Ormanların bilinçsiz tahrip edilmesi ve akarsu kenarlarının ağaçlandırılmaması sebebiyle gün geçtikçe çoraklaşan Muş Ovası’nda tarım arazileri büyük ölçüde heba oluyor. Dağların ve tepelerin de ağaçlandırılmaması sebebiyle kar ve yağmur sularının beraberinde getirdiği rüsubat tarım arazilerine zarar veriyor. İlkbahar mevsiminde dağlardan akan suların ve genişleyen akarsu yataklarının genişlemesiyle tarım arazilerinin büyük zarar gördüğü vurgulandı.
Konuyla ilgili açıklama yapan uzmanlar, tarım arazilerinin önemsenmesi gerektiğini vurgulayarak, 1980’li yıllarda Muş genelinde 120 bin hektar ormanlık alan bulunurken, günümüzde bu rakam 76 bin hektara düşmüştür. Tarım alanlarının yok olmasının sebebi ise ormanlık alanların az olması nedeniyle ilkbahar mevsiminde kar sularıyla birlikte yüksek kesimlerden gelen taş ve toprak yığınlarının dere yataklarını taşırmasıdır. Dere yatakları her geçen gün genişlerken, bu durum karşısında tarıma dayalı araziler yok olmakla karşı karşıyadır dedi.
Türkiye Erozyonla Mücadele Vakfı (TEMA) Muş İl Temsilcisi İhsan Aytemiş, vatandaşların ormanları kesmeleri ve yeni yeşeren filizlerin keçiler tarafından yenmesi nedeniyle Muş’ta doğa varlığının her geçen gün yok edildiğini söyledi. Muş’ta son yıllarda ormanların bilinçsizce tahrip edilmesiyle ilgili açıklama yapan TEMA Muş İl Temsilcisi İhsan Aytemiş, Muş’un her geçen gün çoraklaştığını kaydetti.
Geven bitkisi gibi erozyonu önleyici bitkilerin hayvan yemi diye köylüler tarafından kesilmesinin erozyon, sel, seylap, heyelan gibi büyük felaketleri beraberinde getirdiğini kaydeden Aytemiş, Muş’ta ormanlar ve doğa varlığı her geçen gün yok oluyor dedi.
Aytemiş, Muş halkının sağlıklı yaşaması, eğitim alanında gelişmesi, orman ve diğer doğa varlıklarına sahip çıkmaları ekonomi alanında gelişmeye ve büyümeye bağlıdır. Muş’ta ve özellikle köylerde ikamet eden vatandaşların ekonomik durumları iyi bir düzeyde olsaydı, öğrencisi, çiftçisi ve diğer köy sakinleri gerekli eğitimi almış olsalardı ve doğa varlıklarını yok etmek isteyenlere caydırıcı müeyyideler getirilseydi bugün Muş her yönüyle geri kalmış, Türkiye’nin en son illeri arasında yer almış olmayacaktı dedi.
Aytemiş sözlerini şöyle sürdürdü, İlkbaharda havaların birden ısınması ve yağmurların yağması sonucu eriyen kar yığınları, ormanların yok edilmesiyle çıplak kalan dağlarda tepelerde ve yamaçlarda erozyon, heyelan ve doğa afetlerin meydana gelmesine sebebiyet verdiği gibi hayatı da tehdit etmektedir.
Muş Manşet Gazetesi


