Skip to main content

SGK’ya borcu olanlara müjde

Muş Haber Fotoğrafı

Geçtiğimiz günlerde Meclisten kabul edilerek Cumhurbaşkanı onayı ile yürürlüğe giren 6552 sayılı kanun ile Sosyal Güvelik Kurumuna borcu olanlara ciddi kolaylıklar geldiğini söyleyen SGK Muş İl Müdürü Ramazan Turan, 1 Ekim tarihinden sonra yapılandırmadan faydalanmak isteyen vatandaşların müracaatlarını alacaklarını kaydetti.

SGK İl Müdürlüğü hizmet binasında gazetecilerle bir araya gelen Turan, vatandaşların bu fırsattan faydalanmaları gerektiğini vurgulayarak kanunun kapsamı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

6552 sayılı kanun 11.09.2014 tarih ve 29116 sayılı (Mükerrer) Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Turan, 1 Ekim tarihine kadar hazırlıklarını tamamlayacaklarını söyleyerek, Söz Konusu kanunun 40-41-42-43-44-45-46-47-50-53-55-57-58-59-61-81 maddeleri; 5510 sayılı kanuna ek madde-9 ile Ev hizmetlerinde çalışan kişiler için kolaylıklar getirilmiştir dedi.

SGK İl Müdürü Turan, yapılandırma kapsamına giren borçları şu şekilde sıraladı: 4/a-b-c kapsamında çalışan kadınlara ücretsiz doğum veya analık izin sürelerini iki olan borçlanma hakkını üç defaya mahsus olmak üzere genişletmiştir. Yurtdışı Sosyal Güvenlik Sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlere kolaylıklar getirilmiştir. (sigorta primi için 6,5 katı olan ibare 3 katı olarak değiştirilmiştir.) Geçici 53 madde ile; GSS ye tabi sigortalılarımızın tescili yapılmış olup da gelir testine hiç başvurmayanlardan bu maddenin yayımını takip eden ay başından itibaren (01.10.2014) 6 ay içinde gelir testine başvuran kişilerin Genel Sağlık Sigortası Primleri yapılan gelir testine göre tescil başlangıç tarihinden tahakkuk ettirilir bu sigortalılarımız için bir kolaylıktır.

4/b kapsamında olan sigortalılarımızı giriş-çıkış bildirgelerini bildirmeyen veya geç bildiren Esnaf Odaları, Ziraat Odaları, Bankalar, Vergi Daireleri için üç ay içinde bu yükümlülüklerini yerine getirirlerse uygulanan idari paraları cezası affedilecektir. Geçici 60 madde; 30.04.2014 tarihine kadar olan tahakkuk etmiş ve ödenmemiş olan 4/a-b-c maddeleri kapsamındaki sigortalılık statülerinden kaynaklanan sigorta primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi,

İsteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigorta primi mevzuata göre ödenmesi imkânı ortadan kalkmayan primler, Damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitim katkı payı; 30.04.2014 tarihine kadar bitirilmiş özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu izlere ilişkin olup, bu tarihten önce reesen tahakkuk ettirilerek tebliğ edildiği halde bu maddenin yayımlandığı tarih itibariyle ödenmemiş olan özel nitelikteki inşaatlar için hesaplanan eksik işçilik tutarı primi, Genel Sağlık Sigortası Primleri,

Kurumumuzda emeklilik ve yaşlılık aylığı alanlardan başka kurum ve kuruluşlarda çalışanlardan aylıklarının kesilmesi gerekenlere çıkarılan borçların yılları ile bu alacaklara ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden bu maddenin yayımlandığı tarihe kadar geçen süre için Yİ-ÜFE (Yurtiçi- Üretici Fiyat Endeksi) aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın, belirtilen ödemenin süresi ve şeklinde ödenmesi halinde bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi feri alacakların tamamı af kapsamındadır.

30.04.2014 tarihine kadar işlenen fiillere ilişkin olup, ödenmemiş idari para cezası asıllarının %50 si ile bu tutara ödeme sürelerinin bittiği tarihten bu maddenin yayımlandığı tarihe kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak af kapsamına alınmıştır

SGK İl Müdürü Turan, söz konusu yapılandırmadan faydalanmak için de yapılması gerekenlerle ilgili şunları söyledi: Genel Sağlık Sigortası için belirlenen borçlular yedi ay içinde müracaat etmeleri gerekiyor. Diğer bütün borçlar için üç ay içinde müracaat etmeleri gerekiyor. Bu sürelere Bakanlar Kuruluna 1 ay daha uzatma süresi yetkisi verilmiştir.

Sigortalılık Statüsünden kaynaklanan prim borçları ilk taksit ödeme süresi içinde tamamen ödenmesi halinde bu tutarın ödendiği tarihe kadar hiçbir faiz uygulanmaz ( bu süre 4 ay). Genel Sağlık Sigortası için çıkan borcun ilk taksidi 8 ay içinde. Geriye kalan diğer bakiyelerin 18 taksitle 2şer aylık dönemler halinde ödeme kolaylığı getirilmiştir. Taksitlerin ödeme sürelerine göre 6,9,12,18 eşit taksitle ödeme kolaylığı getirilmiştir. 4/b kapsamındaki sigortalılarımız için geçmiş borç miktarını ihya etme hakkı tanınmıştır.

Bu haklardan yararlanabilmek için belirtilen şartları yerine getirmek ve dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları şarttır. Sevgili Muşlu hemşerilerimizin 6552 sayılı Torba Yasayla getirilmiş olan borçların yapılanmasına ilişkin haklardan yararlanmalarını istiyorum. İlimizde İl Müdürlüğümüze, Bulanık ve Varto ilçelerimizdeki Merkez Müdürlüklerimize bizzat müracaat ederek işlemlerini süresi içerisinde yapmaları menfaatleri icabıdır.

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

blank

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Meyve Ağaçlarında Aşılama Dönemi Başladı

Muş’ta baharın gelmesiyle birlikte bağ ve bahçelerde aşılama çalışmaları hız kazandı. Kentte kendi…

Muş’ta Dere Islah Seferberliği: 4 Köyde Çalışmalar Sürüyor

Muş’ta taşkın riskini azaltmak ve su akışını düzenlemek amacıyla başlatılan dere ıslah çalışmaları…

Muş’ta Araç Sayısı 43 Bini Aştı: Mart Ayında Trafiğe Kayıtlar Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Mart ayında ülke genelinde toplam 159 bin 931…

Eğitim Haberleri

Muş’ta Okul Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

Muş’ta okul çevrelerinde güvenliğin artırılması amacıyla önemli bir toplantı düzenlendi. Muş Valisi Avni…

Öğretmenlere Silah Değil, Çikolata Layık

Son günlerde yaşanan ve tüm ülkeyi derinden sarsan acı olay, Muş eğitim camiasında…

Okul çevrelerinde denetimler artırılacak

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katılımıyla okullar ve…

Kültür Sanat Haberleri

Gençler arası kültür ve sanat yarışmalarında başarı

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 11. Gençler Arası…

Kocaeli’de Muş Halk Oyunları Rüzgarı

Kocaeli’de gerçekleştirilen folklor yarışması, Muş kültürünün görkemli bir başarısına sahne oldu. Kocaeli’de yaşayan…

Yarım Asırlık Bir Ses: Mehmet Ciğer, Türküleriyle Muş’un Hafızasını Yaşatıyor

Fırat Demir Muş Kent Haber Gazetesi 1959 doğumlu olan Ciğer, küçük yaşlardan itibaren…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri