İslam inancı gereği büyük bir öneme sahip olan Fitre (Fıtır)´, yardımlaşmanın ve iyiliğin en güzel örneklerinden biridir. Fitre; orucun kabulüne, ölüm anının sıkıntılarından ve kabir azabından kurtuluşa vesile olarak verilir.
Her yıl bununla ilgili olarak Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından açıklama yapılmaktadır. Zekat miktarıyla ilgili olarak bu yıl başkanlık tarafından yapılan açıklamada miktarın 11,5 olduğu belirtildi. Maddi durumu iyi olan vatandaşlar bu limitin daha da üstünde yardımda bulunabilirler.
Fitre miktarının 2015 yılı Ramazan ayının başlangıcı ile 2016 yılı Ramazan ayı başlangıcına kadar geçerli olacağı belirtilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: Fıtır sadakası, Ramazan bayramına kavuşan ve temel ihtiyaçlarının dışında belli bir miktar mala sahip olan Müslümanların, kendileri ve velâyetleri altındaki kişiler için, yerine getirmekle yükümlü oldukları malî bir ibadettir. Yoksulların ihtiyaçlarının karşılanmasına katkıda bulunmak suretiyle, toplumda karşılıklı sevgi ve kardeşlik bağlarının pekişmesine vesile olan bu mali ibadetin meşru kılınmasındaki temel hedeflerden biri, insanların paylaşma bilincini canlı tutmaktır. Bu sayede her Müslüman, ihtiyacı olan yoksullara az da olsa bir şeyler verebilmenin ve yardımlaşmanın sevincini yaşar.
Bundan dolayıdır ki fıtır sadakası, zekâttan farklı olarak, daha geniş bir mükellef kitlesi tarafından yerine getirilir. Belirlenen bu miktarın, asgarî miktar´ olduğunun, sadaka-i fıtırda verilecek meblağ konusunda bir üst sınırın olmadığının, bu konuda ideal olanın, herkesin kendi hayat standartlarına göre asgari günlük gıda harcamalarına denk düşecek bir meblağı vermesinin uygun olduğu da ayrıca hatırlatılır.
Muş Ovası Gazetesi


