Muş Alparslan Üniversitesi sanayiciye elini uzatarak, uzatılan elin tutulmasını istiyor.
Üniversite ile KOSGEB’in ortak çalışması sonucu, yatırımcılara büyük imkan sunuldu. Muş Alparslan Üniversitesi, sanayiciye elini uzattı. Rektör İnanç, uzatılan elin karşılık bulmasını istiyor. Konu ile ilgili olarak açıklamada bulunan Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç: “Daha önce de sizlerle paylaştığımız gibi hatırlarsanız Üniversitemiz By Form adı altında bilimsel araştırmalar ve uygulama merkezini kurmuştu. Bu merkezimiz çok yönlü bir çalışma alanına sahip. Bunlardan birisi, teknopark ve kuluçka merkezleri dediğimiz teknoloji merkezlerinin kurulması ve sonrasında bunların teknoparklara dönüştürülerek üniversite ile sanayinin buluşturulmasının sağlanması idi. Üniversite olarak bir süredir bunun üzerinde çalışıyorduk. Biliyorsunuz bunun yereldeki paydaşı Üniversite olarak biz, merkezdeki paydaşı ise Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Bakanlık ile görüşmelerimizi yaptık ve Üniversitemizin talebi olumlu karşılandı. Bugün ise Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yereldeki temsilcisi olarak KOSGEB Başkanımızla bir protokol imzaladık ve süreç başladı. Bu süreç bundan sonra nasıl işleyecek. Bir yönetim kurulu oluşturacağız Üniversiteden arkadaşlar ve KOSGEB Başkanının oluşturacağı bir yönetim kurulu oluşturacağız. Bu yönetim kurulu önümüzdeki haftalarda araziye inecek.
Sanayiciye teşvik vereceğiz KOSGEB aracılığıyla. Bu rakamlar ilk etapda 500 bin liraya kadar çıkacak. Bunun içinde ARGE harcama kalemlerinin yanı sıra, kira harcamaları, danışmanlık hizmetleri yer alacak. Sanayi sitemiz eğer Üniversite içinde faaliyet vermeye devam ederse büyük oranda vergi indirimi, çalıştırmış olduğu personelin SGK primlerinden büyük bir indirimle faydalanmış olacak. Biz Üniversite olarak büyük bir adım attık. 3 bin metrekarelik alanı teknoloji merkezi olarak ayırdık. Muş esnafının, sanayicisinin, tüccarının, yatırımcısının hizmetine açılacak. Eğer bu kaynaklardan faydalanmak istiyorlarsa kendilerine teknoloji merkezi olarak ayırdığımız bloktan belirli metrekarelerde kiraya vereceğiz. Bu kiralar da KOSGEB tarafından karşılanacak. Bu arkadaşlar buradan faaliyet gösterecekler. Örneğin, bilişim sisteminde faaliyet gösteren bir firma gelerek, istediği metrekarede bir alan kiralayacak, bu kira KOSGEB tarafından karşılanacak. Kendisi burada faaliyet gösterdiği için belli bir oranda vergi indirimine ve belli bir oranda SGK primi indirimine tabi tutulacak. Bu Muş esnafı, sanayicisi için son derece önemli bir destek olacak. İlk etapta 500 bin liraya kadar destek alacak, ikinci etapda bu bir milyona kadar çıkacak. Bu birkaç anlamda önemli. Birincisi sanayicimize, yatırımcımıza destek olacağız. İkincisi sanayicimiz yapmış olduğu işlerde daha akademik faaliyet gösterecek. Üçüncüsü Üniversitemiz açısından baktığımızda, burada üretilen bilgi sanayicide karşılığını bulacak. Biz bir taraftan Üniversite olarak buradan faydalanmış olacağız. Bilgiyi pratiğe aktaracağız. Bizim arkadaşlarımız bilgilendirme amaçlı toplantıları kendilerine yapacaklar. Devamında, Eylül 2013’de Üniversitemizin çeşitli birimlerinde girişimcilik dersleri açılacak. Nitelikli insan sayısını arttıracağız.
Tabi teknoparkın oluşumunda bu son derece önemli bir süreç. Sanayici burada bir talepte bulunacak ki biz arz edelim. Biz şimdi arz ediyoruz. Fiziksel mekanlarımız hazır. Bunun alt yapısı tamamen hazır. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıyla yapmış olduğumuz anlaşmada kaynaklarımız hazır. Şimdi sanayicimiz bizden talepte bulunacak. Sanayicimiz şu işi yapmak istiyorum dediğimiz zaman, bizim yönetim kurulumuz karar verdiğinde, ertesi günü destek başlayacak. Önemli olan bir nokta ise, Üniversite ile çarşının, Üniversite ile sanayinin buluşması önemli bir rol oynayacak. Attığımız tüm adımlarda çarşıyla kucaklaşmayı, toplumla bütünleşmeyi hedefliyoruz. Bizim topluma karşı sorumluluğumuz var. Muş halkının haklı olarak bizden beklentileri var. Bu halkın bir kısmı da sanayicilerimizdir. İşte Üniversite sanayiciye elini uzatıyor ve bu elin tutulmasını bekliyor” dedi.
Muş Ovası Gazetesi


