İLKSAN Muş Genel Merkez Delegesi Ahmet Güneş, yaptığı basın açıklamasında İLKSAN’da usulsüzlük yapıldığını iddia etti. İLKSAN Muş Genel Merkez delegesi Ahmet Güneş yaptığı basın açıklamasında: “27 NİSAN 2013 tarihinde Alanya Ananas Otel de 7. Dönem 1. Olağan Genel Olağan Kurulu usulsüz bir şekilde başladı.
Anastatü gereği İLKSAN temsilcilerine en az 15 gün önceden toplantı çağrısını, gündemini ve faaliyet raporunu göndermesi gerekirken tarihinde ilk kez il temsilcilerine faaliyet raporunu göndermeden yalnızca toplantı çağrısını ve gündemi göndermiştir. Usulsüzlüklere rağmen tüm İLKSAN il delegeleri temsilciler kuruluna katılarak oturum açılmıştır. Protokol konuşmalarıyla başlamış, İlk konuşmayı Eğitim Sen adına MYK üyesi Mustafa ECEVİT başlamış olup, konuşmasında eğitim emekçilerinin sorunlarına, İLKSAN ın nasıl şeffaf yönetilmesi için bakanlığın vesayetin kaldırılması, üyelerin gerçekten söz sahibi olduğu ana statünün değiştirilmesi gerektiğini ,kamu emekçilerini bekleyen hükümetin yapmak istediği 657 de ki saldırı yasalarının sendika ayrımı gözetmeksizin ortak mücadele çağrısı yaptı. Ülkedeki barış sürecine sendikaların daha aktif yer alması gerektiğini, son zamanlarda kamusal alanda kıyafet özgürlüğü adı altında yürütülen kampanyanın emekçileri böldüğünü, laik ve bilimsel eğitimin gerekliliğine, serbest ve özgürlük kavramının yanlış kullanıldığını, hükümetin 4+4+4 yasasıyla yaptığı değişikliğin eğitimin sorunları daha da artırdığını, Eğitim Sen’in buna karşı mücadelesinde yalnız kaldığını belirtti. Daha şeffaf ve üyelerinin çıkarına gözeten bir İLKSAN genel kurulunun gerçekleşmesi dileğiyle konuşmasın tamamladı. Daha sonra kürsüye Eğitim-Birsen yöneticisi Ali YALÇIN geldi. Konuşmasına kamda görev yapan türbanlı kadınların yıllardan beridir baskı altında olduğunu dile getirdi. “iki bakanlık denetçisinin olmasının büyük bir şans olduğunu” söyleyerek kendisiyle çelişen bir ifade kullandı.
İLKSAN’ın bu şaibeli durumunu eleştirirken üye sayısının artırılması için branş öğretmenlerinin de İLKSANa üye yapılmasının önünü açılması gerektiğini söyledi. Daha sonra kürsüye Kamu-Sen ve Türk Eğitim Sen başkanı İsmail KONCUK geldi. Konuşmasın başından sonuna kadar genel kurulu gerecek şekilde aşağılayıcı ifadeler kullandı. Özellikle Eğitim Bir Sen yöneticisine yönelik küçümseyici ithamlarda bulundu. Bakanıyla, Milletvekiliyle, İL ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleriyle mücadele ettiklerini ve herkesi alt ettiklerini, bükemeyeceğin eli öpeceksin dedi. Türkiye de ki barış sürecini sabote edecek şekilde kiminle niye barış yapıyoruz diyerek delegasyonun tansiyonunu artırdı. Protokol konuşmalarından sonra İLKSAN yönetim kurulu başkanı Tuncer YILMAZ faaliyet raporunu okumak için kürsüye çıktı. Ama usul gereği divan tarafından gizli tutulması gereken önergeler kendisine okutulmuş olmalı ki faaliyet raporları okunmadan önergelere karşı savunmaya geçti. Önerge konusu olan” genel kurul iptal isteme hakkı” gerekçelerinin olmadığını ve mevcut durumdaki aksaklıkların sebebinin denetleme raporuna şerh koyan bakanlık denetçisi Sinan ÇAKIR olduğunu, Didim tesisinin zararın sorumlusunun o olduğunu belirtti. Bu delegeler tarafından inandırıcı bulunmadığını salonda itiraz konuşmaları yükseldi. Bunun üzerine Tuncer YILMAZ konuşmasını duygusal bir boyuta taşıyarak “Ağlamaklı bir ses tonuyla” özellikle Türk Eğitim Sen delegelerini etkilemeye çalıştı. Eğitim Sen delegelerinin yapılan usul hatasını dile getirmesi ve divanı göreve çağırarak konuşmacının faaliyet raporunu okuması gerektiğini belirtmesi üzerine divan başkanı n” Tuncer Ağabey sen faaliyet raporunu oku ” ifadesi delegeler tarafından gülüşmelere ve tepkiye neden oldu. Bu da divanın tarafsızlığına gölge düşürmüştür. Denetleme kurulunun raporunu okumaya Adem YAMAN çıktı.
Denetleme raporu yerine hukuk raporlarını okumaya başlayınca Eğitimsen delegelerinin itirazı üzerine denetleme raporuna okumaya başladı. Ama konuşmasında sık sık faaliyet raporunun gecikmesinin kendilerinden kaynaklandığını belirterek yönetim kurulunu aklamaya çalıştı.Bu arada rapora şerh koyan arkadaşını itham altında bırakacak şekilde salona gelmeme sebebini anlayamadığını söyledi. Daha sonra Eğitim Senli temsilcilerin vermiş olduğu faaliyet raporunun onbeş gün önceden verilmesi gerekiyorken son gün verilmiş olmasının usulsüz olduğu, dolayısıyla bütün delegasyonun iradesinin ipotek altına alınarak bilgi edinme hakkından yaralandırılamadığını bu sebeple temsilciler kurulunun iptal edilerek ileri bir tarihe ertelenmesi gerektiği ile ilgili önergesi verilmiş önerge 120 kabul oya karşın 74 ret oyuyla sürecin usulsüz olduğuna dair işlem tesis edilmiştir” dedi.
Muş Ovası Gazetesi


