Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, Muştaki özel veteriner hekimlerle toplantı yapıldı.
Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, personel ve çiftçi eğitim merkezinde Muş merkez ve ilçelerde suni tohumlama yapan özel veteriner hekim ve veteriner sağlık teknikerle 2015 suni tohumlama çalışmaları konulu toplantı düzenledi.
İl Müdürü Ergün Çolakoğlunun başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda 2014 yılı çalışmaları değerlendirilerek, 2015 yılı tohumlama çalışmalarının çerçevesi çizildi. Toplantıda, sözleşme hükümleri gereği uygulayıcıların ellerindeki mevcut ve yeni aldıkları spermaları sisteme kaydettirmeleri, izin verilen ilçe dışında suni tohumlama yapmamaları, tohumlama yaptıklarında belgenin birinci nüshasını mutlaka yetiştiriciye vermeleri tohumlama belgelerinin usulüne uygun doldurulması tohumlama koçanlarının düzenli ve zamanında il ve ilçe müdürlüklerine teslim edilmesi gerektiği, kontrol ve denetimlerde suni tohumlama malzemelerinin ibraz etmeleri ve 4 ay da bir spermaların canlılık muayenelerini yaptırmaları ve benzeri sözleşme hükümleri ile ilgili görüşüldü.
Ayrıca 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunun6343 sayılı Veteriner Hekimliğin İcrasına dair kanun ile 28136 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Suni Tohumlama ve Embriyo Transferi hakkında yönetmelik ve ilgili talimata göre hareket etmeleri gerektiği hatırlatıldı. Sözleşme gereği uyulması gereken kurallar hatırlatıldı. Çolakoğlu toplantıda yaptığı konuşmada suni tohumlamanın önemine değindi. Çolakoğlu Muş ekonomisi için önemli bir yer tutan hayvancılığın geliştirilmesi, verim düzeyinin arttırılması ve hayvan ıslahı için suni tohumlamanın dolayısıyla uygulayıcıların önemli rollere sahip olduğunu belirtti.
Karşılıklı görüş alışverişinde bulunulan toplantı katılımcıların 2015 yılı suni tohumlama sözleşmelerinin imzalanması ile sona erdi.
Muş Manşet Gazetesi


