İlkbahar mevsiminde yüksek kesimlerde kendiliğinden yetişen ve vatandaşlar arasında şifalı bitki olarak bilinen ‘Gülük’, marketlerde ve manavlarda yerini aldı.
Muş’ta yüksek kesimlerde kar kalınlığının fazla olması nedeniyle çevre illerden veya karın eridiği bölgelerden toplanan gülük bitkisi satışa sunulurken vatandaşlardan da rağbet görüyor.
Her yıl ilkbahar mevsiminde yüksek kesimlerde kendiliğinden yetişen ve vatandaşlar arasında şifalı bitki olarak bilinen ‘Güllük’, marketlerde ve seyyar tezgâhlarında yerini aldı. Özellikle dağ köylerinde yaşayan vatandaşlar tarafından dağlardan toplanarak şehre getirilip satışa sunulan ‘Güllük’, halk arasında iç hastalıklarına iyi gelen bir bitki olarak biliniyor.
Eski hal civarında sebze meyve işletmeciliği yapan Hamdi Avcı isimli esnaf, yüksek kesimlerde halen kar olduğunu, satışa sundukları güllüğü de karın erken kalktığı Kızılağaç köyü civarlarından getirdiklerini söyledi.
Avcı, Her mevsim değişik bir ürün satıyorum. Şu anda doğal bitkilerin zamanıdır ve ben de güllük bitkisi satmaya başladım. Gülük bitkisinin kilosunu 4 liraya satmaktayım. Vatandaşlar gülük bitkisine ilgi gösteriyorlar. Halen dağlarda kar olduğu için fiyatlar biraz yüksek. Piyasada gülük bitkisi arttıkça fiyatı da düşer. Öyle sanıyorum fiyatı 50 kuruşa kadar düşer dedi.
Avcı, bitkinin ilkbahar mevsiminde doğada kendiliğinden yetiştiğini ve vatandaşlardan rağbet gördüğünü kaydederek, Her yıl bahar ayının başlarında dağlarda el değmeden kendiliğinden çıkıyor. ‘Güllük’ün kilosu şu anda 4 TLdir. Ama zaman geçtikçe piyasada fazla miktarda satışa sunulunca fiyatlar da düşüyor. Vatandaşlar, kendiliğinden yetişen bitkinin iç hastalıklara faydalı olduğunu söylüyorlar. ‘Gülük’, her yıl dördüncü ayın başlarında çıkıyor ve altıncı aya kadar piyasada bulunabiliyor. Bu mevsimde batı vilayetlerinde yaşayan Muşlulara buradan oldukça fazla ‘Gülük’ gönderiliyor diye konuştu.
Muş Manşet Gazetesi


