BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, İçişleri Bakanı Muammer Güler’in cevaplaması için soru önergesi verdi. BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, TBMM’ne soru önergesi verdi. Çelik verdiği soru önergesinde: “Basında yer alan habere göre, İstanbul Avcılar’da aile kavgasına müdahale eden Avcılar Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı üç 3 polis, zihinsel engelli Hamiyet Ağaoğlu ve kardeşi Hatice Özer’i darp ettikten sonra demir korkuluklara kelepçelemiş ve 2 saate yakın acılar içerisinde yerde kıvranmalarına göz yumulduğu iddia edilmektedir.
Yüzde 65 oranında zihinsel engelli olan Hamiyet Ağaoğlu’nun önce ev içerisinde sonrasında da sokakta ve tüm mahallelinin gözleri önünde işkenceye maruz kaldığı iddia edilmektedir. Yaşanan olaylardan sonra kelepçesi çözülen Hamiyet Ağaoğlu’nun Bakırköy Dr. Sadi Eğitim Araştırma Hastanesine götürüldüğü ve darp raporu aldığı iddia edilmektedir. Özetlediğim bu gelişmeler nazara alındığında aşağıdaki sorularım cevaplanması hâsıl olmuştur. Yukarıda bahsetmiş olduğum olay hakkında Bakanlığınıza ulaşan bir şikâyet var mıdır? Daha öncede pek çok insanlara uyguladıkları işkencelerle gündeme gelen Avcılar polisi hakkında Bakanlığınızca bir çalışma var mıdır? Var ise bunlar nelerdir? 2003-2013 yılları arasında Engelli Vatandaşlarımıza uygulanan kaç şiddet ve istismar vakası yaşanmıştır?
Ülkemiz geneli göz önüne alındığında engelli yurttaşlarımızın sayısına ve engel durumlarına göre bir tespit ve değerlendirme yapılmış mıdır? Ülkemizde engelli yurttaşlarımızın eğitim öğretim olanaklarından yararlanabilen sayısı kaçtır? Ülkemiz Cezaevlerinde Özürlü, Engelli, Sakat gibi farklı adlarla tanımlanan kaç mahpus bulunmaktadır? Kamu kurum ve kuruluşlarında zorunlu olarak çalıştırılması gereken özürlü personele yönelik ayrılan norm kadro sayısı nedir? Mevcut durumda çalışır durumda olan özürlü personel sayısı kaçtır? Engelli vatandaşlarımıza uygulan işkenceleri ortadan kaldırmak adına Bakanlığınızca bir çalışma var mıdır? Var ise bu çalışmalar nelerdir?” dedi.
Muş Ovası Gazetesi


