Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre Muşta yıllardır aynı camide görev yapan cami görevlilerine zorunlu yer değişikliği uygulanacak.
Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren cami görevlilerinden görev yaptığı camide 25 yılını tamamlamış olanların yer değişiklikleri, 2014 yılı Haziran-Eylül döneminde; 20 yılını tamamlayanların yer değişiklikleri 2015 yılı Haziran-Eylül döneminde, 15 yılını tamamlayanların yer değişiklikleri 2016 yılı Haziran-Eylül döneminde yapılacak. Yönetmelikte belirtilen süreye göre zorunlu yer değişiklikleri ise 2017 yılından itibaren yapılmaya başlanacak ve sürelerin hesaplamasında 1 Haziran tarihi esas alınacak.
Aynı yerde 8 yıl görev yapan imamlara kısmi rotasyon getirildi. Aynı yerde 8 yıl görev yapan imamlar, il müftüsünün başkanlığında, durumu görüşülecek görevlinin bağlı bulunduğu müftü dâhil beş kişiden oluşan bir Değerlendirme ve Yer Değiştirme Komisyonu kurulacak. Bu komisyon; görev yaptığı camide sekiz yılını tamamlayan cami görevlilerinin yer değişikliğini her yıl Haziran ayında toplanarak aşağıdaki kıstaslara göre gerçekleştirir:
MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan Değerlendirme ve ibaresi yürürlükten kaldırılmış, aynı maddenin dördüncü ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin sonuna aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
(4) Bu maddede belirtilen sebepler dışında, cami görevlilerinin yer değiştirmelerine esas olmak üzere illerde il müftüsünün başkanlığında, durumu görüşülecek görevlinin bağlı bulunduğu müftü dâhil beş kişiden oluşan bir Değerlendirme ve Yer Değiştirme Komisyonu kurulur. Bu komisyon; görev yaptığı camide sekiz yılını tamamlayan cami görevlilerinin yer değişikliğini her yıl Haziran ayında toplanarak aşağıdaki kıstaslara göre gerçekleştirir:
a) Yer değişiklikleri aynı grup camiler arasında olmak üzere öncelikle aynı ilçe içinde, yer bulunamaması halinde il içinde, il içinde de yer bulunamaması halinde iller arası yapılır.
b) Personelin talebi halinde üst gruptaki camiden alt gruptaki camiye yer değişikliği yapılabilir.
c) İl içi yer değişiklikleri bu Yönetmeliğin 18 inci maddesinde belirtilen esaslar dikkate alınarak valiliklerce; il dışı yer değişiklikleri ise Başkanlık tarafından yapılır. İl içi yer değişikliklerinden önce internet ortamında Başkanlıktan görüş alınır.
(5) Hizmet gerekleri ve cami özellikleri dikkate alınarak ilgili mevzuatında yer alan diğer hükümlere bağlı kalmaksızın Başkan onayı ile naklen Kuran kursu öğreticisi ve cami görevlisi atanabilir.
(7) Genel hayatı etkileyen doğal afetlere maruz kalanlar ile görev yerinde can güvenliğinin bulunmadığını belgelendirenlerin yer değiştirmeleri de herhangi bir şarta bağlı kalmaksızın yapılabilir.
(8) Doktora eğitimi yaptıklarını ilgili yükseköğretim kurumundan alacakları bir yazı ile belgelendirenler, bulundukları görev yerinde bir yılını doldurmak kaydıyla bu Yönetmeliğin 20 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde zikredilen sürelere tabi olmaksızın yer değişikliği talebinde bulunabilirler.
Konuya ilişkin yönetmeliğe göre, Başkan olarak atanabilmek için, ”en az dört yıllık dini yüksek öğrenim mezunu olmak, Başkanlık teşkilatında müftülük veya üstü görevlerde on yıl veya vaiz olarak 20 yıl veya ilahiyat fakültelerinde öğretim üyesi olarak toplam 10 yıl çalışmış olmak, 40 yaşını tamamlamış olmak” şartı aranacak. Başkan Yardımcısı olarak atanabilmek için, ”en az dört yıllık dini yüksek öğrenim mezunu olmak, Başkanlık teşkilatında en az 3 yılını müftülük, dengi veya üstü görevlerde geçirmiş olmak kaydıyla 10 yıl veya vaiz olarak 15 yıl veya ilahiyat fakültelerinde 5 yılı öğretim üyesi olmak üzere toplam 10 yıl görev yapmış olmak” şartları aranacak, Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi olarak atanabilmek için de 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunda belirlenen şartları taşımak gerekecek.
Yönetmelikte Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı ve üyesi Genel Müdür, Strateji Geliştirme Başkanı, Hukuk Müşaviri, Daire Başkanı, Özel Kalem Müdürü ile Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri , Başkanlık Müşaviri, Başkanlık müftüsü ve Başkanlık vaizi ile diğer birimlere atanabilmek ve görevde yükselme suretiyle atanacaklar için aranan özel şartlar da belirlendi.
İlçeler; ilçe müftüleri, vaizler ve şube müdürlerinin atama ve yer değiştirmelerine esas olmak üzere hizmet gerekleri dikkate alınarak dört sınıfa ayrılırken. bütün grup ve sınıflarda hizmet süresi asgari üç, azami beş yıl olarak belirlendi. Hizmet gerekleri bakımından azami hizmet süresini tamamlayan personelin görev süresi bir yıl uzatılabilecek, vaizlerde ise bu süre üç yıl uzatılabilecek.
İl müftü yardımcısı, ilçe müftüsü, dini yüksek ihtisas merkezi müdürü, eğitim merkezi müdürü, vaiz, şube müdürü, eğitim görevlisi, uzman, murakıp, sayman ve şeflerin hizmet gereği mazeret ve karşılıklı yer değiştirme dışında istekleri üzerine görev veya yer değiştirme taleplerini, Başkanlığa 1 Mart-31 Mart tarihleri arasında ulaştırmaları şartıyla 1 Haziran-31 Temmuz arasında yapılacak. Diğer görevliler için bu şart aranmayacak.
Muş Manşet Gazetesi


