Skip to main content

Yaylalar çözüm süreci ile senlendi

Muş Haber Fotoğrafı

Muş ve Hakkari’de yaşanan terör olayları nedeniyle uzun süre çıkılması yasaklanan yayla ve dağlar, çözüm süreciyle şenlendi.

Uzun yıllar yaşanan çatışma ve operasyonlardan dolayı gündemden düşmeyen bölgeler, çözüm sürecinin başlaması ve havaların ısınmasıyla Diyarbakır, Bingöl, Siirt, Batman, Şırnak ve Mardin gibi illerden gelen besicilerin akınına uğruyor.

Aileleri ile geldikleri yaylalara çadırlar kurarak küçük ve büyükbaş hayvanlarını otlaklara çıkaran besiciler, kış dönemine kadar bölgede yaşam sürecek.

Çözüm sürecinin ardından huzur ve güven ortamının sağlanmasından memnun olduklarını belirten aileler, dağlarda artık silah sesi duyulmadığını söyledi.

Bingöl’den ailesiyle gelerek Muş’un Kozma Dağı eteklerindeki merada hayvanlarını otlatan Berna Boylu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl da aynı bölgeye geldiklerini ancak yaşanan çatışmalar nedeniyle geri dönmek zorunda kaldıklarını ifade etti.

“Bu yıl silah sesi yok. Artık kuzu ve kuş sesi duyuyoruz” diyen Boylu, çözüm süreci ile sağlanan huzur ve barış ortamının bu şekilde devam etmesini istedi.

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinden Kozma Dağı eteğindeki Kaniya Kevan mevkisine gelerek ailesiyle piknik yapan Mehmet Yıldız ise yıllar sonra ilk kez ailesiyle piknik yapmak için bölgeye geldiklerini kaydetti.

Çözüm sürecinden önce bölgede sürekli çatışmaların yaşandığını ve insanların bölgeye gelmeye çekindiğini anımsatan Yıldız, şöyle konuştu:

“İnsanlar şimdi buralarda piknik yapıp hayvanlarını otlatıyor. Biz, huzur, barış istiyoruz ve bu sürece herkesin destek olması gerekiyor. Daha önce vatandaşlar buraya korkarak geliyordu. Ancak bugün dağ taş vatandaşın akınına uğramış. Vatandaşlar korkusuzca dolaşıyor. Artık akan kanın durması gerekiyor. En büyük isteğimiz sürecin böyle devam etmesi. Bu dağlarda silah sesleri yerine kuş sesleri duymayı özlemiştik. Çok şükür her şey olumlu gidiyor.”

-Bitme noktasına gelen hayvancılık yeniden canlanıyor-

Hakkari’nin Irak ve İran sınırındaki Şemdinli ilçesinde de uzun yıllar yaşanan çatışmalar nedeniyle çıkılması yasaklanan bölgeler, çözüm süreci ile hayvancılığa açıldı.

İlçe merkezine 30 kilometre uzaklıktaki Tekeli köyünde yaşayan vatandaşlar, operasyon ve çatışmalardan dolayı bölgede hayvancılığın bitme noktasına geldiğine dikkati çekerek, çözüm sürecinin ardından hayvancılığın yeniden canlanması için çaba gösterdiklerini anlattılar.

Çobanlardan Emin Yalçın, geçen yıl süren operasyonlar nedeniyle yaylalara çıkamadıklarını bildirerek, “Bu yıl yaşanan gelişmeler gerçekten çok olumlu. Geçen senelerde köyden dışarı bile çıkamıyorduk ama bu sene korkusuz şekilde yaylalarımıza çıkıp hayvanlarımızı otlatıyoruz” diye konuştu.

Sabri Yıldırım – Mesut Varol

Anadolu Ajansı

Bir Cevap Yaz

blank

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Meyve Ağaçlarında Aşılama Dönemi Başladı

Muş’ta baharın gelmesiyle birlikte bağ ve bahçelerde aşılama çalışmaları hız kazandı. Kentte kendi…

Muş’ta Dere Islah Seferberliği: 4 Köyde Çalışmalar Sürüyor

Muş’ta taşkın riskini azaltmak ve su akışını düzenlemek amacıyla başlatılan dere ıslah çalışmaları…

Muş’ta Araç Sayısı 43 Bini Aştı: Mart Ayında Trafiğe Kayıtlar Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Mart ayında ülke genelinde toplam 159 bin 931…

Eğitim Haberleri

Muş’ta Okul Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

Muş’ta okul çevrelerinde güvenliğin artırılması amacıyla önemli bir toplantı düzenlendi. Muş Valisi Avni…

Öğretmenlere Silah Değil, Çikolata Layık

Son günlerde yaşanan ve tüm ülkeyi derinden sarsan acı olay, Muş eğitim camiasında…

Okul çevrelerinde denetimler artırılacak

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katılımıyla okullar ve…

Kültür Sanat Haberleri

Gençler arası kültür ve sanat yarışmalarında başarı

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 11. Gençler Arası…

Kocaeli’de Muş Halk Oyunları Rüzgarı

Kocaeli’de gerçekleştirilen folklor yarışması, Muş kültürünün görkemli bir başarısına sahne oldu. Kocaeli’de yaşayan…

Yarım Asırlık Bir Ses: Mehmet Ciğer, Türküleriyle Muş’un Hafızasını Yaşatıyor

Fırat Demir Muş Kent Haber Gazetesi 1959 doğumlu olan Ciğer, küçük yaşlardan itibaren…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri