeyen hayvanların kış masraflarını karşılamakta zorlanan hayvan sahipleri, bir an önce baharın gelmesini bekliyorlar.

Terör olayları nedeniyle Muşta hayvancılıkta herhangi bir olumsuz durum yaşamadığını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, yayladaki birçok hayvanın güney illerine götürülemediğini söyledi. Tek sorunun kış mevsiminin uzun sürmesi ve stok yetersizliği olduğunu ifade eden Çolakoğlu, İlimizde terör olaylarıyla birlikte hayvancılıkta herhangi bir sıkıntı yaşamış değiliz. Çünkü hayvanların meraya çıkma dönemlerinde yetiştiricilerimiz, çobanlarımız hayvanlarını meraya çok rahat bir şekilde çıkardılar. Ancak bir olumsuzluk olarak havalar soğuduğu zaman güneye götürülmesi gereken hayvanlar, oralardaki yaylalara pek götürülemedi. Böyle bir olumsuzluğu bize yansımış oldu. Fiyat olarak da yazdan beri fiyatlar stabil olarak devam ediyor. Pek fazla bir artışımız olmadı et fiyatlarında. Şu an kasaplarda, marketlerde etler serbest olarak satılıyor. Bir kısım kasaplarda biraz daha ucuz, bir kısmında ise biraz daha yüksek. Marketlerde biraz daha yüksek. Küçükbaş hayvanların et fiyatı 22-24, 28 liraya kadar çıkabiliyor. Büyükbaş hayvanlarda da kuşbaşı ve kıyma fiyatlarımız 32 lirayla 40 lira arasında değişmektedir. Yine kış mevsimi olması hasebiyle yeme baktığımızda, yemde de çok daha fazla sıkıntı yaşamıyoruz. Yazın 10-15 kuruş olan saman fiyatı şu an 50-55 kuruşa çıkmış durumdadır, bu da normal bir durumdur. Kış mevsiminde herkes yazdan yemini temin ettiği için fiyatlar yükseliyor dedi.

Üç aydır hayvanlarını ahırda beslediğini ve masrafların adeta belini büktüğünü belirten hayvan sahibi Nizamettin Yılmaz ise, Bizim 3 aydır hayvanlarımız içeridedir. Şimdiye kadar 30 milyar masrafımız olmuş. 2,5 ay daha besleyeceğiz. Hiç gitmese 20 milyar daha gider. Bu sene kış çok uzadı, kar çoktur. Yemi ben geçen sene alıyordum 750ye, bu sene bir milyardır. Samanı geçen sene alıyorduk 300-350 milyona, bu sene 500-600 milyondur. Küçükbaşım 200 tanedir, büyükbaşım 15-20 tanedir. Benim günde 500 TL masrafım oluyor ifadelerini kullandı.

Bazı hayvan sahiplerinin ise kış mevsiminin uzun süreceği ihtimalini göz önünde bulundurarak fazla saman ve yem stoku yaptığını belirten Ziyaret Köyü Muhtarı Hüseyin Sevinç de, Köyümüz Muşun en büyük arazisine sahip olan köylerdendir. Hayvancılıkla ilgileniyorlar. Destekleme olarak buğday, yonca, arpadan destek almaktadır. Geçtiğimiz yıla nazaran bu kış daha zor geçti. Geçtiğimiz kışı gördüğümüz için küçük ve büyükbaş hayvan için yem stokumuzu yaptık. Şu an bir sıkıntımız yok diyebilirim. Komşu köylerimizin sıkıntıları var. Gelip bizim köyden temin ediyorlar. Geçen sene fiyatlar tonu 700dü, bu sene 500e düşmüş. Geçtiğimiz yıl hayvanımız daha ucuzdu, bu yıl daha pahalıdır. Geçtiğimiz yıl küçükbaş hayvanı 400e alırdık, şimdi 600-650ye ancak alabiliyoruz. Et pahalandı. Hayvanı olan şimdi kıyamıyor kesip yemeye. Geçen seneye göre bu sene daha iyi diyebilirim. Bizim isteğimiz fiyatların yükselip düşmesi değil belirli bir şeyde durursa daha iyi olur diye konuştu.

Et fiyatlarının giderek yükseldiğini ve bu durumun hayvan sahiplerini şimdilik memnun ettiğini kaydeden Aydın Alataş ise, Hayvancılıkla uğraşıyoruz. Bu sene daha fazla ot birikimi yaptık. Kış şartlarını daha rahat geçirmemiz lazım. Et yükselme durumu şimdilik iyidir. Eğer fiyat böyle giderse iyidir, eğer düşerse zarar ederiz. Yem fiyatı yükseliyor, gübre fiyatı yükseliyor. Et fiyatı böyle devam ederse bizde rahat ederiz, yemci de eder, esnaf da eder. Bu sene tüketim biraz daha fazla. Bizde biraz fazla ot aldık. Otun tonu şu an köyde 500 TL. Benim 100 tane küçükbaş hayvanım var. Bizim memlekette en aşağı 6 ay koyuna yem veriyoruz. 10. ayda başlayıp ta Nisanın 10una kadar yem veriyoruz şeklinde konuştu.

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

blank

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Meyve Ağaçlarında Aşılama Dönemi Başladı

Muş’ta baharın gelmesiyle birlikte bağ ve bahçelerde aşılama çalışmaları hız kazandı. Kentte kendi…

Muş’ta Dere Islah Seferberliği: 4 Köyde Çalışmalar Sürüyor

Muş’ta taşkın riskini azaltmak ve su akışını düzenlemek amacıyla başlatılan dere ıslah çalışmaları…

Muş’ta Araç Sayısı 43 Bini Aştı: Mart Ayında Trafiğe Kayıtlar Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Mart ayında ülke genelinde toplam 159 bin 931…

Eğitim Haberleri

Muş’ta Okul Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

Muş’ta okul çevrelerinde güvenliğin artırılması amacıyla önemli bir toplantı düzenlendi. Muş Valisi Avni…

Öğretmenlere Silah Değil, Çikolata Layık

Son günlerde yaşanan ve tüm ülkeyi derinden sarsan acı olay, Muş eğitim camiasında…

Okul çevrelerinde denetimler artırılacak

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katılımıyla okullar ve…

Kültür Sanat Haberleri

Gençler arası kültür ve sanat yarışmalarında başarı

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 11. Gençler Arası…

Kocaeli’de Muş Halk Oyunları Rüzgarı

Kocaeli’de gerçekleştirilen folklor yarışması, Muş kültürünün görkemli bir başarısına sahne oldu. Kocaeli’de yaşayan…

Yarım Asırlık Bir Ses: Mehmet Ciğer, Türküleriyle Muş’un Hafızasını Yaşatıyor

Fırat Demir Muş Kent Haber Gazetesi 1959 doğumlu olan Ciğer, küçük yaşlardan itibaren…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri