8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Valilik, Belediye ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ortak etkinlik düzenledi. Öğretmenevi’nde düzenlenen etkinliğe katılımın yoğun olması dikkat çekti.
Valilik önünde toplanan kadınlara, Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından beyaz atkı dağıtıldı. Daha sonra Öğretmenevi’ne yürüyen kadınlar, buradaki etkinliğe katıldı. Öğretmenevi önünde Belediye Başkanı Feyat Asya’nın da katıldığı davul zurnalı halaydan sonra, günün anısına Vali Vedat Büyükersoy, Belediye Başkanı Feyat Asya ve kadınlar tarafından ağaç dikildi. Öğretmenevi’nde düzenlenen etkinliğe Vali Vedat Büyükersoy ve eşi Zehra Kadriye Büyükersoy, Belediye Başkanı Feyat Asya ve eşi Suna Asya, Vali Yardımcısı Zeliha Uyan, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürü Hamdullah Karasu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali Kartal, Milli Eğitim Müdürü Cevdet Arslan, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mahmut Karakaya, sivil toplum kuruluşları ve kadınlar katıldı.
Etkinlikte konuşma yapan Vali Vedat Büyükersoy: “İslam medeniyetinde kadına değer verilmediğini söyleyen Batının yaklaşımını biz kabul etmiyoruz. Bizim için her gün kadınlar günüdür. Peygamber efendimiz Hadisi Şerifinde, ‘Sizin en hayırlınız kadınlarına değer verenlerinizdir’ demiştir. Yine ‘cennet anaların ayakları altındadır’ buyrularak kadına olan değer ifade edilmiştir.
Kadının her ortamda eşit olduğu ve kadının hak ettiği saygınlığı gördüğü bir toplumu özlemekteyiz. Kadın deyince sadece kendisi ile aynı tarz giyinen, aynı hayat tarzını yaşayan değil, her kesimi kucaklamak gerekir. Üniversite kapılarında geçmişte olduğu gibi, kılık kıyafete bakılarak dışlanan bir ortam da kadın haklarına saygıdan bahsedilemezdi. Bu konuda ülkemizde çok mesafeler kat edildiğini görmekteyiz. Ayrım yapmaksızın her kesimi kucaklayan bir toplumun gelişimine ulaşmış bulunmaktayız. İnşallah daha iyi günlere hep birlikte devam edeceğiz” dedi. Belediye Başkanı Feyat Asya ise: “Benim doğduğum coğrafyada önce kadınlar uyanır sonra güneş doğardı. Güneşi kadınlar doğururdu. Seherden önce kalkıp hayatın zorlu mücadelesini veren tandırda ekmek pişiren, ahırda inek sağan, tarlada çapa yapan, beşikteki bebeğini sırtına vurup harmana giden bütün emekçi kadınların, anaların ve bacıların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun. Peygamber Efendimizin Veda Hutbesinde kadınları bizlere emanet etmesi, kadına karşı ayrımcılık değil, tam tersi kadını baş tacı etmektir.
Ayakların altına cennet serilen kadının analık vasfına vurgu yapmak, kadına karşı ayrımcılık değil, ona karşı sonsuz bir hürmetin ifadesidir. Kadının ihmal edildiği, ikinci plana atıldığı ve yok sayıldığı bir toplumun varlığını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi mümkün değildir. Kadınlarımızın toplumun her alanında kendilerini gösterebilmelerinin yanı sıra, faaliyetlere ve yönetime ortak olmaları da gerekmektedir. Aile kurumunun temel taşı olan kadınlarımızın hayatın bütün alanlarına etkin bir şekilde katılmalarını sağlayacak şartları hazırlamak hepimizin ortak sorumluluğudur. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, tüm dünyada kadınların eşitlik, kalkınma ve daha huzurlu yaşam özlemlerini ve isteklerini dile getirdikleri, birlik ve beraberlik günü olarak kutlanmaktadır.
Değerli varlıklarımız olan kadınlarımız bir gün değil her gün hatırlanmalı. 365 gün üreten kadınlarımızın günüdür. Toplumsal yaşamda sorunlarının sona erdirilmesi için hepimiz gayret göstermeliyiz” dedi. Programda, Güzel Sanatlar Lisesi tarafından müzik dinletisi de yer aldı.
Muş Ovası Gazetesi


